Σαντιάγο, Χιλή: Γράμμα των πολιτικών κρατουμένων José Miguel Sánchez Jiménez και Juan Aliste Vega δύο χρόνια μετά τη μαζική σφαγή στη φυλακή του Σαν Μιγκέλ

la matanza de San Miguel

Προς τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων της 8ης Δεκέμβρη 2010

Δηλώνουμε παρόντες και σας στέλνουμε την αλληλεγγύη, συμπαράσταση και δύναμή μας σε αυτήν τη δεύτερη επέτειο μνήμης των 81 θυμάτων του καταπιεστικού σωφρονιστικού συστήματος, που, όπως και σε διάφορες περιπτώσεις στο παρελθόν, έτσι κι εκείνη τη φορά αποτέφρωσε τους συγγενείς μας πίσω απ’ τα κάγκελα της κρατικής βίας και αδικίας. Έχουμε πάντοτε κατά νου ότι κάθε θάνατος στη φυλακή είναι μια κρατική δολοφονία που δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη.

Από τη Φυλακή Υψηλής Ασφάλειας (CAS) τονίζουμε το σθένος, τη δύναμη και την ανυποχώρητη στάση με την οποία οι πενθούντες μάχονται κάθε μέρα απαιτώντας αλήθεια και δικαιοσύνη για τις αγαπημένες τους υπάρξεις που δολοφονήθηκαν από την ανικανότητα των δεσμοφυλάκων. Το ξέρουμε ότι είναι ένας αγώνας τιτάνιος, μιας και αντιμετωπίζουν ένα πανίσχυρο και αναίσθητο σύστημα, που κάνει πλάτες και προστατεύει τους ανθρωποφύλακες οι οποίοι προκάλεσαν τόση οδύνη.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αφού τραγωδίες σαν κι αυτήν έχουν προκληθεί με συχνότητα στις φυλακές όλης της χώρας. Η διαφορά είναι ότι, αυτήν τη φορά, συγγενείς και φίλοι δεν παραιτήθηκαν και αγωνίζονται χωρίς συνθηκολογήσεις και υποχωρήσεις, προκειμένου να μην περάσουν αυτά τα εγκλήματα μήτε στη λήθη μήτε στην ατιμωρησία. Δύναμη και πεποίθηση, συγγενείς! Ο αγώνας σας θα αποφέρει καρπούς και θα αποτελέσει μια εξαιρετική παρακαταθήκη! Όχι στην ατιμωρησία! Οι νεκροί μας δεν παζαρεύονται! Δίκη και τιμωρία τώρα!

Με τη μνήμη των αγαπημένων σας ζωντανή,

Aδερφικά
Χοσέ Μιγκέλ Σάντσες Χιμένες
Χουάν Αλίστε Βέγκα
Φυλακή Υψηλής Ασφαλείας, Σαντιάγο

πηγή