Σαντιάγο, Χιλή: Ενημέρωση από τις οδομαχίες της 11ης Οκτώβρη

«Όποιος πεθαίνει από πείνα, πεθαίνει δολοφονημένος! Δύναμη, Μαπούτσε!» (αναφορά στην πρόσφατη απεργία πείνας κρατουμένων Μαπούτσε)

Περίπου στις 18.30 της Πέμπτης, 11 Οκτώβρη, ξεκίνησε από την πλατεία Μπακεδάνο με κατεύθυνση το πάρκο Μπουσταμέντε μία ακόμη φοιτητική πορεία στο Σαντιάγο, αυτήν τη φορά καλεσμένη από την Confech, τη γενική συνομοσπονδία φοιτητών. Η διαφορά από άλλες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ήταν ότι πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα, με την προοπτική να συμμετάσχουν σε αυτήν και εργαζόμενοι.

Η πορεία εκτυλίχτηκε ήρεμα στο μεγαλύτερο μέρος της, με κάποιους να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να γεμίσουν τους τοίχους με διάφορα συνθήματα, που είτε αναφέρονταν στην απόρριψη των ρεφορμιστικών λογικών της Confech είτε καλούσαν σε επιθέσεις εναντίον των μπάτσων και σε αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατουμένους, κ.ά.

Στη συμβολή των λεωφόρων Μπουσταμάντε με Ιραρράσαβαλ, δεκάδες κουκουλωμένων πήραν την πρωτοβουλία κι άρχισαν να ξηλώνουν πινακίδες, παγκάκια και κάγκελα για να κλείσουν το δρόμο, ενόσω άλλοι εκτόξευαν πέτρες, βόμβες χρώματος και μερικές μολότοφ εναντίον των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας. Στην ίδια γωνία, μερικά συντρόφια εφόρμησαν εναντίον ενός υποκαταστήματος της τράπεζας BCI, επιχειρώντας να ξηλώσουν τα μεταλλικά στόρια και να το πυρπολήσουν.

Οι μπάτσοι επιχείρησαν να διαλύσουν τους κουκουλωμένους με τεθωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού και χημικών, δακρυγόνα, αλλά και πιστόλια πέιντμπολ. Από τη μία πλευρά του πάρκου τα οδοφράγματα συνέχιζαν να καίγονται, καταφέρνοντας κάποιες στιγμές να φρενάρουν την επέλαση των μπάτσων. Στη συνέχεια, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη συμβολή των λεωφόρων Μάττα με Μπουσταμέντε.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών, πετροβολήθηκαν πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ενώ στη λεωφόρο Βικούνια Μακέννα και στη γύρω περιοχή κράτησαν μέχρι μετά τις 20.00. Αργότερα, ομάδες φοιτητών συγκεντρώθηκαν εκ νέου στη ζώνη του Μπακεδάνο, όπου σηκώθηκαν πάλι οδοφράγματα. Επιπλέον, στη συμβολή των οδών Κοκίμπο με Φράυ Καμίλο Ενρίκες, πυρπολήθηκε ένα φυλάκιο της μητροπολιτικής ασφάλειας.

Με το πέρας της κινητοποίησης προσήχθησαν 27 άτομα. Σε τρία εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες το πρωί της Παρασκευής, 12 Οκτώβρη. Οι μητροπολιτικές αρχές κινήθηκαν νομικά εναντίον των τριών, δύο απ’ τους οποίους είναι ανήλικοι (ο Σ.Ρ. 17 ετών και ο Φ.Ο. 16 ετών) και κατηγορούνται για την πυρπόληση του φυλακίου. Το δικαστήριο τους επέβαλε τους περιοριστικούς όρους του νυχτερινού κατ’ οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τις 60 μέρες διάρκειας των προανακριτικών ερευνών. Στην έξοδο από τα δικαστήρια, και οι δύο νεολαίοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στον εμπρησμό.

Ο τρίτος συλληφθείς, ονόματι Ματίας Εσκομπάρ [Matías Escobar], 22 ετών, κατηγορείται για πρόκληση φθορών και την απόπειρα εμπρησμού στο τραπεζικό υποκατάστημα της BCI, όπως και για τις ζημιές σε μια πιάτσα ταξί. Το δικαστήριο του επέβαλε την απαγόρευση της συμμετοχής σε νέες διαδηλώσεις και τον περιοριστικό όρο της δεκαπενθήμερης παρουσίας στην 33η κομισαρία των καραμπινιέρων, στη Νιουνιόα, για τις επόμενες 60 μέρες που διαρκεί η έρευνα εις βάρος του.

πηγή