Κάλεσμα σε διαδηλώσεις θορύβου κατά των φυλακών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία και ανά τον κόσμο

Silvester-zu-den-Knästen-2012-13

Αφίσα κατά των φυλακών που τοιχοκολλήθηκε σε γερμανικές πόλεις:

Παραμονή Πρωτοχρονιάς έξω απ’ τις φυλακές!
Παντού, απ’ τα κέντρα απέλασης ως τα ποινικά κολαστήρια!

Οι διαδηλώσεις θορύβου μπροστά σε φυλακές αποτελούν αδιάλειπτη παράδοση κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς σε διάφορα μέρη του κόσμου· είναι ένας τρόπος να θυμόμαστε τους αιχμαλώτους του κράτους, να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους έγκλειστους ανθρώπους.

Θα πραγματώσουμε και φέτος τις διαμαρτυρίες μας είτε έξω από φυλακές είτε μπροστά σε κέντρα μεταγωγών –όπου οι κρατούμενοι απειλούνται με απέλαση επειδή έχουν πλαστά έγγραφα ή δε διαθέτουν καν χαρτιά– γιατί θέλουμε να έρθουμε κοντά μεταξύ μας ώστε να σπάσουμε τη μοναξιά και την απομόνωση.

Αυτό το σύστημα φυλακών δεν είναι αναμορφώσιμο γιατί είναι λάθος απ’ τα θεμέλιά του, εδώ και παντού. Δε διαμορφώνει καλύτερους ανθρώπους ούτε συμβάλλει στην επίλυση κοινωνικών αντιθέσεων. Η κυρίαρχη συμπαράθεσή μας, η οποία βασίζεται στο σκεπτικό της αντιπαλότητας και στην αδικία, χώνει ανθρώπους σε κελιά ή τους απελαύνει αφενός για ν’ απαλλαγεί απ’ οτιδήποτε κρίνει ως προβληματικό κι αφετέρου για να εκφοβίσει και να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους κι όσες αναζητούν τη λευτεριά απεγνωσμένα.

Είτε φυλακίζονται άνθρωποι επειδή πιθανώς λήστεψαν ή κατέστρεψαν κάποια περιουσία, ή ακόμα κι επειδή απέφυγαν τα ναύλα, είτε σαπίζουν άνθρωποι σε κρατητήρια επειδή εγκατέλειψαν τη χώρα προέλευσής τους λόγω έλλειψης προοπτικής ή από φόβο δίωξής τους – όλο αυτό το πράγμα έγκειται σ’ ένα και μόνο γεγονός: την ύπαρξη κυρίαρχων κανόνων που καθορίζουν τι ’ναι λάθος και τι ’ναι σωστό, τι πρέπει να προστατεύεται και τι πρέπει να ποινικοποιείται. Μιλάμε για νόμους και διατάξεις που αποφασίζονται από μερικές μόνο κεφαλές, στις οποίες υποχρεώνονται άλλοι να σκύβουν το κεφάλι. Πρέπει να τα σπάσουμε με αυτήν τη λογική της ποινικοποίησης και του συνακόλουθου εγκλεισμού. Γι’ αυτόν το λόγο, προτάσσουμε πως η κατάργηση κάθε εξαναγκαστικού θεσμού μπορεί να συμβεί μονάχα μέσα από μια διαδικασία που θ’ ανατρέψει το πραγματικό υπάρχον στην ολότητά του, προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας κόσμος χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Ανεξάρτητα απ’ το πού βρίσκεστε, συγκεντρωθείτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπροστά από φυλακές, κάντε θόρυβο και κατεβείτε στους δρόμους για να εκφράσετε την ιδέα ενός κόσμου απαλλαγμένου από κάθε κυριαρχία και εξαναγκασμό. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την αλληλεγγύη μας και την αλληλοβοήθεια για να γκρεμίσουμε συθέμελα όλα αυτά τα τείχη.

Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς τείχη και χωρίς σύνορα.
Θ’ αγωνιστούμε μαζί: ΜΕΧΡΙ ΝΑ ’ΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΛΕΥΤΕΡΟΙ.

Αναρχικές και αυτόνομες ατομικότητες και ομάδες

πηγή μετάφρασης: persona non grata