Βουλγαρία: Αστυνομική βαρβαρότητα μέσα σε κέντρο κράτησης ενάντια σε πρόσφυγες από τη Συρία

Στις 16 Οκτώβρη 2012 οχτώ Σύριοι αιτούντες άσυλο χτυπήθηκαν κτηνωδώς από την αστυνομία μέσα στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην πόλη Λιούμπιμετς, κοντά στο βουλγαροτουρκικό σύνορο.

Την ίδια μέρα, ένας κρατούμενος είχε προσπαθήσει να λάβει ενημέρωση απ’ τους ανθρωποφύλακες της φυλακής σχετικά με το αίτημά του να σταλεί πίσω στην Τουρκία. Οι φρουροί απάντησαν με βία. Όταν συγκρατούμενοί του αποπειράθηκαν να σταματήσουν τη συμπλοκή, υπέστησαν αμέσως άγριο ξυλοδαρμό.

Συνολικά, οχτώ άνθρωποι χτυπήθηκαν βάρβαρα με αστυνομικά κλομπ, από τρεις μπάτσους ο καθένας. Μετά την αστυνομική επίθεση, οι αιτούντες άσυλο τοποθετήθηκαν στην απομόνωση, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα (19 Οκτώβρη). Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους, αφού δεν αφήνουν κανέναν αλληλέγγυο να μιλήσει μαζί τους. Η μόνη γνωστή πληροφορία είναι πως ένας κρατούμενος έχει σπάσει το χέρι του.

Τα αιτήματα των έγκλειστων προσφύγων είναι:
– Άμεση έρευνα της αστυνομικής κτηνωδίας στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών στη Βουλγαρία.
– Τιμωρία των αστυνομικών φρουρών που συμμετείχαν στους ξυλοδαρμούς.
– Άμεση μεταφορά όλων τους σε κέντρα μεταγωγών και υποδοχής στη Βουλγαρία.
– Πληροφορίες για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και προσφύγων στη Βουλγαρία.
– Συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το βουλγαρικό κράτος αναφορικά με τους πρόσφυγες και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επικοινωνία με ομάδα αλληλεγγύης: solidarity.immigration@gmail.com

πηγή