Σαντιάγο, Χιλή: Γράμμα του πολιτικού κρατουμένου José Miguel Sanchez Jimenez

Φίλοι, ξέρετε καλά ότι η συγγραφή δεν είναι το δυνατό μου σημείο, είμαι μέτριος σε τέτοια πράγματα, αλλά είμαι μέσα για κάθε άμεση δράση που γίνεται ενάντια στους επιβεβλημένους κανόνες, κι από εδώ πέρα θα προσπαθήσω να συμβάλω κι εγώ με ένα λιθαράκι.

Μερικές φορές το είναι μου ξεχειλίζει από μίσος για την τόση κοινωνική αδικία ενάντια στο φτωχό λαό, και βλέπω με μεγάλη αγωνία ότι στη μεγάλη του πλειονότητα αυτός ο λαός αφήνει να τον τσαλαπατούν, χωρίς να υπάρχει μια μετωπική απάντηση στη βία που ασκούν οι φύλακες των πλουσίων. Ενώ αυτοί δολοφονούν, καταστέλλουν και φυλακίζουν τους ανθρώπους μας, όλοι παραμένουν απλοί θεατές, γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι η ώρα να επιτεθούμε με δύναμη και θάρρος ενάντια στην εξουσία, και αν ήμασταν λίγο συνεπείς με αυτό που σκεφτόμαστε θα είχαμε ήδη εκτελέσει τους καταπιεστές του σήμερα και του χτες, που χωρίς καθόλου τύψεις σουλατσάρουν με τις φαμίλιες τους στο χωράφι μας.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να απαντήσουμε με φωτιά στην κρατική βία, δεν πρέπει να συνεχίσουμε να τις τρώμε άλλο παθητικά, για κάθε αδερφό που πέφτει νεκρός στον αγώνα δυο γουρούνια πρέπει να τρώνε χώμα, η άμεση δράση πρέπει να είναι δυναμική και συνεκτική, κάθε αγωνιστής πρέπει να είναι ένα όπλο συνειδητό, και πρέπει να κρατήσουμε ψηλά την παντιέρα του αγώνα, ακόμα κι αν μας φύγει η ψυχή, πρέπει να ανταποδίδουμε χτύπημα το χτύπημα, θάνατο το θάνατο, αρκετά με τη συνένοχη παθητικότητα και το κουκούλωμα της οργής μας, να πράξουμε έτσι ώστε τα γουρούνια να μην μπορούν να ευχαριστηθούν τα βραβεία τους, δεν ξεχνάμε τους πεσόντες μας, ένας μαχόμενος χωρίς μνήμη είναι ένας καταπιεσμένος χωρίς ιστορία.

Μετωπικό αγώνα ενάντια στους καταπιεστές!
Η μιζέρια να γιγαντώσει το μίσος μας για τους εξουσιαστές!
Να τρέμουν οι πλούσιοι και οι φύλακές τους!
Να γκρεμίσουμε όλες τις φυλακές!
Σαμποτάζ στα σύμβολα της εξουσίας τώρα!

Λοιπόν, αγαπητά συντροφάκια, από εδώ μέσα εύχομαι το καλύτερο για όλους σας και να συνεχίσετε να αγωνίζεστε από οποιοδήποτε χαράκωμα, για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει με λευτεριά και αξιοπρέπεια.

Αδερφικά,
Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες
Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας (CAS), πτέρυγα J3

Σ.τ.μ.: Ο Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες, 52 ετών, είναι πρώην πολιτικός κρατούμενος της χούντας του Πινοτσέτ και πρώην μέλος της αντάρτικης οργάνωσης FPMR (Πατριωτικό Μέτωπο Μανουέλ Ροδρίγκες). Απελευθερώθηκε το 1991 με τη μεταπολίτευση, για να συλληφθεί πάλι τον ίδιο χρόνο έχοντας στην κατοχή του τουφέκια. Καταδικάστηκε από το νέο καθεστώς της δημοκρατίας σε 20 χρόνια κάθειρξης. Κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου εγκλεισμού του, πραγματοποίησε μαζί με άλλους «κοινούς» κρατουμένους διάφορους αγώνες μέσα από τη φυλακή. Μετά την εκχώρηση της πρώτης άδειας, ο Μιγκέλ Σάντσες διέφυγε για 2 χρόνια σπάζοντας το «σωφρονιστικό προνόμιο». Αυτήν τη στιγμή εκτίει τα δύο χρόνια που υπολείπονται για την έκτιση της 20ετούς καταδίκης.