Παρανιάκε, Φιλιππίνες: Νεκρός από αστυνομικά πυρά σε διάρκεια εκτοπισμού

Τη Δευτέρα, 23 Απρίλη, ένας νεαρός αγωνιστής έπεσε νεκρός από τα πυρά των δολοφόνων της φιλιππινέζικης αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της κατασταλτικής επιχείρησης για τη διάλυση των εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν σηκώσει οδοφράγματα στην περιοχή του Σίλβερο Κομπάουντ στην πόλη του Παρανιάκε, για να εμποδίσουν την κατεδάφιση της κοινότητάς τους, που θα επηρεάσει περίπου 25.000 οικογένειες.

Στις 12 Απρίλη, περίπου 500 κάτοικοι της περιοχής είχαν βγει στους δρόμους απαιτώντας την παύση των έργων κατεδάφισης, στόχος της οποίας είναι η προώθηση των πλάνων για την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος κατοικιών από την εταιρεία-κολοσσό SMIC. Η εν λόγω εταιρεία, ιδιοκτησίας του πολυεκατομμυριούχου Χένρυ Σάι [Henry Sy], αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στους τομείς της κατασκευής και ανάπτυξης εμπορικών κέντρων, στο λιανικό εμπόριο, στα κτηματομεσιτικά, στις τραπεζικές υπηρεσίες και στον τουρισμό στις Φιλιππίνες.

Μια μέρα πριν, στις 11 Απρίλη, οι Αρχές είχαν επιδώσει στους κατοίκους ένα τελεσίγραφο εκκένωσης της περιοχής, διορίας 10 ημερών, αλλά οι κάτοικοι είχαν δηλώσει ότι ήταν αποφασισμένοι να παραμείνουν και να υπερασπιστούν τα φτωχικά τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς εκτυλίχτηκαν τα γεγονότα της 23ης Απρίλη, από τα ξημερώματα και τις προετοιμασίες αντίστασης, μέχρι και λίγο μετά τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή και τις συλλήψεις κατοίκων.