Μεντεγίν, Κολομβία: Κάνουμε πορεία για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας;

Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί μια κριτική προσέγγιση του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού του Μεντεγίν στη διαδήλωση για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας που είχε καλεστεί παγκοσμίως για την 5η Μάη. Άλλωστε, το πρόβλημα του εμπορίου ναρκωτικών δεν υπάρχει μόνο στην Κολομβία, αλλά σε όλο τον κόσμο. Όπως σημειώνει η ίδια ομάδα, το να κατέβεις στο δρόμο σημαίνει ότι διαφωνείς με κάτι, ότι ζητάς κάτι, ότι διεκδικείς κάτι… αλλά από ποιον το ζητάς σε αυτή την περίπτωση; Από το κράτος; Από το νόμο; Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που νομιμοποιούν και διαιωνίζουν το σύστημα της εξουσίας και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα;

Το πιο σκοτεινό κι επικερδές εμπόριο: το εμπόριο ναρκωτικών.
Τι κρύβεται όμως πίσω απ’ αυτό;

Είναι στ’ αλήθεια τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας, ένα πρόβλημα δημόσιας υγειονομίας ή ένα πολιτικό πρόβλημα (σχέσεων εξουσίας) ανάμεσα στα ναρκο-κράτη και στην οικονομική ελίτ;

Το δίλημμα σήμερα δεν είναι αν τα ναρκωτικά είναι καλά ή κακά, αν η χρήση τους επιτρέπεται ή όχι, μιας και το ηθικό ή νομικό δίλημμα λίγη σημασία έχει. Αυτό που ενδιαφέρει στην πραγματικότητα είναι να εντάξει κανείς το ζήτημα των ναρκωτικών στην κολομβιάνικη κοινωνική προβληματική και ν’ αναρωτηθεί τι υπάρχει πίσω απ’ όλη αυτή την καμουφλαρισμένη παγίδα της αποποινικοποίησης ή απαγόρευσης της χρήσης. Το ερώτημα είναι ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η μπίζνα των ναρκωτικών, ποιοι είναι οι μεγάλοι επωφελούμενοι, ποιος είναι ο ρόλος τους στη διαιώνιση και νομιμοποίηση του πολέμου, κι ως εκ τούτου των σφαγών και της καταστολής στις γειτονιές και στον κάμπο.

Είμαστε στ’ αλήθεια νεολαίοι/-ες που αναζητούν τη λευτεριά τού να υπάρχεις και να δρας, ή είμαστε απλοί παθητικοί νομιμοποιητές του στάτους κβο;

Ποιοι είναι αυτοί που συγκρούονται για το κουμάντο στην εν λόγω μπίζνα;

Με ποιον τρόπο επωφελείται η πολιτική και οικονομική τάξη;

Ποιος χρηματοδοτεί τον πόλεμο ενάντια στο ναρκεμπόριο; Γιατί χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ τον πόλεμο, ποιο είναι το συμφέρον τους; Αν γινόταν εφικτό να κοπεί μαχαίρι το ναρκεμπόριο, η οικονομία των ΗΠΑ θα υπέφερε μία κατάρρευση ίση ή μεγαλύτερου μεγέθους απ’ αυτήν που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση που σήμερα πλήττει την οικονομία τους. Είναι μπόλικα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτή η διακίνηση χιλιάδων τόνων ναρκωτικών θα ήταν αδύνατο να συντηρηθεί αν δε λογάριαζε στη συνέργεια και στη στήριξη του τεράστιου επιστημονικού-τεχνολογικού και στρατιωτικού-αστυνομικού μηχανισμού της πρώτης δύναμης στον κόσμο.

Οι συνέπειες της υπέρμετρης χρήσης των ναρκωτικών δεν είναι άνευ σημασίας, ούτε κι η κατάσταση όσων βρίσκονται πίσω απ’ τα σίδερα της φυλακής για κατοχή, χρήση ή διακίνηση. Ωστόσο, πρέπει ν’ διερωτηθούμε ποια είναι η ρίζα του προβλήματος, γνωρίζοντας ότι οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ ανά τον κόσμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εμπορία ναρκωτικών ουσιών, κι ακόμα χειρότερα, επωφελούνται απροκάλυπτα απ’ αυτήν.

