Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη: Σχετικά με τις συλλήψεις της 14ης Αυγούστου

Την Τετάρτη, 14 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στο Μοντεβιδέο η ετήσια πορεία μνήμης της δολοφονίας του κομμουνιστή φοιτητή Λίμπερ Άρσε [Líber Arce] από τις αστυνομικές δυνάμεις το 1968. Ο 28χρονος φοιτητής οδοντιατρικής πυροβολήθηκε από τον μπάτσο Ενρίκε Τεγιάτσι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 12 Αυγούστου 1968 και ξεψύχησε δύο μέρες μετά.

Φέτος, μετά τη λήξη της πορείας, οι κατασταλτικές δυνάμεις ξαμολήθηκαν καταδιώκοντας διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τη σύλληψη δυο συντρόφων από τη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων στη γωνία των οδών Σέρρο Λάργο και Τριστάν Ναρβάχα.

Οι σύντροφοι πέρασαν τη νύχτα στα κρατητήρια του 3ου τοπικού αστυνομικού τμήματος και το πρωί της Πέμπτης, 15 Αυγούστου, πέρασαν από τα δικαστήρια για κατάθεση. Κατά τις 7 το απόγεμα μεταφέρθηκαν στα κεντρικά των μπάτσων και γύρω στις 9 το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δικαστής Χούλια Σταρίκο τους επέβαλε ποινή τριών μηνών καταναγκαστικής εργασίας εκτός φυλακής, με την κατηγορία της πρόκλησης φθορών δημόσιας περιουσίας (χωρίς να προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία).