Βαρκελώνη: Η Απαλλοτριωμένη Τράπεζα κινδυνεύει με έξωση

Πριν από κάποιες μέρες λάβαμε κλήτευση σε δικαστήριο λόγω καταγγελίας εναντίον της Απαλλοτριωμένης Τράπεζας στη γειτονιά Γκράσια (Banc Expropiat de Gràcia) της Βαρκελώνης. Δε γνωρίζαμε ότι υπήρχε ανοιχτή δικονομική διαδικασία εναντίον του χώρου μας, και γι’ αυτό δεν περιμέναμε την κλήτευση αυτήν. Η ακροαματική διαδικασία είχε οριστεί για τις 11 Ιούνη και έλαβε νέα προθεσμία, για την 1η Ιούλη.

Εν πάση περιπτώσει γνωρίζαμε ότι αυτή η στιγμή θα έρθει, επειδή κάθε χώρος που τελεί υπό κατάληψη, κάποια στιγμή έρχεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και την υπεράμυνα της ιδιοκτησίας. Όταν αρχίζουμε να λύνουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας, όταν η αμοιβαία υποστήριξη και η αυτοοργάνωση μας κινητοποιούν, ένας μπάτσος ή δικαστής πάντα θα χτυπήσει την πόρτα μας. Αυτός είναι ο λόγος που αρνούμαστε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Στον ενάμιση χρόνο που η Απαλλοτριωμένη Τράπεζα τελεί υπό κατάληψη, μια μεγάλη πληθώρα ανθρώπων, δραστηριοτήτων, συνελεύσεων και εγχειρημάτων έχουν δώσει ζωή σε αυτόν το χώρο. Δε θέλουμε όλα αυτά να χαθούνε, κι έτσι επιθυμούμε να αποφύγουμε την έξωση.

Ο στόχος μας είναι σαφής: να αποσύρει η τράπεζα Caixa Catalunya την καταγγελία. Για να γίνει όμως αυτό, είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε – όχι μόνο τα άτομα που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο, αλλά και όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να εκκενωθεί η κατάληψη, καθώς και όσοι μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη, με όποιον τρόπο θέλουν. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην ξέρετε ακριβώς πώς να μας ενισχύσετε, ή να έχετε αμφιβολία για το είδος βοήθειας που θα θέλαμε. Εδώ παραθέτουμε κάποιες μόνο ιδέες:

– Ενημέρωση σχετικά με την κατειλημμένη τράπεζα και την καμπάνια κατά της έξωσης: να διαδοθεί η είδηση, να μη μείνει τοίχος ή γωνιά στο Διαδίκτυο όπου να μη γνωστοποιηθεί η υπόθεση.

– Να πειστούν ότι η εκκένωση δεν είναι επικερδής: σε κάθε τραπεζικό τους υποκατάστημα υπάρχει ένα μεγάλο κουτί παραπόνων/υποδείξεων. Τι θα μπορούσε να γράψει κανείς; Για σκεφτείτε…

– Αδειάστε τα σκουπίδια σας μπροστά στην πόρτα του κοντινότερου τραπεζικού υποκαταστήματος: εφόσον παράγουν σκατά, ας τους αφήσουμε κιόλας να τα μαζέψουν.

– Αφήστε την τέχνη σας να εκφραστεί: τα παράθυρά τους είναι ένας καλός καμβάς για τη φράση «Κάτω τα χέρια απ’ την Απαλλοτριωμένη Τράπεζα. Απόσυρση της καταγγελίας τώρα».

– Συγκεντρώσεις έξω απ’ τις τράπεζες ή και καταλήψεις υποκαταστημάτων: έτσι θα δυσκολευτούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Το μόνο κριτήριο που έχουμε για την αλληλεγγύη είναι να συμφωνεί όποια δράση στήριξης με την πολιτική στάση της Απαλλοτριωμένης Τράπεζας μέχρι σήμερα. Πάντοτε επιδιώκαμε την αυτοοργάνωση, την αυτονομία και την οριζοντιότητα στον αγώνα μας ενάντια στον καπιταλισμό. Επομένως, ακόμα κι αν η αφορμή δίνεται απ’ την τράπεζα Catalunya Caixa, ο αγώνας μας εξακολουθεί να στρέφεται κατά του συστήματος συνολικά, του οποίου μέρος αποτελούν και οι τράπεζες και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως κι όλα τα θεσμικά όργανα του κράτους. Κάθε ένδειξη αλληλεγγύης είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να σέβεται το εξής: δε θέλουμε να γίνουμε αρεστοί σε κανένα δικαστή, δε θέλουμε να εμφανιστούμε στην τιβί, και δε θέλουμε κανενός είδους στήριξη από πολιτικά κόμματα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι είναι αναπόφευκτα αναγκαίο να περάσουμε το φράγμα της νομιμότητας. Απ’ τη στιγμή που σας καλούμε να μας στείλετε υλικό υποστήριξής, θα θέλαμε να δώσουμε μερικές συμβουλές σε όλους εσάς που δε γνωρίζετε πολλά πράγματα για ασφάλεια υπολογιστών.

– Μη μας στείλετε οτιδήποτε από υπολογιστή που μπορεί να συνδέεται μ’ εσάς (δουλειά, σπίτι, φιλικό περιβάλλον, κ.ο.κ.). Είναι προτιμότερο να στείλετε το μήνυμα από ένα ίντερνετ καφέ.

– Μη μας στείλετε οτιδήποτε από email που μπορεί να συνδέεται μ’ εσάς. Ανοίξτε ένα νέο λογαριασμό (με ψεύτικα στοιχεία, φυσικά) και στείλτε μας τα νέα σας. Μην ξαναμπείτε σ’ αυτόν το λογαριασμό ποτέ ξανά.

Αν χρειάζεστε κάτι κι είστε κοντά, μη διστάσετε να έρθετε στην κατειλημμένη τράπεζα. Για περισσότερες πληροφορίες στα καταλανικά σχετικά με την απειλή εκκένωσης, επικοινωνήστε στο elbanc@riseup.net και επισκεφτείτε το blog της κατάληψης (βλ. και blog αλληλέγγυων εδώ).

Αν αυτοί χαμπαριάζουνε μόνο από κέρδη, ας τους μιλήσουμε για απώλειες.
Απόσυρση της καταγγελίας τώρα!