Πόλη του Μεξικού: Εξαφάνιση του συντρόφου Γκουστάβο Ροδρίγκες

Συντρόφια, θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο γίνεται πιο σύντομοι και αντικειμενικοί.

Από το απόγεμα της 29ης Δεκέμβρη 2013, τελευταία μέρα του διεθνούς αναρχικού συμποσίου, και μέχρι αυτήν τη στιγμή (31 Δεκέμβρη) ο σύντροφος Γκουστάβο Ροδρίγκες Ρομέρο δεν έχει εμφανιστεί πουθενά.

Περίπου κατά τις 19.30 της 29ης, ο σύντροφος Γκουστάβο έφυγε μόνος του από την αίθουσα Τσε Γκεβάρα, όπου πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις του συμποσίου, και κατευθύνθηκε προς τη στάση του Μετρό Κοπίλκο, προκειμένου να συναντηθεί αργότερα με τη συντρόφισσά του για να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι του. Κάτι που δεν συνέβη, μιας και ο Γκουστάβο δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Πέντε λεπτά μετά την αποχώρηση του Γκουστάβο, μια συντρόφισσα που είχε παραμείνει στο χώρο της διοργάνωσης του συμποσίου, έλαβε μια κλήση από το νούμερο του τηλεφώνου του συντρόφου, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούγονταν περίεργοι θόρυβοι, ενώ μετά από μερικά δεύτερα η γραμμή κόπηκε. Η συντρόφισσα, ψυλλιασμένη ότι κάτι τρέχει, τηλεφώνησε πολλές φορές στον αριθμό του Γκουστάβο, χωρίς όμως να λάβει απάντηση καμιά, και τελικά θεώρησε ότι εκείνος θα έδινε αργότερα σημεία ζωής όπως είχανε συμφωνήσει.

Το βράδυ της 30ής Δεκέμβρη η ίδια συντρόφισσα έλαβε ένα μήνυμα από τη φιλενάδα και συντρόφισσα ζωής του Γκουστάβο, με το οποίο ρωτούσε γι’ αυτόν και ενημέρωνε ότι δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι, και πως όταν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο ο Γκουστάβο πάντοτε ειδοποιεί, χωρίς ποτέ να παραλείπει να επικοινωνήσει με κάποιον τρόπο, και δεν είναι ο τύπος που κάνει πλάκες με τέτοια πράγματα, ούτε και τραβιέται σε πάρτι και τα ρέστα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κατορθώσει να τον βρούμε πουθενά, ούτε σε νοσοκομεία, ούτε σε αστυνομικά τμήματα, ούτε στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών, μιας και ο Γκουστάβο γεννήθηκε στην Κούβα και έχει διαβατήριο αμερικάνικο, ούτε τέλος πάντων καταφέραμε να τον εντοπίσουμε οπουδήποτε. Η Γενική Εισαγγελία της Ρεπούμπλικας είπε ότι δεν έχουν υπό κράτηση κανένα άτομο μ’ αυτό το όνομα.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι αυτό έχει συμβεί εν μέσω ενός κλίματος τραμπουκισμού από πλευράς των μπάτσων της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Περιοχής, που ξέσπασε όταν διάφορες συγγενικές μεταξύ τους αντεξουσιαστικές, αναρχικές και ελευθεριακές συλλογικότητες ανακατέλαβαν τη γνωστή ως Αίθουσα Τσε Γκεβάρα, που βρίσκεται μες στη σχολή φιλοσοφίας και γραμμάτων της πανεπιστημιούπολης του UNAM, αλλά η παρενόχληση οξύνθηκε με το που ξεκίνησε το διεθνές αναρχικό συμπόσιο και οι άτυπες αναρχικές ημερίδες. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, τα μπατσόσκυλα τραμπουκίζουν συντρόφια που μπαινοβγαίνουν στο χώρο τραβώντας φωτογραφίες τους, παίρνοντάς τους στο κατόπι πεζή και με αυτοκίνητα, ενώ έστειλαν ακόμα και μασκαρεμένους «δημοσιογράφους» στην εκδήλωση για να θέσουν ερωτήσεις-παγίδες, κ.λπ.

Ο Γκουστάβο Ροδρίγκες είναι ένας αναρχικός σύντροφος 54 ετών που έχει γράψει πληθώρα κειμένων για την κοινωνική πολιτική, άρθρα που στην πλειονότητά τους επικεντρώνονται στον αναρχισμό, ενώ έχει συνεισφέρει σημαντικά στην προοπτική της εξεγερσιακής αναρχίας. Τελευταίο του έργο υπήρξε η συλλογή κειμένων που αποτέλεσαν τη βάση του βιβλίου «Να φωτίσει η νύχτα!» Γένεση, ανάπτυξη και άνοδος της αφορμαλιστικής αναρχικής τάσης στο Μεξικό, που εκδόθηκε προσφάτως από τις εκδόσεις Μαύρη Διεθνής. Ο ίδιος συμμετείχε στο αφορμαλιστικό αναρχικό συμπόσιο κάνοντας μια παρουσίαση για την οποία είχε προσκληθεί, μια ομιλία πάνω στον αναρχισμό, στην εξέγερση και στον κοινωνικό πόλεμο.

Θέλουμε να καταθέσουμε ότι ο σύντροφος Γκουστάβο είχε μπει στο στόχαστρο, τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, ορισμένων ομάδων της επαναστατικής αριστεράς, λόγω των πάμπολλων κριτικών τοποθετήσεών του ενάντια σ’ αυτές τις αριστερίστικες γκρούπες. Ανάμεσα στ’ αντίποινα αυτά ξεχωρίζουν οι απόπειρες να τον φωτογραφίσουν και να τον καταδείξουν ως «αρχηγό» ή κεφάλι ομάδων αναρχικής δράσης που ενήργησαν εντός του αναρχικού πλαισίου στα μεξικάνικα εδάφη.

Απαιτούμε να μας παρουσιάσουν ζωντανό το σύντροφο Γκουστάβο Ροδρίγκες Ρομέρο!

Για μας πρωταρχικός υπαίτιος αυτής της βίαιης εξαφάνισης είναι η κυβέρνηση της μεξικανικής ομοσπονδιακής περιοχής, δεδομένου του κλίματος εκφοβισμού και καταστολής που έχει εξαπολύσει εναντίον των αναρχικών τους τελευταίους μήνες!

Να φορτσάρουμε την αλληλεγγύη, γιατί αυτή είναι το καλύτερό μας όπλο!

στα ισπανικά