Στρασβούργο, Γαλλία: Εκκένωση της κατάληψης 2 route des Romains

Θα το πληρώσετε ακριβά που πάτε να μας γαμήσετε.

Η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης 2 route des Romains (που μετρούσε ήδη έξι χρόνια λειτουργίας) άρχισε στις 7 π.μ. της Τρίτης, 30 Οκτώβρη, οπότε εμφανίστηκαν δικαστικοί κλητήρες, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής κι ένα δυο όργανα της τάξης.

Οι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία θορύβου, χρησιμοποιώντας κατσαρόλες κι άλλα αντικείμενα. Στη συνέχεια περιφρούρησαν την είσοδο της κατάληψης, όταν ένας τεχνικός αποπειράθηκε να παραβιάσει την πόρτα με ένα μεγάλο κόφτη.

Λίγο αργότερα μια πρώτη μονάδα μπάτσων κατάφερε να παρέμβει. Οπλισμένοι με κλομπ και φορώντας κράνη έσπασαν –με χρήση δακρυγόνων, χτυπήματα και σπρωξίδια– την περιφρούρηση 15 περίπου ατόμων, που στέκονταν μπροστά στην πόρτα. Οι αντιστεκόμενοι συγκεντρώθηκαν και πάλι παράμερα.

Στη μισή ώρα που ακολούθησε καμιά εκατοστή άτομα κατέφτασαν στο σημείο σε αλληλεγγύη, και μια δεύτερη μονάδα μπάτσων έκανε την είσοδό της στη σκηνή αυτού του θλιβερού θεάτρου.

Στο επόμενο μισάωρο κάποιοι επιχείρησαν να ανακαταλάβουν το χώρο, ενώ μια άλλη ομάδα προσπαθούσε να μπλοκάρει το δρόμο σε ορισμένους επισήμους που είχαν έρθει χωρίς συνοδεία να δουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Και οι δύο ομάδες δέχτηκαν δακρυγόνα, τα οποία προκάλεσαν οίδημα στο πρόσωπο ενός ατόμου (του οποίου το πρόσωπο ήταν ερεθισμένο όλη εκείνη τη μέρα, προτού αρχίσει να υποχωρεί το οίδημα). Ένα άλλο άτομο δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο και εισήχθη στα επείγοντα περιστατικά.

Γύρω στις 10 π.μ., κι αφού τα παράθυρα και οι είσοδοι της κατάληψης είχαν ήδη σφραγιστεί, οι 100 περίπου αλληλέγγυοι/-ες κατευθύνθηκαν σε ένα χώρο μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα για να συζητήσουν επικείμενες δράσεις.

πηγή