Καταλονία: Δίκη των βασανιστών δεσμοφυλάκων απ’ τη βαρκελωνέζικη φυλακή Κουάτρο Καμίνος

[vimeo]http://vimeo.com/64632582[/vimeo]

H δημοκρατία χρειάζεται τα βασανιστήρια για να συνεχίσει να υπάρχει

Στις 6 Μαΐου 2013 ξεκινάει η μακρά δίκη στο επαρχιακό δικαστήριο της Βαρκελώνης (στοά Lluís Companys, 5ο τμήμα) εναντίον 13 ανθρωποφυλάκων που κατηγορούνται για τα συστηματικά βασανιστήρια εις βάρος κρατουμένων μετά την εξέγερση στη φυλακή Quatre Camins το 2004. Επίσης, πρόκειται να καταθέσουν τεχνοκράτες, που την εποχή εκείνη ήταν επιφορτισμένοι με τη γενική διεύθυνση των φυλακών, σε σχέση με τους βασανισμούς και την ωμή καταστολή όπου εξακολουθούν έως σήμερα να υποβάλλονται σύντροφοι κρατούμενοι οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορες κρατικές φυλακές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν υποστεί το καθεστώς FIES 1CD, απομόνωση και αμέτρητα ακόμη βασανιστήρια.

Η ανταρσία των κρατουμένων το 2004 προέκυψε αυθόρμητα όταν δεσμοφύλακες επιτέθηκαν σε φυλακισμένους κι εκείνοι κατέφυγαν σε νόμιμη αυτοάμυνα για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Εξάλλου, στη φυλακή Quatre Camins οι ανθρωποφύλακες βασάνιζαν τους κρατουμένους καθημερινά παραμένοντας ατιμώρητοι. Τα βασανιστήρια είχαν καταγγελθεί στα όργανα της δολοφονικής δημοκρατίας που δόλια προστάτευε και συνεχίζει να προστατεύει τους βασανιστές. Η ατιμωρησία στους δεσμοφύλακες παρέχεται από κάθε κρατική εξουσία, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική.

Σε μια πρώτη δίκη που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2008 οι σύντροφοι κρατούμενοι, παρόλο που ήταν αθώοι των στημένων κατηγοριών που τους φόρτωσαν, καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές πολλών ετών φυλάκισης, που άγγιξαν συνολικά τα 200 και πλέον χρόνια. Έτσι, αρκετοί από αυτούς είδαν να προστίθενται έως και 19 χρόνια στους όρους φυλάκισής τους, κάτι που ισοδυναμεί με συγκεκαλυμμένη ποινή ισόβιας κάθειρξης, απλώς και μόνον επειδή δεν ανέχτηκαν τη μεταφορά και τον περαιτέρω βασανισμό τους μες στα κελιά της απομόνωσης. Οι κρατούμενοι είχαν ήδη απηυδήσει με το γεγονός ότι κακοποιούνταν διαρκώς απ’ τους φρουρούς των φυλακών, ότι υπέβαλλαν καταγγελίες για τα βασανιστήρια και αυτές κατέληγαν κατόπιν απόρριψης στο αρχείο, γι’ αυτό και βρέθηκαν σε τέτοιο αδιέξοδο όπου χρειάστηκε να ασκήσουν αυτοάμυνα. Είναι για αυτές τους τις πράξεις αντίστασης που σήμερα παρουσιάζεται ένα πολιτικό πλαίσιο με την παραπομπή 13 ανθρωποφυλάκων σε δίκη για βασανισμούς.

Τα συνδικάτα UGT-Presons, CC.OO και CATAC έχουν αναλάβει τη νομική υπεράσπιση των βασανιστών, αφού συναποτελούν κομμάτι του ένοπλου βραχίονα του κράτους που βασανίζει και δολοφονεί μέσα απ’ τα εργοδοτικά τους σωματεία.

Ο Xavier Martínez, ιατρικός υποδιευθυντής στη φυλακή Quatre Camins το 2004, κατηγορείται από την εισαγγελία για οργάνωση και συμμετοχή στο βασανισμό των κρατουμένων, και αντιμετωπίζει πολύχρονη φυλάκιση. Πρόκειται για περίπτωση κατάφωρης συνέργειας και συγκάλυψης των βασανιστηρίων από την ιατρική υπηρεσία της φυλακής εντός του σωφρονιστικού συστήματος.

Το όργανο του Síndic de Greuges, ο συνήγορος του πολίτη της Καταλονίας, αποφάσισε να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό περιστατικό βασανισμών και να μην παρουσιαστεί ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη. Τα τελευταία χρόνια έχουν ηγηθεί του Síndic de Greuges δύο γνωστοί τεχνοκράτες δεσμοφύλακες, οι Ignasi García Clavel και Ángel Gómez Muñoz, ο πρώτος ως πρώην διευθύνων σύμβουλος των σωφρονιστικών υπηρεσιών Καταλονίας και ο δεύτερος ως πρώην υποδιευθυντής του τμήματος μεταγωγών και βίαιου διασκορπισμού των κρατουμένων.

Οι φυλακές αποτελούν το μέσο των προνομιούχων για να εξολοθρεύσουν κάθε είδους διαφωνία που απειλεί τα προνόμιά τους. Είναι γι’ αυτόν το λόγο που οι φυλακές εγκλείουν φτωχούς και κολασμένους που δεν παραιτούνται και εξεγείρονται ενάντια στην εξουσία, στην τάξη και στους νόμους.

Για αυτούς, για εμάς και για την καταστροφή όλων αυτών που μας καταπιέζουν: Ούτε φυλακές, ούτε κέντρα κράτησης μεταναστών (CIEs), ούτε κέντρα κράτησης ανηλίκων, ούτε ψυχιατρεία. Καλούμε σε αλληλεγγύη προς τους φυλακισμένους που υπέστησαν άγρια καταστολή σε αυτή την υπόθεση και όλους τους κρατουμένους που υποβάλλονται σε βασανιστήρια στις φυλακές του κράτους ανά τον κόσμο. Μπουρλότο στα τείχη των φυλακών! Κατάργηση όλων των μορφών κυριαρχίας! Αυτοάμυνα!

13-19 Μαΐου: Κάλεσμα σε αποκεντρωμένες ενέργειες
μέσα και έξω από τις φυλακές

Βλ. προηγούμενα καλέσματα για εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και δράσεις αναφορικά με τη δίκη εναντίον των 13 δεσμοφυλάκων για βασανιστήρια μετά την εξέγερση στο κολαστήριο Quatre Camins, τις συνθήκες κράτησης υψηλής ασφαλείας και απομόνωσης όπως το καθεστώς FIES, τις αντικατασταλτικές καμπάνιες «Φυλακή=Βασανιστήριο» και «Βασανιστήρια Quatre Camins 2004», και άλλες πληροφορίες, εδώ.

Οικονομική ενίσχυση της καμπάνιας Tortures Quatre Camins 2004:
BBVA 0182 1473 16 020 1510363