Σαντιάγο, Χιλή: Έναρξη της δίκης εναντίον τριών συντρόφων που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό μπάτσου

Στις 25 Σεπτέμβρη 2012, ξεκίνησε η δίκη εναντίον των Βίκτορ Κονεχέρος, Γκονσάλο Σαπάτα, και Κριστόμπαλ Μπράβο Φράνκε, κατηγορούμενων για τον ξυλοδαρμό μπάτσου στο γενικό νεκροταφείο του Σαντιάγο, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2011, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων μνήμης ενάντια στη χούντα του Πινοτσέτ. Υπενθυμίζουμε ότι οι Γκονσάλο Σαπάτα και Κριστόμπαλ Φράνκο παρέμειναν προφυλακισμένοι για περισσότερους από 4 μήνες στον τομέα υψίστης ασφαλείας των φυλακών του Σαντιάγο.

Τόσο ο Βίκτορ, όσο και ο Γκονσάλο κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ ο σύντροφος Κριστόμπαλ (γνωστός και ως Mono/«Πίθηκος») επέλεξε να μην καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τύπος όχι μόνο διευκόλυνε τους μπάτσους δίνοντας φωτογραφίες, αλλά επίσης ξεκίνησε και μια καμπάνια ελεεινών ψεμάτων ότι τάχα ο μπάτσος των έφιππων μονάδων καταστολής που ξυλοκοπήθηκε μετά από την πτώση του από το άλογο έχασε το ένα του μάτι, για να διαμορφώσει εχθρικό κλίμα απέναντι στους συντρόφους που συλλαμβάνονταν στις ταραχές αυτής της περιόδου.

Ο εν λόγω μπάτσος, ονόματι Χοσέ Ινοστρόσα Κριστόσο, κατέθεσε στο δικαστήριο έχοντας και τα δυο του μάτια άθικτα.

Ο εισαγγελέας Πατρίσιο Κούπερ ζήτησε την επιβολή ποινής 3 χρόνων και 1 μέρας φυλάκισης για τους συντρόφους, με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης σε καραμπινιέρο εν ώρα υπηρεσίας, καλώντας 10 μάρτυρες και 8 εμπειρογνώμονες, εκτός από διάφορες φωτογραφίες και βίντεο που παρουσίασε.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ετυμηγορία των δικαστών.

Ενάντια στην αστυνομική βία και τρομοκρατία!
Αλληλεγγύη με όσους/όσες αντεπιτίθενται!

πηγή