Μόσχα: Μαχητικές διαμαρτυρίες ενάντια στην επανεκλογή του Πούτιν

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μόσχας, την Κυριακή 6 Μάη, ενάντια στην επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη θέση του Προέδρου της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μάη. Επρόκειτο ωστόσο για ένα πλήθος ανομοιογενές, που περιλάμβανε από φιλελεύθερους έως φανατικούς ορθόδοξους φιλομοναρχικούς, αριστερούς, αλλά και αναρχικούς, κ.ά. Η συγκεκριμένη πορεία έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη του 2011, με αφορμή τη νίκη του Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές. Και σε αυτή την περίπτωση οι αντιτιθέμενες στον Πούτιν πολιτικές δυνάμεις έκαναν λόγο για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Θυμίζουμε το σφοδρό κύμα καταστολής ενάντια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της 5ης Μάρτη, με τις συλλήψεις δεκάδων ατόμων, ανάμεσα τους και πολλοί αναρχικοί σύντροφοι.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καλούσναγια κινούμενη προς την πλατεία Μπολότναγια. Ο ειρηνικός χαρακτήρας της πήγε περίπατο όταν οι μπάτσοι μπλόκαραν το πλήθος. Οι ομάδες των αναρχικών βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης, εκσφενδονίζοντας μπουκάλια, ομπρέλες, ξύλα, κομμάτια άσφαλτου, βόμβες καπνού και μολότοφ. Οι συμπλοκές σώμα με σώμα ήταν εξαιρετικά άγριες ενώ τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετήσει οι μπάτσοι για να αποκλείσουν τους διαδηλωτές, καθώς και βιοχημικές τουαλέτες που υπήρχαν στην πλατεία χρησιμοποιήθηκαν από τον κόσμο ως οδοφράγματα. Οι πιο δραστήριοι διαδηλωτές συνελήφθησαν, αν και κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να τη γλυτώσουν. Πολλοί είναι οι τραυματίες και από τις δύο μπάντες.

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία κατάφερε να σπάσει τον όγκο των χιλιάδων διαδηλωτών σε μικρότερες ομάδες και να τους εκτοπίσει από την πλατεία Μπολότναγια, απωθώντας τους από την άλλη πλευρά του καναλιού Ομπβόντνιγ, πολλοί αναρχικοί καθώς και εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές παρέμειναν στην μικρή γέφυρα Μοσκβορέτσκυ και αργότερα ξεκίνησαν νέα πορεία κατηφορίζοντας τον δρόμο Μπόλτσαγια Ορντίνκα.

Παρά τον αποκλεισμό των δρόμων από την αστυνομία, περίπου 300 άτομα κατάφεραν να φτάσουν έξω από το αστυνομικό τμήμα Γιακιμάνκα, όπου κρατούνταν πολλοί συλληφθέντες. Κατά τα μεσάνυχτα εκδιώχτηκαν βίαια, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε νέες συλλήψεις. Αναφέρεται επίσης ότι μια αυθόρμητη πορεία περίπου 2.000 ατόμων ξεκίνησε από την οδό Μπολτσάγια Τατάρσκαγια αλλά μπλοκαρίστηκε από τους μπάτσους κοντά στην γκαλερί Τρετγιάκοφ.

Οι συλληφθέντες διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν τουλάχιστον 30 αναρχικοί, είναι περίπου 450, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα των μπάτσων. Οι συλληφθέντες διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν άγρια στα τμήματα και αναφέρεται ότι τρεις εξ αυτών, οι οποίοι κρατούνταν στο τμήμα Μεστσάνσκυ, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Οι μπάτσοι έχουν αρχίσει ήδη να ανακρίνουν όσους κατέληξαν τραυματίες στα διάφορα νοσοκομεία της Μόσχας.

Για ορισμένους συλληφθέντες η εισαγγελία άνοιξε υποθέσεις για πρόκληση ταραχών και βιαιοπραγίες ενάντια σε εκπροσώπους της εξουσίας, ενώ όλοι οι διωκόμενοι κατηγορούνται τουλάχιστον για ανυπακοή σε εντολή αστυνομικού, κάτι που σύμφωνα με τους δικηγόρους μπορεί να επισύρει την κράτησή τους για 15 μέρες.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, αλλά χωρίς την επανάληψη μαζικών συγκρούσεων με την αστυνομία όπως στις 6 Μάη. Στις 7 Μάη η αστυνομία συνέλαβε 300 ακόμα άτομα -ακόμα και άσχετο κόσμο από τα εστιατόρια του κέντρου-, ενώ η προγραμματισμένη τελετή έναρξης της νέας θητείας του Πούτιν έγινε χωρίς άλλα παρατράγουδα, παρά τις προσπάθειες του κόσμου που κατέβηκε στον δρόμο για να την ακυρώσει.

http://www.youtube.com/watch?v=RkDQm0R8DlM

http://www.youtube.com/watch?v=PLwuUgNm8Sg

http://www.youtube.com/watch?v=wdZQ-C8fauU

Η παρούσα σύνοψη βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην αγγλική ενημέρωση από anarcho-news, που αλιεύσαμε μέσω του avtonom, και δευτερευόντως στις αγγλικές ενημερώσεις (1, 2) από rabm, μέσω του fear to sleep. Στην ενημέρωση για τη διαδήλωση της 6ης Μάη από rabm αναφέρεται ότι ένα τουλάχιστον άτομο κατέληξε νεκρό κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Δεδομένου ότι δεν έχουμε ενημέρωση από πρώτο χέρι, αλλά και του γλωσσικού εμποδίου της μετάφρασης (από τα αγγλικά), καλούμε συντρόφους/-ισσες που γνωρίζουν ρωσικά και τους πολιτικούς συσχετισμούς να συνεισφέρουν περισσότερες πληροφορίες και/ή διευκρινίσεις.