Βοιωτία: Δημιουργία της Αντιφασιστικής Κίνησης Θήβας

Το απόγευμα της 23ης Οκτώβρη 2012, ύστερα από πρωτοβουλία συντρόφων του αναρχικού/ελευθεριακού χώρου, κόσμου της αριστεράς και ανένταχτων πολιτών, καλέστηκε κουβέντα στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας για τη δημιουργία μιας αντιφασιστικής κίνησης στην πόλη, με στόχο τη σύνθεση ενός διευρυμένου πολιτικού πεδίου που θα λειτουργήσει ως οδόφραγμα στην προπαγάνδα φυλετικού μίσους που διασπείρουν τα σύγχρονα νεοναζιστικά μορφώματα σε πόλεις και χωριά της Βοιωτίας.

Η κουβέντα προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 100 άτομα και κατέληξε στο σχεδιασμό αντιρατσιστικών/αντιφασιστικών δράσεων, αρχής γενομένης από την 28η Οκτώβρη με δημόσια παρέμβαση κατά τη διάρκεια της μαθητικής/στρατιωτικής παρέλασης.
Οι περίπου 50 αντιφασίστες/-ριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το παλιό δημαρχείο της Θήβας, ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε «Έχουμε τη μνήμη, έχουμε τη γνώση· στου φασισμού την απειλή λέμε και πάλι όχι», μοίρασαν κείμενα και πέταξαν τρικάκια, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα.

Λίγο πριν το τέλος της παρέλασης και με στόχο να εμποδίσουν την πραγματοποίηση πορείας από τους διαδηλωτές, οι Αρχές έστειλαν μια διμοιρία ΥΜΕΤ να παραταχθεί μπροστά από τους συγκεντρωμένους, ενώ από την αρχή πλήθος ρουφιάνων και ασφαλιτών βρίσκονταν σε επιφυλακή, με κάποιους απ’ αυτούς να φωτογραφίζουν τους αντιφασίστες. Ο επικεφαλής των κατασταλτικών δυνάμεων ισχυρίστηκε, σε ερώτηση που του έγινε από τους διαδηλωτές σχετικά με την προκλητική παρουσία των κρατικών σκυλιών, ότι φρόντιζαν για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης προς αποτροπή συγκρούσεων άμα τη εμφανίσει ακροδεξιών. Σε απλά ελληνικά, οι μπάτσοι απείλησαν ανοιχτά ότι προκειμένου να μην αμολήσουν τους παρακρατικούς να τακτοποιήσουν το θέμα, η αστυνομική παρουσία ήταν επιβεβλημένη.

Στις 31 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της Αντιφασιστικής Κίνησης Θήβας, που σχεδίασε κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα με αποκορύφωμα τη διοργάνωση πορείας και αντιφασιστικής εκδήλωσης στις 17 Νοέμβρη. Οι επικείμενες δράσεις θα δημοσιοποιηθούν σύντομα. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο της νεοσύστατης κίνησης.

Ούτε στη Θήβα, ούτε πουθενά
Τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά

No Comments “Βοιωτία: Δημιουργία της Αντιφασιστικής Κίνησης Θήβας”