Σαντιάγο, Χιλή: «Να ξαναπάρουμε τους δρόμους»

21.1221.12.12

Ήταν 11 το πρωί της Παρασκευής, 21 Δεκέμβρη, στη ζώνη της λεωφόρου Γκρέσια στην πανεπιστημιούπολη Χουάν Γκόμες Μίγιας, όταν διαταράχτηκαν η ηρεμία και η προσήλωση διαφόρων υποταγμένων στην εξεταστική του τέλους της χρονιάς.

Μια ομάδα περίπου 15 κουκουλωμένων χτύπησαν στο επίκεντρο της παθητικότητας της λήξης του έτους, κουβαλώντας μια κατοστάρα μολότοφ. Με σύνθημά τους «Να ξαναπάρουμε τους δρόμους» και χωρίς να σκοτίζονται για τις συνθήκες που επικρατούσαν μες στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, σήκωσαν οδοφράγματα παραλύοντας την κυκλοφορία και φώναξαν συνθήματα σχετικά με την παραφροσύνη και την εμπορευματοποίηση που απαντώνται την περίοδο των γιορτών, όπου ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί τα Χριστούγεννα ως εποχή μαζικών αγορών και κερδών υπέρ του Κεφαλαίου εν ειρήνη, φιλευσπλαχνία και οικογενειακή θαλπωρή. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι κουκουλωμένοι εφόρμησαν ενάντια στο πολυκατάστημα Portal Ñuñoa, στη συμβολή της Μακούλ με Γκρέσια, κέντρο του χριστουγεννιάτικου καπιταλισμού, εκτοξεύοντας κάμποσες βόμβες μολότοφ.

Ως συνήθως, εμφανίστηκαν κι οι ένοπλες δυνάμεις του Κεφαλαίου, που εισέπραξαν μια συντονισμένη βροχή από μολότοφ. Τα δακρυγόνα και τα κανόνια ρίψης νερού δε στάθηκαν αρκετά για να σβήσουν τη λύσσα των υποκειμένων, που χάρη στην ενεργή τους συνείδηση δεν ξεπουλιούνται στο σύστημα, ούτε κι ασπάζονται τα εμπορικά του προνόμια.

Η μάχη κράτησε περισσότερο από 40 λεπτά, ώσπου τελείωσαν τα πυρομαχικά, και οι κουκουλωμένοι αποτραβήχτηκαν. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται επίσης στο πλαίσιο της νέας διαδήλωσης που έλαβε χώρα στο κέντρο του Σαντιάγο την ίδια μέρα, και η οποία οργανώθηκε από τη μαθητική/φοιτητική βάση χωρίς κουμανταδόρους. Την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτές οι συγκρούσεις, σημειώνονταν ταραχές και στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο (Usach).

πηγές/περισσότερες φωτογραφίες: 1, 2