Βραζιλία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε μικροπωλητές και δημοτόμπατσους στο Ρίο ντε Ζανέιρο

Στις 24 Γενάρη 2014 είδαμε μικροπωλητές να συγκρούονται με δυνάμεις της Δημοτικής Φρουράς του Ρίο ντε Ζανέιρο. Όποιος μένει στην πόλη, ξέρει ότι αυτό δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο. Πολύ πριν απ’ οποιαδήποτε πορεία του Ιούνη ή του Ιούλη του 2013, οι μικροπωλητές ήδη τις έπαιζαν με την αστυνομία του κυβερνήτη Καμπράλ, και μάλιστα όχι μονάχα αυτοί, αλλά κι όσοι ζούνε στις φαβέλες, οι οργανωμένοι οπαδοί ομάδων ποδοσφαίρου, οι τραβεστί, οι εργάτες κι εργάτριες του σεξ, κι ο φτωχός και μαύρος πληθυσμός γενικότερα.

Η άμεση δράση δεν ανακαλύφθηκε απ’ τους αναρχικούς· είναι ένα όπλο του καταπιεσμένου λαού που κρατάει από πολύ παλιά. Αυτό που κάνουμε ως αναρχικοί είναι να την ενσωματώνουμε στη θεωρία και στην πρακτική μας και να την αντιγράφουμε, κι ακόμη, να κατανοούμε ότι μονάχα με την άμεση δράση μπορούμε να καταστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα και να οικοδομήσουμε τον κόσμο που επιθυμούμε.

Σε κάθε πετρίδι που πετιέται κόντρα στους μπάτσους, κόντρα σε θεσμούς ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο του καπιταλισμού ή των προκαταλήψεων, σε κάθε τουμπαρισμένο όχημα της δημοτικής ή άλλης αστυνομίας, σε κάθε λεωφορείο ή τρένο που πυρπολείται απ’ το λαό, σε κάθε στιγμή όπως αυτήν εδώ, θα στηρίζουμε και θα δείχνουμε αλληλεγγύη… Δεν είμαστε στο πλευρό του λαού· ανήκουμε στο λαό…

Όλη μας τη στήριξη στα μπάχαλα των μικροπωλητών της 24ης Γενάρη 2014, κι όλη μας τη στήριξη στον εξεγερμένο λαό στη Βραζιλία και στον κόσμο όλο.

πηγή: autogestão