Συνενοχή

Μεταγραφή ενός ενημερωτικού και αλληλέγγυου βίντεο σε σχέση με πρόσφατα τεκταινόμενα στην επικράτεια που κυριαρχείται από το χιλιανό κράτος…

Στις 11 Δεκέμβρη 2013 ο αντεξουσιαστής Σεμπαστιάν Οβερσλούιχ δολοφονείται από ένα σεκιουριτά σ’ ένα τραπεζικό υποκατάστημα, αφού επιχείρησε ένοπλη απαλλοτρίωση.

Ο σύντροφος συμμετείχε σε ποικίλα εγχειρήματα αγώνα και επίθεσης, κι όπως πολλοί και πολλές ανά τον κόσμο, έδωσε ζωή στον πολύμορφο πόλεμο ενάντια στην τάξη της κοινωνίας.

Προτού ξεψυχήσει, το συντρόφι κατάφερε ν’ ανοίξει πυρ με το υποπολυβόλο που έφερε. Λίγο πριν την τελευταία του πνοή, συνέχισε τη μάχη μέχρις εσχάτων.

Ένας υποτιθέμενος συνεργός του διαφεύγει χωρίς να συλληφθεί.

Μετά την απόπειρα ληστείας στην τράπεζα, εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, που καταλήγει στη σύλληψη δύο αναρχικών συντρόφων, του Έρμες Γκονσάλες και του Αλφόνσο Αλβιάλ. Τ’ αδέρφια δικαιώνουν τον πεσόντα αναρχικό φωνάζοντας τ’ όνομά του όταν περνάνε μπροστά από τα ψοφίμια του Τύπου.

Σε αυτόν το σύγχρονο κόσμο, με τη σύγχρονη σκλαβιά του, γινόμαστε μάρτυρες της ανθρώπινης κατάντιας και του πολιτισμού της εξόντωσης. Μέσα στα φρούριά τους που αποκαλούνε πόλεις γεννιούνται και δίνουν ζωή χειρονομίες άμεσης επίθεσης στις αξίες τους, την ιδιοκτησία και την κατανάλωση. Χειρονομίες που αρνούνται την απολυταρχία της κοινωνίας πάνω τους, μέσω της πρακτικής της ληστείας και του σαμποτάζ.

Στις 21 Γενάρη 2014 εκτελείται μια όμορφη πράξη εκδίκησης.

Η συντρόφισσα Σολ Φαρίας Βεργάρα συλλαμβάνεται λίγες στιγμές μετά την ενέργεια, κατηγορούμενη ως αυτουργός της επίθεσης ενάντια στο χοιρινό και της αρπαγής του υπηρεσιακού του όπλου. Της απαγγέλλονται κατηγορίες για διακεκριμένη κλοπή, που στη Χιλή επισύρει ποινή δεκαετούς φυλάκισης ως και ισόβια κάθειρξη.

Χαιρετίζουμε τη δράση της συντρόφισσας, κραδαίνοντας την ιστορική μνήμη ως θησαυρό ανεκτίμητης γνώσης για να συνεχίσουμε τον πόλεμο. Δε σκύβουμε το κεφάλι. Ποτέ μετανοημένοι, ποτέ ηττημένοι. Τώρα είναι η στιγμή να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να οξύνουμε τη σύγκρουση. Μόλις ξεκίνησε όλο αυτό, κι εμείς είμαστε τ’ άτομα κείνα που αρνούνται να υποταχθούν στην κοινωνική τους τάξη. Ακονίζουμε την ιδέα για ν’ αδράξουμε τις πράξεις με ακόμα μεγαλύτερη ευστοχία κατά των εχθρών μας.

Τίποτα δεν τελείωσε, όλα παίζονται ακόμη. Χάος, ανταρσία και μόνιμη εξέγερση.

Συνενοχή με τους αιχμάλωτους μαχητές ανά τον κόσμο.

Σεμπαστιάν Οβερσλούιχ παρών.