Αραουκανία, Χιλή: Οι μπάτσοι πληρώνουν με αίμα την πρόσφατη μπούκα τους σε κοινότητα Μαπούτσε

30 Μάρτη: Εμπρηστική επίθεση εναντίον μεγαλογαιοκτημόνων στην περιοχή Araucanía

Το πρωί της Δευτέρας, 2 Απρίλη, όργανα των ειδικών δυνάμεων και της GOPE (ομάδας ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων) πραγματοποίησαν έφοδο στην κοινότητα Μαπούτσε Γουεντέ Γουίνκουλ Μαπού, στην περιοχή της Ερκίγια στην επαρχία της Αραουκανίας.

Η αστυνομία έφτασε στην περιοχή μαζί με τον εισαγγελέα της πόλης Ανγκόλ, ονόματι Λουίς Τσαμόρρο [Luis Chamorro], με ένταλμα εισβολής και έρευνας από το δικαστήριο, λόγω της εξέτασης της υπόθεσης μιας ανθρωποκτονίας, που έλαβε χώρα τον Οκτώβρη του 2011 στη φούντο (φάρμα) Σεντενάριο μετά από επίθεση στο σημείο.

Αυτή η νέα μπούκα πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την τελευταία διπλή εμπρηστική επίθεση στη συγκεκριμένη φάρμα, ιδιοκτησίας του τσιφλικά Χουάν ντε Ντίος Φουέντες [Juan de Dios Fuentes].

Κατά τη διάρκεια της κατασταλτικής επιχείρησης, η αστυνομία έλεγξε περίπου 10 σπίτια στην κοινότητα, προκαλώντας φθορές στο εσωτερικό τους. Σε ένα από τα σπίτια οι μπάτσοι υποτίθεται πως βρήκαν ένα αυτοσχέδιο πυροβόλο όπλο και πυρομαχικά, και σε ένα άλλο μια μπαλακλάβα.

Μετά την έρευνα συνελήφθησαν 2 γυναίκες, η μία επειδή ήταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου βρέθηκε το όπλο και η άλλη επειδή ήταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου βρέθηκε η μπαλακλάβα. Ακόμη, ένας άντρας ο οποίος καταζητούνταν για την υπόθεση της επίθεσης στη φάρμα τον Οκτώβρη του 2011 συνελήφθη στην περιοχή του Κογιπούγι.

Όταν απομακρύνονταν από το σημείο, οι μπάτσοι δέχτηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα από μια ομάδα κουκουλωμένων, που τους έριξαν από ένα παρακείμενο αλσύλλιο.

Μετά την επίθεση, τρεις μπάσταρδοι καραμπινιέροι κατέληξαν τραυματίες: δύο με τραύματα από σκάγια, και ένας αρχιφύλακας της GOPE σοβαρά τραυματισμένος από σφαίρα στο λαιμό. Επιπλέον, ένας αξιωματικός δέχτηκε σφαίρα 9 χιλιοστών, η οποία σφηνώθηκε στο υπηρεσιακό του κράνος χωρίς να του προκαλέσει τραύματα.

Το κάθαρμα της GOPE που τραυματίστηκε σοβαρότερα, ονόματι Ούγκο Αλμπορσός [Hugo Alborzoz], διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ανγκόλ, όπου διασωληνώθηκε με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Στη συνέχεια, εν μέσω μιας μεγάλης επιχείρησης, διακομίστηκε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Τεμούκο.

Τελικά, μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας ως κατασταλτικό όργανο της εξουσίας, το κάθαρμα πέθανε στις 20.26 μες στο νοσοκομείο. Η σφαίρα των 9 χιλιοστών που τον σκότωσε μπήκε από το λαιμό, προκαλώντας τραύμα στη σπονδυλική στήλη και σφηνώθηκε στην κλείδα.

Μετά την εκτέλεση του μπάτσου της GOPE, προβλέπεται ότι θα ενταθεί η στρατιωτικοποίηση της ζώνης του Γουαλμαπού και ότι θα ξεκινήσει διωγμός εναντίον των κοινοτήτων Μαπούτσε. Στην περιοχή της Αραουκανίας έχει φτάσει και ο Ροδρίγκο Χινζπέτερ [Rodrigo Hinzpeter], υπουργός Εσωτερικών, για να συντονίσει τις επόμενες κατασταλτικές επιχειρήσεις, όπως και ο γενικός εισαγγελέας και ο γενικός διευθυντής των Καραμπινιέρων.

πηγή: liberación total