Μεξικό: Ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του αναρχικού Mario López

Ακολουθεί η μετάφραση της ενημέρωσης των συντρόφων του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού του Μεξικού, μέσω της σελίδας ke arrecie la tormenta, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του συλληφθέντα αναρχικού Μάριο Λόπες Eρνάντες, ο οποίος τραυματίστηκε όταν εξερράγη εμπρηστικός μηχανισμός που φέρεται να κουβαλούσε στην συνοικία του Κάρμεν, στην Πόλη του Μεξικού, τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιούνη. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα είχε πραγματοποιηθεί και άλλη μία έκρηξη, στη συνοικία Αμπλιασιόν Μιγκέλ Χιντάλγο, εναντίον υποκαταστήματος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρισμού (CFE), από όπου και η φωτογραφία.

Αφού υπέφερε διάφορα σοβαρά τραύματα από εγκαύματα στο χέρι και στο πόδι, λόγω της τυχαίας εκπυρσοκρότησης ενός εμπρηστικού μηχανισμού, ο σύντροφος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρουμπέν Λενιέρο, όπου του τοποθετήθηκαν μοσχεύματα δέρματος και στα δύο σημεία, ενώ στην περίπτωση του ποδιού χρειάστηκε να χειρουργηθεί εξαιτίας της ζημιάς σε μια αρτηρία, που στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να επιφέρει τον ακρωτηριασμό του ποδιού. Ο σύντροφος έχει τις αισθήσεις του.

Από τη στιγμή της έκρηξης του εμπρηστικού μηχανισμού, ο σύντροφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο υπό καθεστώς κράτησης. Μέχρι την παρουσίασή του στις 5 το πρωί της 27ης Ιούνη, παρέμενε εντελώς απομονωμένος, και ως εκ τούτου δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης σε νομική υπεράσπιση πλην αυτής που του διόρισαν οι Αρχές. Του αποσπάστηκε μια πρώτη κατάθεση όσο ήταν σε δυσμενή φυσική και πνευματική κατάσταση, μιας και αυτό έλαβε χώρα μετά το χειρουργείο και ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια της αναισθησίας και υπό ασφυκτική αστυνομική πίεση.

Ο Μάριο δεν είχε συναντήσει δικηγόρο μέχρι περίπου τις 16.30 της 28ης Ιούνη, οπότε και είχε την πρώτη του επαφή με νομικό εκπρόσωπο. Αναμένεται να εξεταστεί με προσοχή η δικογραφία του, η οποία είναι στη διάθεση της υπηρεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο Κογιοκάν, και να μεταφερθεί σε κάποια φυλακή της Πόλης του Μεξικού τις επόμενες ώρες. Όσον αφορά τις κατηγορίες, αυτές δεν είναι εξακριβωμένες ακόμα, κάτι το οποίο πιθανόν να σημαίνει ότι στήνεται μια υπόθεση, με τις πιο πρόσφατα ανακοινωμένες να αφορούν φθορά περιουσίας και επίθεση στη δημόσια περιουσία. Ο σύντροφος Μάριο δηλώνει αναρχικός και αρνείται κατηγορηματικά ότι ανήκει στο κίνημα #yo soy 132 («#εγώ είμαι 132», ρεφορμιστικό κίνημα που ζητά μια «καλύτερη και πιο δημοκρατική κυβέρνηση, στρατό και αστυνομία») ή στο Μέτωπο Σωτηρίας Τένοτς-τιτλάν, όπως ανέφερε ο Τύπος.

Γνωρίζουμε επίσης ότι επιχειρούν να συνδέσουν με τα γεγονότα μία ακόμα συντρόφισσα, ονόματι Φελίσιτυ Ράιντερ [Felicity Ryder], και ότι η έρευνα συνεχίζεται προς αναζήτηση και άλλων υποτιθέμενων υπευθύνων.

Είναι απαραίτητο να είμαστε σε επιφυλακή σε σχέση με την υγεία του συντρόφου, έτσι ώστε να μην μεταφερθεί σε κάποια φυλακή προτού σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Παρομοίως, ώστε οι δικηγόροι που έχει δεχτεί για την υπόθεσή του να αναγνωριστούν ενώπιον των δικαστικών θεσμών.

Τέλος, απευθύνουμε ένα κάλεσμα στο αναρχικό κίνημα να ενώσει τις δυνάμεις του και να δείξει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του με τον σύντροφο. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαία η διάδοση των νέων για την κατάσταση του Μάριο. Μερικές μέρες πριν τις εκλογές (1η Ιούλη), είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί η περίπτωση του συντρόφου για ψηφοθηρικούς λόγους· παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι η στάση του δεν επικεντρώνεται μόνο ενάντια στην κάλπικη δημοκρατία και τους καιρούς που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στο Μεξικό. Η στάση του πάει πιο πέρα από αυτό, ο Μάριο είναι αναρχικός και ως εκ τούτου επιτίθεται ενάντια σε κάθε υπάρχουσα εξουσία.

Την Παρασκευή, 29 Ιούνη, στις 15.00, καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το σταθμό του μετρό Κολέχιο Μιλιτάρ σε αλληλεγγύη στον Μάριο Λόπες και στη Φελίσιτυ Ράιντερ.