Ιταλία – κίνημα NO TAV: Βίαιο ανθρωποκυνηγητό στην κοιλάδα Σούζα

Τις πρώτες ώρες της 20ής Ιούλη 2013, με το που ξεκίνησε η νυχτερινή πορεία απ’ την κοινότητα του Τζιαλιόνε (στην περιφέρεια του Τορίνο), ξέσπασε μια βία η οποία είχε προαναγγελθεί απ’ τα κεντρικά της αστυνομίας, αφού οι μπάτσοι είχαν ήδη εκδώσει φρενήρη ανακοινωθέντα σχετικά με την απειλή ενός μαύρου μπλοκ που θα ’τανε κρυμμένο ανάμεσα στους κατοίκους που επρόκειτο να διαδηλώσουν.

Μια βία η οποία ήτανε προμελετημένη απ’ τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες την πέσανε άγρια σε διαδηλωτές από το πουθενά κι ενόσω ο κόσμος βρισκότανε ακόμα πολύ μακριά από τους φράχτες του εργοταξίου της υπερταχείας TAV (στο Κιομόντε). Οι μπάτσοι έκαναν έφοδο κατά μήκος ενός πολύ στενού κι επικίνδυνου μονοπατιού στο βουνό, όπου αρκετός κόσμος σωριάστηκε στο έδαφος, ποδοπατήθηκε και χτυπήθηκε κατ’ επανάληψη από κλομπ της αστυνομίας. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κυνηγήθηκαν ακόμα και μες στο δάσος, το οποίο είχε ήδη καλυφθεί από καπνούς λόγω της παράνομης ρίψης δακρυγόνων που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστολής. Ας σημειωθεί ότι οι Πανταλίνο και Ρινάουντο, δυο σκυλιά της τοπικής εισαγγελίας που τρέφουνε ιδιαίτερη εμμονή κατά των αντιστεκόμενων του κινήματος NO TAV, εθεάθησαν εντός της περιβόλου του εργοταξίου: θέλουνε, δηλαδή, να μας πούνε πως βρίσκονταν εκεί πέρα κατά τύχη, ή μήπως ξέρανε από πριν ότι θ’ ακολουθούσανε συλλήψεις διαδηλωτών κείνη τη νύχτα;

Υπήρχανε πολλοί ηλικιωμένοι μεταξύ των περισσότερων από 500 διαδηλωτών, και τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγουν απ’ το πέσιμο. Υπήρχανε όμως κι ομάδες νεότερων διαδηλωτών, που προσπάθησαν να βάλουν το ίδιο τους το σώμα μεταξύ μπάτσων και ηλικιωμένων: απ’ αυτούς τους νεότερους, 7 συνελήφθησαν απ’ την αστυνομία του Τορίνο υπό τις εντολές του εκδικητικού αξιωματικού Πετρόντσι, που ’χει τώρα να το λέει και να το καυχιέται.

Οι Έννιο, Λούκε, Ματτίας, Πιέρο, Μαρτσέλλο, Γκαμπριέλε και Αλμπέρτο είναι οι επτά συλληφθέντες αυτής της νύχτας βίας, κατά την οποία το κίνημα NO TAV απέδειξε για άλλη μια φορά τι σημαίνει ν’ αγωνιζόμαστε και ν’ αντιστεκόμαστε όλοι σαν μια γροθιά, ακόμα και σε τόσο δύσκολες στιγμές.

Η παρουσία των δυνάμεων της τάξης μέσα στον περίβολο του εργοταξίου ήταν η ίδια μ’ εκείνη παρόμοιων κρίσιμων γεγονότων στην κοιλάδα Σούζα, με πολλά αστυνομικά οχήματα και όργανα στη διάθεση των εντολοδοτών τους. Όπως προαναφέρθηκε, οι μπάτσοι εφόρμησαν έξω απ’ την περίφραξη, και η πρόθεσή τους ήταν σαφής: ήθελαν να τσακίσουν και να βλάψουν σοβαρά τον κόσμο.

Το κατάφεραν, γιατί σήμερα μετράμε 63 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών του NO TAV, χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψη απλοί μώλωπες και δηλητηριάσεις απ’ τα δακρυγόνα, που έχουν καταλήξει να θεωρούνται αυτονόητα πράγματα.

Σήμερα, 20 Ιούλη, στις 15.00 η ώρα κατά τη διάρκεια διεθνούς συγκέντρωσης στην κοιλάδα Σούζα, το κίνημα NO TAV κατήγγειλε έντονα με επίσημη ανακοίνωσή του όσα εκτυλίχτηκαν την περασμένη νύχτα.

Λόγια οργής στράφηκαν εναντίον όσων διέπραξαν τις πλέον ανήκουστες ενέργειες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Μάρτα, μιας συντρόφισσας απ’ την Πίζα, η οποία είχε προσαχθεί στο σωρό κι αφέθηκε ελεύθερη το πρωί αφότου ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση απ’ τους μπάτσους.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση του Ματτία, ενός 17χρονου αγοριού που ξυλοκοπήθηκε απ’ την αστυνομία για παραπάνω από δύο ώρες και μπόρεσε να επιστρέψει στη συγκέντρωση μόνο αργά το απόγευμα. Και αυτός και η Μάρτα αφέθηκαν ελεύθεροι με κατηγορίες εις βάρος τους.

Συλλέγουμε μαρτυρίες και καταθέσεις για το τι συνέβη αυτήν τη νύχτα, αλλά είναι ακόμα σημαντικότερο να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι το κίνημα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι σε δύσκολες καταστάσεις έχει τη δύναμη να σταθεί ενωμένο, όντας ικανό ν’ αντισταθεί και ν’ αντεπιτεθεί με συνοχή.

Αυτήν τη φορά, τ’ αρχηγείο της αστυνομίας επέδειξε όλη του τη μνησικακία, και είδαμε ξανά το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας, ή μάλλον των υποτακτικών της. Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση των συλληφθέντων και στηρίζουμε εκ νέου όλες τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να εμψυχώσουν αυτό το καλοκαίρι του αγώνα στην κοιλάδα Σούζα.

Ο αγώνας NO TAV δε συλλαμβάνεται, δεν ανακόπτεται!
Λευτεριά σε όλους, λεύτεροι τώρα!

Διεύθυνση των επτά κρατουμένων:
Gabriele Tomasi, Alberto De Stefanis, Luke Molina, Matthias Moretti, Piero Rossi, Ennio Edoardo Donato, Marcello Botte
C.C. via Maria Adelaide Aglietta n° 35, ΙΤ-10151 Torino

πηγές: notav.info, informa-azione.info, actforfree.nostate.net

No Comments “Ιταλία – κίνημα NO TAV: Βίαιο ανθρωποκυνηγητό στην κοιλάδα Σούζα”