Βέλγιο: Κάθε αυτοκτονία στη φυλακή είναι ένας φόνος του κράτους

Νεότερα από τις βελγικές φυλακές:

Αρχές Οκτώβρη, δύο απ’ τους τρεις διευθυντές της φυλακής της Αντέν απολύθηκαν ή μετατάχθηκαν. Τώρα παραμένει μόνο ένας διευθυντής, ενώ ένας νέος θα εγκατασταθεί σε μερικές βδομάδες. Φαίνεται ότι αυτός έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τα συνδικάτα των δεσμοφυλάκων της Αντέν για να ενισχύσει την ασφάλεια και ν’ αλλάξει το καθεστώς κράτησης, αναδιοργανώνοντας κυρίως τις πτέρυγες και τους ορόφους ανάλογα με την «επικινδυνότητα» του κρατουμένου.

Πέρα απ’ αυτό, τίποτα δεν άλλαξε για τη μεγάλη πλειονότητα των φυλακισμένων στην Αντέν: παραμένουν έγκλειστοι 23 ώρες το 24ωρο. Δεν υπάρχουν δραστηριότητες, μαθήματα, τίποτα απολύτως. Όταν βγαίνουν για προαυλισμό, τους περιμένουν κάθε φορά καμιά εικοσαριά φύλακες που επιβλέπουν και διενεργούν σωματικό έλεγχο (για ν’ αποφύγουν τις ομηρίες).

Τις τελευταίες αυτές βδομάδες, αρκετοί φύλακες δέχτηκαν επίθεση από κρατουμένους και τραυματίστηκαν. Πραγματοποιήθηκαν επίσης κάποιοι αποκλεισμοί στο προαύλιο από τους φυλακισμένους, που αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους μετά τον προαυλισμό, προκειμένου να καταγγείλουν τις συνθήκες κράτησης και το καθεστώς που επικρατεί. Και η ένταση αυξάνεται…

Κρατούμενοι της Αντέν έκαναν επίσης γνωστό ότι στο Ουί σημειώθηκε μία ακόμα τραγωδία. Ένας νέος άνδρας, που φυλακιζόταν για πρώτη φορά, αυτοκτόνησε τη μέρα της άφιξής του στη φυλακή του Ουί [την 1η Οκτωβρίου 2012]. Πράγματι, είχε παραπονεθεί για την τοποθέτησή του σε λευκό κελί (όπως συνήθως γίνεται τις πρώτες μέρες κράτησης, όπου οι φυλακισμένοι τοποθετούνται υπό παρακολούθηση σε λευκά κελιά). Στη διάρκεια της νύχτας, τον βρήκαν κρεμασμένο.

Κάθε αυτοκτονία στη φυλακή είναι ένας φόνος του κράτους!

Σημείωση: Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τα συνδικάτα των δεσμοφυλάκων στο Βέλγιο καλούν σε απεργίες διεκδικώντας περισσότερα μέτρα ασφαλείας ώστε να εκτελούν ανενόχλητοι τα καθήκοντά τους. Αυτό οδηγεί σε ακόμα πιο άθλιες συνθήκες φυλάκισης, αφού οι κρατούμενοι στερούνται τις λιγοστές υπάρχουσες παροχές, όπως τα επισκεπτήρια κ.τ.λ. 

πηγή