Φιγέρας, Καταλονία: Ενημέρωση από το δικαστήριο των καταληψιών του Mas Castelló

Τη Δευτέρα, 11 Νοέμβρη 2013, στις 9 η ώρα το πρωί, περίπου 35 άτομα συγκεντρωθήκαμε στα δικαστήρια της πόλης Φιγέρας σε αλληλεγγύη στα 6 συντρόφια που κλήθηκαν να καταθέσουνε διωκόμενα για την κατάληψη της φάρμας του Mas Castelló, μια υποδομή του αγώνα ενάντια στη γραμμή πολύ υψηλής τάσης (Μ.Α.Τ.), η οποία εκκενώθηκε από τους μπάτσους στις 16 Οκτώβρη.

Όλα τα συντρόφια αρνήθηκαν να καταθέσουν, πλην ενός που αρκέστηκε στην παρουσίαση μια ιατρικής γνωμοδότησης η οποία βεβαίωνε τα τραύματα που υπέστη στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της εκκένωσης από τα χτυπήματα των μπάτσων.

Έξω απ’ τη δικαστική αίθουσα κρεμάστηκαν πανό στήριξης, ενώ μετά από καμιά ώρα συνθημάτων ενάντια στη Μ.Α.Τ. και σ’ άλλα επιβλαβή μεγκαπρότζεκτ, μια ομάδα 25 ατόμων αποσπάστηκε απ’ τη συγκέντρωση αλληλεγγύης και πραγματοποίησε μια πορεία στους δρόμους της Φιγέρας με κατεύθυνση κατά το κέντρο. Καμιά δεκαριά άτομα παρέμειναν έξω από τα δικαστήρια αναμένοντας τα συντρόφια να βγουν.

Η αυθόρμητη διαδήλωση κινήθηκε προς το κέντρο της πόλης, μπλοκάροντας την κυκλοφορία, ενόσω φωνάχτηκαν διάφορα συνθήματα κόντρα στην κατασκευή της γραμμής πολύ υψηλής τάσης και στον κόσμο που τη χρειάζεται. Έγινε μοίρασμα σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων, πληροφορώντας τόσο για την καμπάνια ενάντια στη Μ.Α.Τ. όσο και για την εκκένωση της κατάληψης και τις κλήσεις για κατάθεση στα συντρόφια την ίδια μέρα.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, περάσαμε κι από ένα γραφείο της εταιρείας ηλεκτρισμού Endesa, όπου μπουκάραμε για να τους ενοχλήσουμε και να καταδείξουμε την ευθύνη που φέρει η εν λόγω εταιρεία, μιας και αποτελεί τον αυτουργό της περιβαλλοντικής καταστροφής που συνεπάγεται η Μ.Α.Τ. και τα λοιπά γιγαντιαία έργα υποδομών που κατασκευάζουν και σ’ αυτόν και σ’ άλλους τόπους.

Μείναμε μέσα στο χώρο για κάμποση ώρα, ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους αναφορικά με τις ευθύνες και την υποκρισία της εταιρείας Endesa, αλλά την κάναμε σβέλτα με το που σκάσανε μύτη οι μπάτσοι, για να συνεχίσουμε την πορεία μας στην πόλη διανέμοντας κι άλλο έντυπο υλικό.

Αφού περάσανε μερικές ώρες, και έχοντας μοιράσει εκατοντάδες φυλλάδια, φύγαμε μαζί με τα συντρόφια που είχαν βγει από τα δικαστήρια, βεβαιώνοντας ότι σε αυτό τον αγώνα κανείς δε μένει μόνος/-η.

Αν αγγίζουν έναν, μας αγγίζουν όλους.
Η αντίσταση ενάντια στα θανατικά συνεχίζεται.

πηγή