Ο πόλεμος για τα ναρκωτικά δεν αποτελεί καμιά καινούργια σύγκρουση, μοιάζει με τον Πόλεμο για το όπιο, κι όλα ξεκίνησαν όταν οι ντρόγκες έγιναν εμπόρευμα. Γιατί μετά από τόσα χρόνια πολέμου ενάντια στο ναρκεμπόριο, αυτό αυξάνει συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες; Τα κολομβιανά καρτέλ αποτελούν μονάχα ένα τμήμα του διεθνούς δικτύου λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Είναι παρομοίως ανήκουστο ότι δισεκατομμύρια δολάρια που πηγάζουν από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών διακινούνται μέσω του «αξιοσέβαστου» τραπεζικού συστήματος χωρίς να γίνονται αντιληπτά απ’ τον αποδοτικό μηχανισμό ανίχνευσης συναλλαγών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι καμπάνιες που λανσάρουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης περί «σκλήρυνσης ενάντια στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών» είναι μια ωμή κοροϊδία, αφού αν αυτές οι κυβερνήσεις ήθελαν στ’ αλήθεια να εξαλείψουν το ναρκεμπόριο, θα εφορμούσαν στα κέντρα παραγωγής οξικού ανυδρίτη ή θα σκάλιζαν τις τραπεζικές αυτοκρατορίες που τρέφονται απ’ τα χρήματα της εμπορίας ναρκωτικών. Κι εμείς καταλήγουμε συνεργοί στα παιχνίδια τους κάνοντας πορείες για να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε, τη στιγμή που είμαστε απλώς μαριονέτες χειραγωγούμενες από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που υπακούουν στα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ. Είναι εκατομμύρια οι φωνές αντίρρησης που παραμένουν φιμωμένες, αποσυνδεδεμένες, αδιάφορες και χειραγωγήσιμες στο μέγιστο βαθμό.

Πίσω από τη συνενοχή με την μπίζνα του ναρκεμπορίου φαίνεται πως υπάρχουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι μια απλή εμπορία· εκεί εδρεύει ο έλεγχος του πληθυσμού των νέων, των οποίων έχουν ευνουχίσει την κριτική και στοχαστική ικανότητα. Πίσω από το ναρκεμπόριο βρίσκεται το ένστικτο αυτοσυντήρησης ενός επισφαλούς και άνισου καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος. Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο μεμονωμένο, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι τηλεοπτικές βερσιόν και το ίδιο το κράτος. Αυτήν τη στιγμή περισσότερο από 70% του πληθυσμού των φυλακισμένων στην Κολομβία εκτίει ποινές για το έγκλημα διακίνησης ναρκωτικών.

Παραστρατιωτικοί, τράπεζες, κυβερνήσεις, ελίτ, μπάτσοι, δεσμοφύλακες, έμποροι επωφελούνται από την κατανάλωσή σου· πίσω απ’ όλα υπάρχουν φράγκα, όπλα, διακίνηση γυναικών, φυλακές, μέσα παραπληροφόρησης, αίμα, εκτοπισμοί, πείνα, εξαθλίωση και καταστολή.

Το ξέρεις ότι όταν αγοράζεις απ’ αυτούς χρηματοδοτείς άμεσα ή έμμεσα την προμήθεια όπλων, με τα οποία σκοτώνουν κι εσένα και όλους μας στις γειτονιές και εκτοπίζουν τον πληθυσμό απ’ τον κάμπο;

Ξέρεις τι είναι οι «πιάτσες» και ποιοι τις αντιμάχονται ανάμεσα στ’ «αόρατα σύνορα»;

Σου ακούγονται γνωστά τα ονόματα Λος Πέπες, Πάμπλο, το καρτέλ του Κάλι, το καρτέλ του Μεντεγίν, οι AUC, οι BACRIM, οι Μαύροι Αετοί, οι BCN, Λος Ουραμπένιος, Λα Οφισίνα ντε Ενμπιγάδο, η γειτονιά της Αντιόκια; Σου θυμίζουν κάτι;

Γιατί δεν επιτίθενται ή δεν εξαλείφουν τις πιάτσες αλλά, αντίθετα, ποινικοποιούν και διώκουν τους μικροαγοραστές;

Ξέρεις ποια είναι η κοντινότερη πιάτσα στο σπίτι σου;

Αν θες ν αποποινικοποιήσεις ή να διεκδικήσεις χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα, καλό δρόμο.
Αν θες να ζήσεις, μην αγοράζεις απ’ αυτούς.
Αν θες να καπνίσεις, καλλιέργησε τη δικιά σου.

