Σαντιάγο, Χιλή: Ενημέρωση από τις οδομαχίες της 8ης Αυγούστου

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων στη Χιλή, είχε καλεστεί μία πορεία για την Τετάρτη, 8 Αυγούστου, στο Σαντιάγο. Το εν λόγω κάλεσμα, αν και δεν είχε την άδεια των Αρχών, συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Ιτάλια, απ’ όπου θα επιχειρούσαν στη συνέχεια να πορευτούν στη βασική λεωφόρο της χιλιανής πρωτεύουσας.

Όταν οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία, οι μπάτσοι επιτέθηκαν με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αύρες, δίνοντας έτσι το έναυσμα των συγκρούσεων.

Οι ταραχές μεταφέρθηκαν στην περιοχή του πάρκου Μπουσταμάντε, όπου κάηκε το πρώτο λεωφορείο της εταιρείας μέσων μαζικής μεταφοράς Transantiago. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν επίθεση στο κτήριο της εταιρείας Movistar και σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας BCI, επί της οδού Προβιντένσια.

Επιπλέον, στις οδούς Χενεράλ Μπουσταμάντε και Σεμινάριο, χτυηθηκαν κάμποσες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Μερικά μέτρα μακρύτερα από το πρώτο πυρπολημένο λεωφορείο, άρπαξε και η μηχανή ενός ακόμα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, στον ίδιο δρόμο, φούντωσε και ένα τρίτο λεωφορείο των δημόσιων συγκοινωνιών.

Ο απολογισμός της μέρας ήταν 75 προσαγωγές και 49 μπάτσοι τραυματίες.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο 14χρονος J.C., ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό του τρίτου λεωφορείου στην οδό Σάντα Ιζαμπέλ. Ο νέος φέρεται να έχει αναγνωριστεί από μια κάμερα κυκλοφορίας και κατηγορείται για εμπρησμό και απειλή κατά του οδηγού του λεωφορείου. Το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Αυγούστου, μετά την απαγγελία κατηγοριών, ο πιτσιρικάς ανέλαβε την ευθύνη της συμμετοχής του στις συγκρούσεις αλλά αρνήθηκε ότι πυρπόλησε το λεωφορείο. Έκανε λόγο επίσης για την αναποτελεσματικότητα των ειρηνικών μεθόδων δηλώνοντας αμετανόητος. Το δικαστήριο καθόρισε μια περίοδο 80 ημερών για την έρευνα της υπόθεσης και διέταξε τον κατ’ οίκον περιορισμό του J.C.

πηγή και περισσότερες φωτογραφίες: liberación total