Σαντιάγο, Χιλή: Ενημέρωση από τις οδομαχίες της 27ης Σεπτέμβρη 2012

http://www.youtube.com/watch?v=Q3J2Ci7uWow

Ο κόσμος γλιτώνει διαδηλωτή που είχε πέσει στα χέρια των μπάτσων

Την Πέμπτη, 27 Σεπτέμβρη, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάλεσαν σε νέα πορεία, η οποία ναι μεν πήρε την άδεια της κυβέρνησης, αλλά με μια διαδρομή που κατέληγε σε ένα τομέα της πόλης που διευκολύνει την αστυνομική καταστολή και έχει αποτελέσει το αγαπημένο μέρος των μπάτσων για να κρατήσουν ανέπαφη από της ταραχές τη λεωφόρο Αλαμέδα.

Η πορεία ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο Usach, και μετά από μερικά λεπτά, όταν η διαδήλωση έφτανε στη λεωφόρο Εσπάνια, ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Η Αλαμέδα ήταν μπλοκαρισμένη με κάγκελα και αστυνομικά οχήματα, με στόχο να υποχρεωθούν οι διαδηλωτές να πορευτούν προς την περιοχή του Μπλάνκο Ενλαδάδα. Παρ’ όλα αυτά, ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου ήθελε να πορευτεί χωρίς άδεια μέσω της Αλαμέδα, προς το υπουργείο παιδείας.

Η πορεία χωρίστηκε στα δύο λόγω της αστυνομικής πρακτικής, με ένα τμήμα της διαδήλωσης να κινείται προς την Αλαμέδα και ένα δεύτερο προς την Εσπάνια. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συγκρούσεις και τα οδοφράγματα συνεχίστηκαν.

Στην περιοχή της λεωφόρου Εσπάνια σηκώθηκαν οδοφράγματα και ομάδες κουκουλωμένων συγκρούστηκαν με τους μπάτσους, εφορμώντας επιπλέον με πέτρες στο 2ο αστυνομικο τμήμα, επί της λεωφόρου Τοέσκα. Στον τομέα της Εστασιόν Σεντράλ, στην Αλαμέδα, κόπηκε η κυκλοφορία για αρκετή ώρα και οι μαθητές τις έπαιξαν με τους μπάτσους μέσα από το πανεπιστήμιο Usach.

Κατά τη διάρκεια της μαθητικής κινητοποίησης της 27ης Σεπτέμβρη, πάνω από 20 μπάτσοι κατέληξαν τραυματίες ενώ προσήχθησαν περισσότερα από 100 άτομα, εκ των οποίων 70 περίπου ανήλικοι. Ανάμεσα στους προσαχθέντες, 2 δεκαπεντάχρονοι κρατήθηκαν τη νύχτα στα κρατητήρια, για να περάσουν το επόμενο πρωί από την εισαγγελία με την κατηγορία της κατοχής μολότοφ. Οι δύο πιτσιρικάδες αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής μηνιαίας παρουσίας ενώπιον των Αρχών.

ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΦΙΤΙΛΙ (Α)

Ούτε μια στιγμή σιωπής, αλλά μια ζωή αγώνα!

πηγή ενημέρωσης και περισσότερες φωτογραφίες
πηγή βίντεο