Ιταλία: Γράμμα του Χουάν Σορρότσε Φερνάντες από τη φυλακή του Τρέντο

Γεια χαρά! Είμαι ο Χουάν Σορρότσε Φερνάντες και γράφω αυτή την ανάληψη ευθύνης προκειμένου ν’ αποσαφηνίσω τη θέση μου.

Η υπερταχεία TAV στη Βαλ ντι Σούζα είναι ένα απ’ τα πολλά σχέδια που το κράτος και η κοινωνία ρίχνουν σε εφαρμογή, όπως και οι αποτεφρωτήρες απορριμμάτων, οι εγκαταστάσεις διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στη Νάπολη, το έργο Gronda της Γένοβας (που ’ναι αναπτυξιακό σχέδιο κατασκευής οδικών κόμβων), η ανέγερση νέων φυλακών, η στρατιωτικοποίηση των χωροθεσιών που προορίζονται για τα Μεγάλα Έργα και η μιλιταροποίηση των δρόμων στην πόλη.

Και μόνο η καταστροφή της γης και η επακόλουθη μόλυνση θ’ αρκούσαν για ν’ αντιταχτεί κανείς σε αυτά τα σχέδια, πέραν όμως της καταστροφής του περιβάλλοντος, τα πλοκάμια του κράτους και της κυριαρχίας πνίγουν τα άτομα μέσα σ’ ένα σύστημα όλο και πιο ελεγχόμενο, εμπορευματοποιημένο και μηχανοκρατούμενο.

Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών, εκτός από τη μοιραία φθορά που επιφέρει, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, αποσκοπεί στο να συνηθίσουν τ’ άτομα να υποφέρουν, να δεχτούν οτιδήποτε, αποκηρύσσοντας την κριτική τους σκέψη και δράση. Όσοι προωθούν τέτοιους σχεδιασμούς στήνουν τεράστιες εκστρατείες εξαπάτησης, όπου (και) η δική μας πραγματικότητα, το παρόν μας και το μέλλον αναπαράγονται με μία εξολοκλήρου στρεβλή εκδοχή, με τέτοιον τρόπο ώστε να μας φαίνεται ολοένα πιο φυσικό ν’ απαρνηθούμε τη λευτεριά και τη δυνατότητα της αυτοδιάθεσης.

Η εκμετάλλευση, η καταστροφή κι ο θάνατος είναι σταθερές οικοδομημένες με αίμα και βάσανα, με τα οποία αυτοτροφοδοτείται η κοινωνία. Αυτοί είναι οι πυλώνες που στηρίζουν την κοινωνία, κι είναι επιτακτικό να τους πολεμήσουμε. Για μένα, ο αγώνας ενάντια σ’ αυτά τα πλοκάμια είναι αγώνας ενάντια στην κοινωνία που τα παράγει.

Ως εξεγερμένος ατομικιστής, δε μιλώ εξ ονόματος οποιουδήποτε κινήματος αλλά μονάχα για λογαριασμό μου. Εγώ ο ίδιος νιώθω κομμάτι του αγώνα, ανάμεσα σ’ όλους εκείνους που διεξάγουν το δικό τους αγώνα με ειλικρίνεια.

Γι’ αυτόν το λόγο, με το κεφάλι ψηλά, αναλαμβάνω την ευθύνη συμμετοχής μου στον αγώνα ενάντια στην υπερταχεία TAV και ενάντια στην κοινωνία με τρόπο αυτοοργανωμένο, έξω από τη λογική του κράτους κι οποιασδήποτε ιεραρχίας, και με μεθόδους που έκρινα σκόπιμες.

«Ένοχοι ή αθώοι», «καλοί ή κακοί», «βίαιοι ή μη βίαιοι» είναι ηθικοί ορισμοί που μου είναι ξένοι, είναι έννοιες της κυριαρχίας και «των κοινωνικών σχέσεων που τις καθιστούν αποδεκτές ως σύμβολο της εξουσίας. Γιατί θεωρώ πως η Αρχή δε βασίζεται μόνο στη βία και στα μηνύματα που υπαγορεύονται απ’ την κρατική τάξη, αλλά και στο συμβιβασμό και στη συναίνεση» με τέτοιου είδους σχέσεις.

Η δική μου βία είναι μια σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τη βία που ασκείται και μονοπωλείται απ’ το κράτος στην κοιλάδα Σούζα, στους «ειρηνευτικούς» πολέμους, στα κέντρα κράτησης μεταναστών (CIE) και στις φυλακές, προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους. Τίποτε όμως δε διαρκεί για πάντα, μερικές φορές τα πράγματα ανατρέπονται.

Δεν είμαι κάνας ειδήμων της βίας. Πιστεύω πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ή ως μέθοδος, αλλά δεν είναι η μόνη, υπάρχουν πολλές άλλες, κι όλες τους είναι έγκυρες: το φυλλάδιο, η άμεση δράση, οι εκδόσεις, η απαλλοτρίωση, η συναυλία… είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς ν’ αποφασίζει ατομικά αλλά και συλλογικά πώς, γιατί και πότε να τις συνδυάζει.

Σε αυτούς που στάθηκαν αλληλέγγυοι χωρίς να κάνουν διακρίσεις μεταξύ «καλών και κακών»… μια στοργική αγκαλιά· θ’ ανταμώσουμε στους δίχως τέλος δρόμους του αγώνα.

Σ’ εκείνους που δεν κατέχουν αυτή την πρακτική, αυτόν τον τρόπο συνέργειας, στέλνω όλη μου την περιφρόνηση και όλο μου το μίσος! Γιατί «ο δρόμος της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας είναι πάντοτε ατομικός, και δε σχετίζεται με στερεότυπα και ταμπέλες».

Ψηλά το κεφάλι! Για τη μόνιμη ανταρσία!

πηγές: i, ii, iii

Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς/Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία-Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο (ΣΠΦ/FAI-IRF)

Ο Χουάν πιάστηκε (ξανά) απ’ τις ιταλικές Αρχές στις 26 Γενάρη 2012, στο νέο κύμα διώξεων και συλλήψεων εναντίον αγωνιστών του NO TAV. Έκτοτε βρίσκεται προφυλακισμένος. Η διεύθυνση αλληλογραφίας του είναι:

Juan Antonio Sorroche Fernandez
Casa Circondariale
Via Beccaria 13
Loc. Spini di Gardolo
38014 Gardolo, Trento (ΤΝ)
Italy/Ιταλία