Μπέλο Οριζόντε, Βραζιλία: Ενημέρωση από τις συγκρούσεις της 22ας Ιούνη

Εκτεταμένες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Μπέλο Οριζόντε υπό το φως της πανσελήνου την 22α Ιούνη. Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο Μουντιάλ του 2014 παίρνουν χαρακτηριστικά όλο και πιο ριζοσπαστικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί φλούφληδες που κριτικάρουν και επιχειρούν να απομονώσουν άτομα που προβαίνουν σε πιο δυναμικές άμεσες δράσεις.

Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τράπεζες επί της λεωφόρου Αντόνιου Κάρλους (που οδηγεί στο στάδιο του Μινεϊράου, όπου λάμβανε χώρα ένα παιχνίδι της απάτης του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών) καταστράφηκαν από την αντικαπιταλιστική μανία του λαού. Κάτω από την αερογέφυρα Ζοζέ Αλενκάρ οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις μονάδες καταστολής της FIFA (μπάτσους της Στρατιωτικής Αστυνομίας και της Εθνοφρουράς) και τα σπάσανε με τους νόμους του Μουντιάλ, υπό το σύνθημα «η ευγένεια γεννά ευγένεια».

Τα δακρυγόνα και οι βομβίδες κατατρόπωσης ηθικού έπεφταν με το τουλούμι, ενώ οι χαμηλές πτήσεις 2 ελικοπτέρων της αστυνομίας επιδείνωναν την κατάσταση σκορπίζοντας τα χημικά ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών. Οι ρίψεις πλαστικών σφαιρών ήταν συνεχείς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα. Εν μέσω της αναταραχής διαδηλωτές εντόπισαν επίσης φυσίγγι αληθινών πυρών.

http://www.youtube.com/watch?v=XSHyKSklfUU

Ο κόσμος αμύνθηκε με αυτοσχέδιες ασπίδες και οδοφράγματα, απαντώντας στις επιθέσεις των μπάτσων με πετρίδια και συνθήματα όπως «λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος». Σε κάποια φάση οι έφιππες δυνάμεις της αστυνομίας αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μπροστά στην αντεπίθεση των διαδηλωτών, κάτι που γιορτάστηκε δεόντως από όλους κι όλες μας. Απ’ ό,τι φαίνεται ένας 17χρονος νεολαίος έπεσε από τη γέφυρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν γνωρίζουμε αν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του ή όχι.

Την 1 Ιούλη έχει καλεστεί γενική απεργία και οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Οι δρόμοι μας καλούν.

Φίλοι και φίλες της εξέγερσης