Λευκορωσία: Διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατουμένους, από 30/6 έως 2/7

Σύντροφοι στη Λευκορωσία προσπαθούν αυτήν τη στιγμή να αποδεσμεύσουν τ’ αδέλφια τους απ’ τη φυλακή. Μία από τις ιδέες τους ήταν να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την ομπρέλα των πολιτικών κρατουμένων. Δημοσίευσαν λοιπόν το ακόλουθο κάλεσμα για δράσεις αλληλεγγύης. Θα ήταν πολύτιμο αν τους βοηθούσατε να διαδώσουν τον αγώνα τους.

Έχει περάσει καιρός από τότε που κοινοποιήθηκε η τελευταία έκκληση αλληλεγγύης σε αναρχικούς στη Λευκορωσία. Σήμερα δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε πως ένα νέο κύμα αλληλεγγύης είναι άμεσα απαραίτητο για να τους βοηθήσουμε προς την απελευθέρωσή τους. Γι’ αυτό, σας καλούμε να συμμετάσχετε σε ένα τριήμερο αλληλεγγύης προς τους Λευκορώσους πολιτικούς κρατουμένους, από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου.

Οι ακτιβιστές Ίχαρ Αλίνεβιτς, Μικαλάι Ντζιάντοκ, Άρτσιομ Πρακάπενκα, Πάβελ Σιραμολάταου, Αλιαξάντρ Φράντσκιεβιτς και Γιάουχεν Βάσκοβιτς, που συνελήφθησαν κατά το φθινόπωρο του 2010 και το χειμώνα του 2011 κι έπειτα καταδικάστηκαν σε 3 με 8 χρόνια φυλάκισης τον Μάιο του 2011 για μια σειρά επιθέσεων εναντίον κρατικών και κεφαλαιικών συμβόλων, ολοκληρώνουν τώρα το δεύτερο χρόνο τους σε εγκλεισμό. Όλο αυτόν τον καιρό οι σύντροφοι και οι συγγενείς τους κάνουν ό,τι μπορούν για να τους κρατήσουν άβλαπτους κατά τη φυλάκισή τους, αλλά και για να τους απελευθερώσουν.

Τον Οκτώβριο του 2011 αναγνωρίστηκαν ως πολιτικοί κρατούμενοι από οργανισμούς-παρατηρητές ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτό το γεγονός τούς έδωσε περισσότερες πιθανότητες ν’ αποφυλακιστούν το συντομότερο δυνατόν, γιατί επί της παρούσης ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιτάσσει την απελευθέρωση και την απαλλαγή όλων των πολιτικών κρατουμένων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2011 ο Λουκασένκο αμνήστευσε περισσότερους από 30, ωστόσο κανένας από τους συντρόφους μας δεν έχει αποφυλακιστεί μέχρι στιγμής. Μάλιστα, ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα χορηγήσει αμνηστία μόνο σ’ εκείνους που θα υπογράψουν αίτηση για απονομή χάριτος, αποδεχόμενοι έτσι την ενοχή τους και ικετεύοντάς τον προσωπικά για οίκτο. Όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στη φυλακή, πρόσθεσε.

Δύο σύντροφοι, ο Μικαλάι Ντζιάντοκ και ο Αλιαξάντρ Φράντσκιεβιτς, ρωτήθηκαν ήδη τον Αύγουστο του 2011 αν επιθυμούν να υπογράψουν την αίτηση για απονομή χάριτος· και οι δύο αρνήθηκαν. Τώρα παραμένουν 13 πολιτικοί κρατούμενοι στα λευκορωσικά κελιά, εκ των οποίων πέντε είναι σύντροφοί μας και άλλο ένα άτομο έχει φυλακιστεί λόγω δράσης αλληλεγγύης προς τους ίδιους.

Είμαστε σίγουροι πως κανένας απ’ αυτούς δε θα ζητήσει οίκτο, γιατί αυτό θ’ αποτελούσε ντροπή για οποιονδήποτε αναρχικό ή έντιμο άνθρωπο. Όλοι οι κρατούμενοι δέχονται διαφόρων ειδών πιέσεις απ’ τις διοικήσεις των φυλακών στις οποίες είναι έγκλειστοι, γιατί ο Λουκασένκο θέλει να βγει νικητής απ’ αυτή την κατάσταση και να παρουσιάσει το πράγμα λες και δεν είναι η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τον αναγκάζει ν’ αποδεσμεύσει τους πολιτικούς κρατουμένους, από φόβο περισσότερων πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων, αλλά τάχα αμνηστεύει τους κρατουμένους απ’ την καλή του τη βούληση, και πάλι μόνο αν τον παρακαλέσουν οι ίδιοι.

Είμαστε έντονα αντίθετοι στο γεγονός ότι οι σύντροφοί μας παζαρεύονται τώρα για οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, καταδικάζουμε την άσκηση πιέσεων που υφίστανται. Ο εκβιασμός τον οποίο δέχονται έχει τις εξής μορφές: μεταγωγές σε άλλα ποινικά κολαστήρια, στέρηση φαγητού ερχόμενου εκτός φυλακών, λιγόστεψη επισκεπτηρίων και κουτσούρεμα των ημερομηνιών συνάντησης με συγγενείς τους, στέρηση τηλεφωνημάτων, καθυστερήσεις και κενά στην αλληλογραφία, εγκλεισμό τους σε κελιά απομόνωσης, μεταγωγή σε φυλακή με ειδικό καθεστώς κράτησης, κ.ά. Καλούμε όλους κι όλες να διαμαρτυρηθούν κατά αυτών των βασανιστηρίων και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία, μεταξύ αυτών και αναρχικών.

ΚΑΘΕ είδους στήριξη είναι από τώρα καλοδεχούμενη, με την ελπίδα ότι θα έχουμε συγκεντρώσει αρκετές εκδηλώσεις αλληλεγγύης μέχρι και το τριήμερο. Σας καλούμε επίσης να διοργανώνετε δράσεις αλληλεγγύης τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αν μπορείτε, ακόμα και μετά το τριήμερο αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε ακατάπαυστη πίεση πάνω στο καθεστώς και στους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Ας γίνει αυτό το κάλεσμα ένα εφαλτήριο συνεχούς δράσης σε όλο τον κόσμο, ωσότου οι σύντροφοί μας να είναι ελεύθεροι!

Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Λευκορωσίας
Φίλοι και συγγενείς των συλληφθέντων
επικοινωνία: belarus_abc[at]riseup.net

ντοκιμαντέρ του 2011 με αγγλικούς υπότιτλους