Μόντρεαλ, Καναδάς: Ενημέρωση από τη διαδήλωση ενάντια στο έργο εξόρυξης Plan Nord

Περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση της Παρασκευής, 20 Απρίλη, ενάντια στο νεο-αποικιακό έργο εξόρυξης Plan Nord (Πλάνο Βορράς), που στοχεύει στην εκμετάλλευση του υπεδάφους του βόρειου Κεμπέκ προς όφελος εξορυκτικών εταιρειών. Η διαδήλωση μετατράπηκε γρήγορα σε οδομαχία ανάμεσα στον κόσμο και τις δυνάμεις καταστολής, ενώ η ένταση και η διάρκεια των συγκρούσεων ήταν ασυνήθιστες για τα στάνταρ του Μόντρεαλ.

Στόχος των διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν κοινότητες αυτόχθονων, οικολόγοι, φοιτητές, αναρχικοί και συνδικάτα, ήταν να διακόψουν την Εργοδοτική Έκθεση του Σχεδίου Βορράς [Salon de l’emploi du Plan Nord], που λάμβανε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του Μόντρεαλ [Palais des congrès de Montréal]. Γύρω στις 12.30, μια ομάδα διαδηλωτών, στην πλειονότητά τους φοιτητές, κατάφεραν να μπουν στο κτήριο, αλλά απομακρύνθηκαν βίαια από τις πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις με γκλοπ και σφαίρες καουτσούκ. Οι μπάτσοι δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν δακρυγόνα ακόμα και από απόσταση αναπνοής, ενώ πετούσαν ασταμάτητα χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν οι συγκρούσεις που κράτησαν ως το απόγευμα. Ο κόσμος εξαγριωμένος άρχισε να αντεπιτίθεται, πετώντας πέτρες, χρώματα, και ότι άλλο αντικείμενο βρισκόταν εύκαιρο. Παρά τα αναρίθμητα ντου των μπάτσων, οι διαδηλωτές ανασυντάσσονταν ασταμάτητα, και συχνά κατάφερναν να υπερφαλαγγίσουν τις διμοιρίες υποχρεώνοντάς τες να υποχωρήσουν. Έχοντας χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, η αστυνομία του Μόντρεαλ υποχρεώθηκε να καλέσει σε ενισχύσεις την επαρχιακή αστυνομία (Sûreté du Québec).

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σηκώθηκαν οδοφράγματα σε πολλές διασταυρώσεις ενώ σπάστηκαν επίσης οι τζαμαρίες του συνεδριακού κέντρου, του Κέντρου του Παγκόσμιου Εμπορίου, της έδρας της Québécor (καναδικής εταιρείας-κολοσσού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών), όπως και αυτές κάποιων τραπεζικών υποκαταστημάτων, αλλά και ένας πυροσβεστικός κρουνός που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των μπάτσων. Ο κόσμος τρελαμένος ανέμιζε μαύρες και πράσινες σημαίες φωνάζοντας: «Το Κεφάλαιο μας κηρύσσει τον πόλεμο! Πόλεμο στο Κεφάλαιο».

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό του συνεδριακού κέντρου, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ αστειευόταν με τα φιλαράκια του, αστούς, επενδυτές και άλλα παράσιτα, δηλώνοντας με φασιστική ειρωνεία ότι ήθελε να προσφέρει στους εξεγερμένους που συγκρούονταν απ’ έξω με την αστυνομία «όσο το δυνατό περισσότερη δουλειά στο Βορρά», νύξη που παρέπεμπε στα γκουλάγκ, στρατόπεδα εργασίας στην πρώην Σοβιετική ένωση.

Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στο Plan Nord!

η ενημέρωση στα γαλλικά