Γαλλία: Από τη μια φυλακή στην άλλη

Στις 16 Δεκεμβρίου 2012 πέντε άνθρωποι επιχείρησαν να δραπετεύσουν απ’ το κέντρο κράτησης του Μασσύ-Παλαιζώ. Οι τέσσερεις τα κατάφεραν, αλλά ο πέμπτος, ο Ιμπραήμ, πιάστηκε από μπάτσους που τον ξυλοκόπησαν άγρια. Τέθηκε υπό κράτηση για δύο μέρες ώσπου πέρασε από τον αρμόδιο δικαστή, κατηγορούμενος ότι ακινητοποίησε έναν μπάτσο για να του κλέψει το πάσο ασφαλείας το οποίο χρησιμοποίησαν οι άλλοι τέσσερεις για να δραπετεύσουν. Στη συνέχεια προφυλακίστηκε στο Φλερύ-Μεροζίς έως τις 18 Ιανουαρίου 2013, οπότε κι εκδόθηκε η απόφαση εναντίον του. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.200 ευρώ ως αποζημίωση σε δύο μπάτσους που τον είχαν κατηγορήσει για βιαιοπραγία. Μια απόδραση από κέντρο κράτησης δε συνιστά ποινικό αδίκημα, κι έτσι μπάτσοι και δικαστές γυρεύανε να του φορτώσουν άλλου είδους κατηγορίες.

Ο Ιμπραήμ αυτήν τη στιγμή είναι έγκλειστος στη φυλακή του Φλερύ-Μεροζίς. Δεν άσκησε έφεση. Αν βρίσκεσαι σε απομόνωση, είσαι ξένος χωρίς να πολυμιλάς τα γαλλικά, και συν τοις άλλοις δεν έχεις δικηγόρο, είναι κομματάκι δύσκολο να καταλάβεις ότι έχεις μόνο δέκα μέρες προθεσμία για να υποβάλεις έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η δικαιοσύνη μάς τσακίζει ακόμα περισσότερο όταν είμαστε φτωχοί και χωρίς χαρτιά.

Από τη μια φυλακή στην άλλη, απ’ το στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλοδαπών ως τη φυλακή των ποινικών, ο δρόμος είναι προδιαγεγραμμένος, κι είναι διπλής κατεύθυνσης. Η εξουσία πάντοτε θα εκμεταλλεύεται ταραχές, απόπειρες απόδρασης, αρνήσεις «επαναπατρισμού» προκειμένου να φυλακίζει τους ατίθασους. Κι αντιστρόφως, αυτό που μας περιμένει στις περισσότερες περιπτώσεις μετά την αποφυλάκιση, κι εφόσον δεν έχουμε χαρτιά, είναι το κέντρο κράτησης κι ύστερα η απέλαση.

Όταν είσαι φυλακισμένος σ’ ένα κέντρο κράτησης, όταν όλα τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί και διατάσσουν την απέλασή σου, η μόνη εναλλακτική που έχεις είναι η απόδραση κι η ανταρσία. Γι’ αυτό και αυτές οι ιστορίες επαναλαμβάνονται: Μερικές μέρες πριν την απόδραση απ’ το στρατόπεδο του Παλαιζώ, τρεις άνθρωποι διέφυγαν από το κέντρο κράτησης της Βανσέν, κι ευχόμαστε να παραμείνουν ασύλληπτοι. Στη Μασσαλία, τον Μάρτιο του 2011, κρατούμενοι μπουρλότιασαν τη φυλακή αλλοδαπών του Κανέ. Έκτοτε δυο άτομα τελούν υπό δικαστική εποπτεία εν αναμονή δίκης, αφού είχαν περάσει απ’ το σημείο ελέγχου της φυλακής.

Τόσο για τον Ιμπραήμ, όσο και για τους διωκόμενους της Μασσαλίας, είναι σημαντικό να δείχνουμε αλληλεγγύη σε όσους εξεγείρονται για τη λευτεριά τους, είτε είναι αθώοι είτε ένοχοι. Γιατί όσο θα υπάρχουν φυλακές, χαρτιά ταυτότητας και σύνορα, η λευτεριά θα παραμένει μόνο στη σφαίρα των ονείρων.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΚΙ ΟΛΕΣ!

Μην αφήνετε τον Ιμπραήμ να αντιμετωπίζει τη φυλακή και τη δικαιοσύνη σε καθεστώς απομόνωσης. Μπορείτε να του γράψετε στη διεύθυνση:
Ibrahim El Louar
écrou n°399815, Bâtiment D4 – MAH de Fleury-Mérogis
7 avenue des Peupliers, FR-91705 Sainte-Geneviève-des-Bois

Έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ταχυδρομικά εντάλματα πληρωμής. Μπορείτε επίσης να στείλετε οικονομική ενίσχυση στο Kaliméro, ταμείο αλληλεγγύης που τρέχει υπέρ των διωκόμενων του κοινωνικού πολέμου. Ο αριθμός λογαριασμού για μεταβίβαση χρημάτων είναι 102780613700020471901 | Key 07.

Αν θέλετε να στείλετε ρούχα ή δέματα, ή να επικοινωνήσετε για περαιτέρω συνεννόηση, υπάρχει το e-mail evasionpalaiseau@riseup.net

πηγή