Ουρουγουάη: Ενημέρωση για την εξέλιξη του αγώνα ενάντια στα ορυχεία Aratirí

Φωτογραφία από την πορεία της 5ης Ιούλη 2012

Το Σάββατο, 11 Αυγούστου, έλαβε χώρα σε κλειστό γυμναστήριο της πόλης του Τακουαρεμπό μια πανουρουγουανική συνέλευση για το συντονισμό των δράσεων ενάντια στα ορυχεία Aratirí. Στη συνέλευση συμμετείχαν συλλογικότητες από διάφορα διαμερίσματα της Ουρουγουάης που αντιτίθενται στο καταστροφικό αυτό μέγκα-πρότζεκτ, ενώ τη διοργάνωσή της έτρεξε η ομάδα του ράδιο Kandela.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί, με την δεκάλεπτη παρουσίαση των θέσεων της κάθε συλλογικότητας σχετικά με την οργάνωση του αγώνα σε όλη την επικράτεια και την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ανάμεσα στις ετερογενείς τοποθετήσεις ξεχώρισε το ζήτημα της ενότητας του αγώνα και του συντονισμού του, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που διαφώνησαν με την ιδέα του δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο. Κάποιες από τις προτάσεις προσανατολίστηκαν στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

Μετά το πέρας της παρουσίασης των προτάσεων της κάθε συλλογικότητας, έγινε ένα διάλειμμα για φαγητό και το απόγεμα η συνέλευση πέρασε στη δεύτερη φάση της, που περιλάμβανε πεντάλεπτες τοποθετήσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός κοινού πλαισίου και λήψης αποφάσεων, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Μετά από αρκετή ώρα η συνέλευση κατέληξε τελικά σε κάποια σημεία, τα οποία σύμφωνα με τα συντρόφια από την ομάδα Acción sin Fronteras/Δράση χωρίς Σύνορα, δεν αντικατόπτριζαν με τρόπο ξεκάθαρο τους κοινούς τόπους των διαφορετικών απόψεων όσων ομάδων συμμετείχαν. Η συνολική αποτίμηση που κάνουν οι ίδιοι, αν και θετική όσον αφορά την ανάπτυξη επαφών, διαλόγου, και ενίσχυσης των δεσμών των διάφορων ομάδων, εμπεριέχει και την κριτική σχετικά με την αδυναμία εμβάθυνσης και διατύπωσης συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά και την αποτυχία της έκφρασης των απόψεων των περισσότερων συμμετεχόντων στις καταληκτικές αποφάσεις της συνέλευσης, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

1. Στο κάλεσμα για μία μεγάλη πανουρουγουανική πορεία στις 12 Οκτώβρη, στο Μοντεβιδέο, σε υπεράσπιση της γης και των αγαθών της, και ενάντια στα σχέδια ανοιχτής εξόρυξης.

2. Στον συντονισμό σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στην οργάνωση αυτής της πορείας.

3. Στον καθορισμό μιας ημερομηνίας, μετά την 12η Οκτώβρη, για τη διεξαγωγή της επόμενης συνέλευσης συντονισμού των μέσων αγώνα ενάντια στα ορυχεία, χωρίς να αποκλείεται κανενός είδους πρωτοβουλία πολιτών και με σεβασμό στην αυτονομία της δράσης των κατά τόπους ομάδων, και της αξίας των τοπικών συντονιστικών.

4. Στη συνέχεια του διαλόγου γύρω από την πιθανότητα ή μη της προώθησης ενός δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο, όπως και των πρωτοβουλιών που τρέχουν για τη διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων.

Τη λήξη της συνέλευσης ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Τακουαρεμπό.

Πέρα από την πορεία της 12ης Οκτώβρη, έχουν καλεστεί δύο ακόμα εκδηλώσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του φθινοπώρου. Το απόγευμα της Πέμπτης, 13 Σεπτέμβρη, το Συντονιστικό Ενάντια στα Μεγκα-πρότζεκτ καλεί σε πορεία στο Μοντεβιδέο ενάντια στην παραπληροφόρηση και χειραγώγηση των καθεστωτικών μίντια σχετικά με το θέμα των ορυχείων. Η πορεία θα ξεκινήσει από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αρτίγας (IPA) στις 18.00 και θα καταλήξει έξω από τις εγκαταστάσεις του Canal 4. Ο σχεδιασμός της πορείας λαμβάνει χώρα κάθε Πέμπτη στις 19.30, στην κατάληψη Λα Σολιδάρια.

Πορεία ενάντια στα ορυχεία καλείται επίσης στην πόλη του Μαλντονάδο, στις 15 Σεπτέμβρη, από την τοπική συλλογικότητα Grupo sin Nombre/Ομάδα χωρίς όνομα και το Συντονιστικό Ενάντια στα Μεγκα-πρότζεκτ. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Πρινσιπάλ με κατεύθυνση το δημαρχείο, ενώ θα προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση στη Σάλα Ραμίρες, στη συμβολή των οδών Σαραντί και Ραφαέλ Πέρες ντελ Πουέρτο.