Πόλη του Μεξικού: Ανακοινώθηκε η ποινή εναντίον του αναρχικού Μάριο Γκονσάλες

Την Παρασκευή, 10 Γενάρη 2014, κοινοποιήθηκε στον Μάριο Γκονσάλες η ποινή εις βάρος του: 5 χρόνια και 9 μήνες εγκλεισμού, που θα πρέπει να εκτίσει στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης του Βαρονίλ «Σάντα Μάρτα Ακατίτλα» (CE.RE.SO.VA). Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Γκονσάλες συνελήφθη στις 2 Οκτώβρη 2013, στο πλαίσιο μιας μαχητικής διαδήλωσης μνήμης για τη σφαγή στο Τλατελόλκο το 1968.

Η κατηγορία που του αποδίδεται είναι επιθέσεις κατά της δημόσιας ειρήνης, κάτι που θα συνεπαγόταν φθορές κατά προσώπων ή αντικειμένων, μια «βλάβη σε συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου». Ωστόσο η ίδια δικαστής που εξέδωσε την ποινή για την υπόθεση αποφάνθηκε την απαλλαγή απ’ την υποχρέωση αποζημίωσης για αποκατάσταση των βλαβών, «διότι άπτεται αδικήματος άνευ υλικού αποτελέσματος». Με άλλα λόγια, η υποτιθέμενη ζημία είναι ανύπαρκτη, και αποδεικνύεται πως ο Μάριο εξακολουθεί να τιμωρείται λόγω της πολιτικοποίησής του.

Αλληλέγγυοι/-ες έχουν καλέσει μεσημεριανή συγκέντρωση τη Δευτέρα, 13 Γενάρη, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της μεξικανικής ομοσπονδιακής περιοχής, ενώ σχεδιάζονται κι άλλες δράσεις αλληλεγγύης.