διάβασε, αμφισβήτησε, δημοσίευσε, συζήτησέ το

Cruz Negra Anarquista de Medellín

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
– Λος Πέπες [Los Pepes], από τ’ αρχικά του ονόματος Perseguidos por Pablo Escobar, που σημαίνει «Διωκόμενοι από τον Πάμπλο Εσκομπάρ». Πρόκειται για παραστρατιωτική συμμορία που συστήθηκε από ανταγωνιστές ναρκέμπορους του Πάμπλο Εσκομπάρ και, σε συνεργασία με την κολομβιάνικη «δικαιοσύνη», και τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, διεξήγαγε ένοπλες επιχερήσεις εναντίον του καρτέλ του Μεντεγίν.

– Πάμπλο Εσκομπάρ [Pablo Escobar], διαβόητος ναρκέμπορος και κεφαλή του καρτέλ του Μεντεγίν, που διετέλεσε και «πολιτικός» στο Κογκρέσο της Ρεπούμπλικας της Κολομβίας. Εκτελέστηκε από την κολομβιάνικη αστυνομία στις 2 Δεκέμβρη 1993.

– Καρτέλ του Κάλι [Cartel de Cali], που πήρε τ’ όνομά του από την ομώνυμη πόλη στην ανατολική Κολομβία, θέατρο επιχειρήσεων των αδερφών Γκιλμπέρτο και Μιγκέλ Ροδρίγκες Ορεχουέλα [Gilberto & Miguel Rodríguez Orejuela], που ηγούνταν του εν λόγω καρτέλ κοκαΐνης.

– AUC [Autodefensas Unidas de Colombia], Ενωμένες Αυτοάμυνες της Κολομβίας, παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση που συστήθηκε τον Απρίλη του 1997 κι ευθύνεται για χιλιάδες σφαγές και εκτοπίσεις πληθυσμών. Υπό τη σημαία του πολέμου ενάντια στους κομμουνιστές, ενεργούσαν για λογαριασμό μεγαλοεπιχειρηματιών, πολιτικών, στρατιωτικών, αξιωματούχων του κολομβιάνικου κράτους και χρηματοδοτούνταν από το εμπόριο ναρκωτικών.

– BACRIM [Bandas Criminales Emergentes], τ’ όνομα «Αναδυόμενες Εγκληματικές Συμμορίες» δόθηκε από την κολομβιάνικη κυβέρνηση για να περιγράψει μια σειρά νεοϊδρυθέντων παραστρατιωτικών οργανώσεων που προέκυψαν μετά την υποτιθέμενη αυτοδιάλυση των AUC το 1993.

– Μαύροι Αετοί [Águilas Negras], μία από τις νέες παραστρατιωτικές ακροδεξιές οργανώσεις, της οποίας φέρονται να ηγούνται πρώην επικεφαλής των AUC.

– BCN [Bloque Cacique Nutibara], επιχειρησιακή ομάδα κρούσης των AUC που ιδρύθηκε το 2001 και έδρασε στην περιοχή του Μεντεγίν, υπό τις διαταγές του ναρκέμπορου Ντιέγο Φερνάντο Μουρίγιο Μπεχαράνο [Diego Fernando Murillo Bejarano].

– Λος Ουραμπένιος [Los Urabeños], νέα παραστρατιωτική συμμορία ναρκέμπορων που ενεργεί στο Μεντεγίν και ελέγχει την περιοχή του κόλπου του Ουραμπά στα βόρεια σύνορα της Κολομβίας με τον Παναμά, κομβικό σημείο διακίνησης ναρκωτικών.

– Λα Οφισίνα ντε Ενμπιγάδο [La Oficina de Envigado], δίκτυο ναρκεμπόρων που πήρε τ’ όνομά του από τη γειτονιά του Ενμπιγάδο στο Μεντεγίν, όπου και πρωτοσυστάθηκε από τον Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1980 ως ομάδα εκτελεστών.

– Η γειτονιά της Αντιόκια, θέατρο ανάπτυξης δραστηριοτήτων των συμμοριών ναρκεμπόρων.