Λισαβόνα: Ανακοίνωση του πορτογαλικού τομέα της αναρχοσυνδικαλιστικής Διεθνούς Ένωσης Εργατών σχετικά με τη διαδήλωση της 15ης Οκτώβρη 2012

Σημ. του Contra Info: Δεδομένου ότι τα μέσα αντιπληροφόρησης στην Πορτογαλία είναι σχεδόν ανύπαρκτα ή πνέουν τα λοίσθια –όπως, για παράδειγμα, το Indymedia Πορτογαλίας, που βομβαρδίζεται καθημερινά εδώ και μήνες από σπαμ, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους διαχείριση που να αποτρέπει τη μετατροπή του σε σκουπιδότοπο διαφημίσεων– αλλά και λόγω της παρούσας αδυναμίας ατόμων του ευρύτερου αναρχικού/ελευθεριακού κινήματος να ενημερώσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις, αρκούμαστε στη μετάφραση της ανακοίνωσης των αναρχοσυνδικαλιστών της AIT-SP αναφορικά με τη διαδήλωση της 15ης Οκτώβρη έξω από το κυνοβούλιο.

Καλούμε τα συντρόφια που ζουν από κοντά την κατάσταση να στήσουν πυρήνες προπαγάνδας και αντιπληροφόρησης, ώστε να σπάσει η επικοινωνιακή κυριαρχία των καθεστωτικών μίντια ή/και λοιπών «εναλλακτικών» εμπορευματικών καναλιών επικοινωνίας.

«Ούτε αντιπρόσωποι ούτε αντιπροσωπευόμενοι! Αυτοοργάνωση, άμεση δράση, αυτοδιαχείριση!»

Η επίθεση ενάντια στις συνθήκες διαβίωσής μας οξύνεται!

Η αντίστασή μας επίσης!

Η περικύκλωση του πρώην παλατιού του Σάου Μπέντου (πορτογαλική βουλή), στις 15 Οκτώβρη 2012, αποκαλύφθηκε ως ένα ακόμη επεισόδιο της αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης της αντίστασης κόντρα στην επίθεση του κράτους και του Κεφαλαίου ενάντια στις συνθήκες διαβίωσής μας, με τη μορφή των αποκαλούμενων μέτρων λιτότητας.

Εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι και λοιποί καταπιεσμένοι και περιθωριοποιημένοι αυτής της χώρας υπέμεναν σιωπηλά αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγει ανενδοίαστα η διευθύνουσα τάξη των εκμεταλλευτών. Οι διαδηλώσεις του τελευταίου μήνα, αλλά και μερικές από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, παρά τις τόσες αντιφάσεις τους, έδειξαν ότι η απόγνωση έκανε πολλούς από μάς να χάσουμε το φόβο, και ότι το πνεύμα του ξεσηκωμού είναι γενικευμένο. Είναι τέτοια η ετερογένεια των διαδηλωτών και των τρόπων με τους οποίους διαδηλώνουν, ώστε κατέληξαν να είναι για γέλια οι απόπειρες των Αρχών και τμήματος του Τύπου να ρίξει τις ευθύνες για τις «ριζοσπαστικές» πράξεις στις αναρχικές μειοψηφίες.

Ως αναρχοσυνδικαλιστές και αναρχοσυνδικαλίστριες, είμαστε με όλα εκείνα τα άτομα που αποφάσισαν να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, απορρίπτοντας οποιαδήποτε κομματική ή συνδικαλιστική διαμεσολάβηση αυτών που ισχυρίζονται ότι μας αντιπροσωπεύουν, αλλά πάντοτε μας προδίδουν με αντάλλαγμα οφέλη ή πόστα εξουσίας.

Απορρίπτουμε εξ ολοκλήρου οποιαδήποτε εθνικιστική ή εξουσιαστική τοποθέτηση εντός αυτού του κινήματος. Ο αγώνας μας είναι ο αγώνας όλων όσων είναι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεσμένοι ανά τον κόσμο, ενάντια σε όσους μας εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν ανά τον κόσμο.

Απορρίπτουμε οποιαδήποτε πολιτικάντικη στόχευση σε αυτό το κίνημα. Ξέρουμε ότι πολλοί απλά περιμένουν την πτώση της κυβέρνησης γιατί ελπίζουν να καταλάβουν τη θέση της, γι’ αυτό και αποζητούν να χειραγωγήσουν τις «μάζες».

Επιβεβαιώνουμε ότι ένας λαός αυτοοργανωμένος δεν χρειάζεται κράτος και ευχόμαστε μονάχα να βρούμε τις μορφές αυτοοργάνωσης, από κοινού με κόσμο σαν εμάς, για την επίλυση των προβλημάτων μας με τα ίδια μας τα χέρια, χωρίς πολιτικούς ούτε αφεντικά.

Ούτε αντιπρόσωποι ούτε αντιπροσωπευόμενοι!

Αυτοοργάνωση, άμεση δράση, αυτοδιαχείριση!

Διεθνής Ένωση Εργατών – Τομέας Πορτογαλίας
Πυρήνας Λισαβόνας

σχετικά βίντεο: α, β