Ελλάδα: Κάλεσμα για την απελευθέρωση του Nevzat Kalayci

Ακολουθεί κάλεσμα της Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, epitropi_allileggis@yahoo.com.

Mεταξύ άλλων κρίνει τη φυλάκιση του Nevzat Kalayci αυθαίρετη και παράνομη, και ζητά να δοθεί τέλος στις ψευδείς κατηγορίες εναντίον του.

Ο Nevzat Kalayci είναι μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Στις 28 Φλεβάρη πήγε στο αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του (ροζ κάρτα). Εκεί συνελήφθη και στη συνέχεια φυλακίστηκε.

Το περιστατικό που οδήγησε σε αυτήν τη σύλληψη ήταν έκρηξη που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 4 Οκτώβρη 2011, όπου σκοτώθηκε ένας Κούρδος αγωνιστής. Στην έρευνα της αστυνομίας για το συμβάν αυτό αναφέρεται ότι βρέθηκαν αποτυπώματα του Nevzat Kalayci σε σπίτι που είχε διαμείνει κάποτε ο Κούρδος αγωνιστής. Ωστόσο, ουδέποτε ο Nevzat Kalayci δεν έμεινε εκεί, αν και φιλοξενούνταν στο σπίτι αυτό άλλοι πρόσφυγες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, όταν διεξήχθη η έρευνα της αστυνομίας το σπίτι ήταν εντελώς άδειο, δηλαδή ούτε κατοικούσε κανείς εκεί ούτε υπήρχαν πράγματα μέσα σε αυτό. Η σχέση του Nevzat Kalayci με το σπίτι αυτό περιορίζεται στη βοήθεια που είχε προσφέρει στον Κούρδο αγωνιστή κατά τη διάρκεια μετακόμισής του σε βαριά έπιπλα που δεν μπορούσε να μεταφέρει μόνος του. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΕΔΩ.

Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί ξεφεύγει από τη σφαίρα της αλήθειας. Τώρα η αστυνομία υποστηρίζει ότι μέσα στο κατά τ’ άλλα άδειο σπίτι βρέθηκε «άγνωστη εκρηκτική ουσία».

– Λίγες μέρες μετά το θάνατο του αγωνιστή, πώς γίνεται μέσα σε αυτό το άδειο σπίτι να βρεθεί «άγνωστη εκρηκτική ουσία»;
– Μας φαίνεται επίσης ύποπτο γιατί η αστυνομία δεν κάνει αναλυτική αναφορά σε αυτή την «άγνωστη ουσία», πώς δηλαδή μπορεί να κατηγορεί κάποιον χωρίς να συγκεκριμενοποιεί πλήρως τα αποδεικτικά στοιχεία της έρευνας.

Έστω και αν βρέθηκε αυτή η απροσδιορίστου φύσεως «άγνωστη εκρηκτική ύλη» στο άδειο σπίτι, ο Nevzat Kalayci δεν έχει καμία σχέση με αυτήν. Αυτό αποδεικνύεται επειδή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να βρεθεί κανένα συνδετικό στοιχείο μεταξύ αυτού και της ουσίας. Το να κατηγορείται, λοιπόν, για κάτι που δεν έχει ουδεμία σχέση αντίκειται στο νόμο και σε κάθε δικαίωμά του.

Η μόνη του «πράξη» ήταν να βοηθήσει ένα φίλο του στη μετακόμιση των βαριών επίπλων του, τα οποία σημειώνεται ότι μεταφέρθηκαν στο γραφείο της Επιτροπής αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Πάνω σε αυτή την απλή πράξη του βρήκε πάτημα η αστυνομία για να τον κατηγορήσει, ψάχνοντας ένα θύμα. Εξάλλου, τα αποτυπώματα του Kalayci βρέθηκαν μόνο στην εξωτερική πόρτα και στην πόρτα της κουζίνας, και πουθενά αλλού. Αυτό το στοιχείο σημειώνεται ακόμα και στο φάκελο της αστυνομίας, ο οποίος δεν αναφέρει και τίποτα άλλο πέραν αυτού.

Μετά την έκρηξη στις 4 Οκτώβρη 2011 συνελήφθησαν πολλοί πρόσφυγες από την Τουρκία μέσα από τα σπίτια τους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Nevzat Kalayci. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος συνελήφθη 2 φορές από τα γραφεία της Επιτροπής αλληλεγγύης (Χορτιάτη 3), στα οποία διέμενε, αλλά και στις δύο αφέθηκε ελεύθερος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Ύστερα από ενάμιση μήνα η εισαγγελία της Θεσσαλονίκης εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, για το οποίο όμως πληροφορήθηκε 4 μήνες μετά, όταν ο ίδιος πήγε στο αστυνομικό μέγαρο για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του, όπου και συνελήφθη.

Ποιος είναι ο Nevzat Kalayci;
Πρώην πολιτικός κρατούμενος των φυλακών της Τουρκίας, έχει συμμετάσχει στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου, έχει βασανιστεί στα αστυνομικά τμήματα της Τουρκίας. Πάσχει από το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff και από σχιζοφρένεια, σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, που είναι αποτέλεσμα αυτών των απάνθρωπων κακουχιών που έχει περάσει. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία του ήταν η αιτία αποφυλάκισής του στην Τουρκία, η οποία εγκρίθηκε πρώτα από τον ιατροδικαστή εκεί. Από τότε που ήρθε στην Ελλάδα κάνει συστηματική ψυχιατρική θεραπεία, αρχικά στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Δάφνη, όπου παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια στο αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, του έχουν δοθεί και από τους γιατρούς εδώ ιατρικές γνωματεύσεις για το πρόβλημά του. Εκτός από αυτά που έχουμε ήδη αναφέρει, τα άτοπα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έρευνα της αστυνομίας στηρίζονται σε μεγαλοποιημένα ψέματα.

No Comments “Ελλάδα: Κάλεσμα για την απελευθέρωση του Nevzat Kalayci”