Σαντιάγο, Χιλή: Ξανανοίγει η Βιβλιοθήκη Sacco y Vanzetti

Με την ακλόνητη αποφασιστικότητα της δράσης μας
Με τις πεποιθήσεις μας άθικτες

Πριν τρία χρόνια, η εξουσία χτύπησε με το νομικό της βραχίονα εναντίον ορισμένων αντεξουσιαστών συντρόφων, θέλοντας να δώσει ένα κατασταλτικό μάθημα στον ευρύτερο αναρχικό χώρο.

Αυτή η σταυροφορία, αποκαλούμενη «επιχείρηση Σαλαμάνδρα», εντασσόταν στο πλαίσιο των ερευνών για τη μιντιακή υπόθεση βόμβες, με στόχο την ταυτοποίηση και σύλληψη αυτών που πραγματοποιούσαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον συμβόλων της εξουσίας.

Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 2010 οι μπάτσοι μπούκαραν σε διάφορα διαμερίσματα και κατειλημμένα κοινωνικά κέντρα, συλλαμβάνοντας 14 άτομα εν μέσω μιας φανταχτερής κατασταλτικής επιχείρησης, ειδικά για τα μάτια του Τύπου. Τα μαχαίρια ήταν ακονισμένα κι αστράφτανε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν σαν οι άμεσα υπαίτιοι των βομβιστικών επιθέσεων και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε παράνομη τρομοκρατική οργάνωση με διακριτούς ρόλους.

Η αστυνομία, με τη συνέργεια και κάλυψη των εταιρειών που ελέγχουν τα μίντια, ασχολήθηκε για χρόνια με τη φωτογράφιση των καταλήψεων ως σημείων συνάντησης των άγνωστων δραστών βομβιστικών ενεργειών. Η εισαγγελική θέση καταδίκασε εξαρχής τις καταλήψεις ως υπεύθυνες για τις εκρηκτικές επιθέσεις, φτάνοντας μέχρι του σημείου να κατηγορήσει κάποιες απ’ αυτές ότι ήταν «απλές βιτρίνες δήθεν βιβλιοθηκών», σε μία χονδροειδή απόπειρα να τσαλαπατήσει το έργο που ανέπτυσσαν εδώ και χρόνια κάποιοι κατειλημμένοι χώροι.

Εκείνο το ξημέρωμα, κάποιοι από εμάς συλληφθήκαμε, άλλοι υπέστησαν επίσης καταστολή, ενώ υπήρξαν κι αυτοί που πέρασαν στην παρανομία. Η συλλογικότητά μας και τα εγχειρήματά μας διάχυσης των αντεξουσιαστικών ιδεών και πρακτικών δέχτηκαν επίθεση.

Ο χώρος μας, το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Σάκκο και Βαντσέττι, σφραγίστηκε και τμήμα της βιβλιοθήκης μας κατασχέθηκε από τους μπάτσους και υπέστη πλιάτσικο από διάφορα χέρια.

Μετά από 9 μήνες φυλάκισης, τα συντρόφια κατόρθωσαν να βγουν στο δρόμο, και μετά από 6 ακόμη μήνες διάρκειας της δίκης απαλλάχτηκαν όλων των κατηγοριών.

Τον Αύγουστο του 2010 οι εξουσιαστές γελούσαν, και οι γέλωτές τους επιδίωκαν την επιβολή. Εκείνος ο Αύγουστος ήταν το αποκορύφωμα μιας τρισάθλιας μπατσικής και μιντιακής καμπάνιας η οποία στόχευε στην απομόνωση και σύλληψή μας, αλλά πάνω απ’ όλα αποζητούσε την ήττα μας, που με τη σειρά της θα χρησίμευε για να προπαγανδιστεί ένα αίσθημα αποτυχίας και παράδοσης ενώπιον της εξουσίας.

Εμείς όμως δεν είμαστε η λύπηση γι’ αυτό που δεν μπορέσαμε να γίνουμε, ούτε κι είμαστε η νοσταλγική αφήγηση καιρών αλλοτινών που ήτανε καλύτεροι. Είμαστε ορμή ζώσα ενάντια σε κάθε μορφή κυριαρχίας.

Είμαστε κομμάτι ενός ιστορικού αγώνα κόντρα στην εξουσία, και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα έτσι ώστε η ιστορία μας να γραφτεί με τις δικές μας χειρονομίες αγώνα, κι όχι με τα κατασταλτικά παιχνίδια που επιχειρούν να μας εκφοβίσουν. Η ζωή μας καθορίζεται απ’ τις πεποιθήσεις και τις δεσμεύσεις μας, όχι από τα χτυπήματα που ’ναι πιθανόν να δεχτούμε.

Στις 14 Αυγούστου, φέτος, γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της δέσμευσής μας στον αγώνα, και το μελάνι μας παραμένει μαύρο έχοντας ακμαίο ηθικό γιατί ποτέ δεν αρνήθηκε μήτε τις ιδέες μήτε τους δεσμούς ή τις δεσμεύσεις του.

Αυτόν τον Αύγουστο ξανανοίγουμε τις πόρτες μας σ’ ένα νέο χώρο, αυτήν τη φορά ένα νοικιασμένο στέκι, πεπεισμένοι/-ες ότι η δύναμη βρίσκεται στα εγχειρήματα κι όχι στα σπίτια που μπορεί να τα στεγάζουν. Έτσι, εμφυσούμε ζωή στις πεποιθήσεις μας, με την ίδια όρεξη που είχαμε πάντα, της δημιουργίας συνθηκών για την ανταλλαγή και συλλογικοποίηση βιβλίων, εμπειριών και αντεξουσιαστικής γνώσης.

Η Αντεξουσιαστική Βιβλιοθήκη Σάκκο και Βαντσέττι λειτουργεί εκ νέου, και το μόνο που χρειάζεται είναι η αλληλέγγυα δέσμευση και το ενδιαφέρον των συντρόφων, κατανοώντας πως τα βιβλία δεν αποτελούν κάποιο φετίχ, αλλά ότι η ανάγνωσή τους συνεισφέρει στη ριζοσπαστικοποίηση και ανατροφοδότηση του αγώνα κάθε συντρόφου.

Σας καλούμε να στηρίξετε τις αντεξουσιαστικές πρωτοβουλίες, να σταθείτε με αλληλεγγύη στις φίλα προσκείμενες βιβλιοθήκες, ενώ παροτρύνουμε επίσης στη δωρεά έντυπου υλικού ή οποιουδήποτε άλλου υλικού μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και διάχυση των ιδεών που προωθούν την πρακτική της άρνησης οποιασδήποτε εξουσίας.

Για τους νεκρούς μας, όπως και για τους φυλακισμένους και διωκόμενους: τούτος ο αγώνας είναι και για εσάς.

Συνεχίζουμε με τη γροθιά μας υψωμένη!

Αντεξουσιαστική Βιβλιοθήκη Σάκκο και Βαντσέττι

Αύγουστος 2013