Γενεύη, Ελβετία: Ενημέρωση από την αντιφασιστική πορεία της 14ης Φλεβάρη

Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βολονταίρ της Γενεύης το βράδυ της Παρασκευής, 14 Φλεβάρη 2014 (ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σε αντιφασιστική κινητοποίηση ενάντια στην αντιμεταναστευτική νομοθετική πρόταση του ακροδεξιού κόμματος SVP/UDC, η οποία και προκρίθηκε στο δημοψήφισμα της 9ης Φλεβάρη). Μια κινητή μικροφωνική εμψύχωνε το συγκεντρωμένο κόσμο, που ξεκίνησε να πορεύεται στη λαϊκή συνοικία Πακίς. Το πανό στην κεφαλή της πορείας έγραφε: «Οι μόνοι ξένοι στις γειτονιές μας είναι οι μπάτσοι και οι φασίστες». Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής φωνάζονταν συνθήματα, όπως: «Είμαστε πρώτη, δεύτερη, τρίτη γενιά μεταναστών: σας γράφουμε πατόκορφα, είμαστε στο σπίτι μας», «Κάτω το κράτος, οι μπάτσοι και τ’ αφεντικά!», «Ο δρόμος μάς ανήκει – Φασίστες, στον υπόνομο!», «Φασίστες του UDC, ρουφιάνοι του PS (Σοσιαλιστικού Κόμματος)». Καπνογόνα, πυροσβεστήρες, όπως και συνθήματα στους τοίχους έδωσαν επίσης χρώμα στην πορεία. Δεδομένης της μεγάλης προσέλευσης διαδηλωτών, οι μπάτσοι προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ.

Η Ελβετία σπονσοράροντας πολέμους μέσω του εμπορίου όπλου, μ’ αντάλλαγμα το ζεστό χρήμα των δικτατοριών, είναι άμεσα υπεύθυνη για τις μεταναστεύσεις πληθυσμών. Η σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής σημαίνει την επιβολή περισσότερων βασάνων σε όσους κι όσες ήδη ζουν μες στην επισφάλεια. Τα εμβάσματα απ’ το εξωτερικό είναι πάντοτε καλοδεχούμενα στα χρηματοκιβώτιά μας ενώ, απ’ την άλλη, ανθρώπινα πλάσματα παρκάρονται σε κέντρα κράτησης.

Η καταπίεση του καπιταλιστικού συστήματος είναι παγκόσμια, κι ως εκ τούτου δε νοείται καμιά «εθνική λύση». Τα σύνορα μας έχουν επιβληθεί για να μας ελέγχουν πιο αποτελεσματικά, για να διεξάγονται πόλεμοι και να παίζει κονόμα. Αρνούμαστε τα πλασματικά σύνορα και την έννοια του έθνους· το μόνο σύνορο είναι αυτό ανάμεσα στους εκμεταλλευόμενους και στους εκμεταλλευτές τους. Αφήνουμε κατά μέρος τις θρησκείες μας, τις εθνικότητές μας, γιατί έχουμε όλοι κι όλες μας τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες προσδοκίες: να ζήσουμε μια ζωή ελεύθερη, αξιοπρεπή, χαρούμενη και αυτεξούσια. Δυστυχώς σ’ αυτούς τους καιρούς της κρίσης η στρατηγική του «αποδιοπομπαίου τράγου» εφαρμόζεται για να αποπροσανατολίσει και να στιγματίσει ολόκληρους πληθυσμούς.

Δε θ’ αρκεστούμε στην επιτυχή έκβαση αυτής της κινητοποίησης· τώρα πιο πολύ από ποτέ άλλοτε πρέπει ν’ αγωνιστούμε και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας στους εμιγκρέδες και σε όσους κι όσες δεν έχουνε χαρτιά.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος! Δικαίωμα παραμονής παντού!

RAGE – Αντιφασιστικό Δίκτυο Γενεύης
συμμετέχει στο Συντονισμό ενάντια στο UDC και στον κόσμο του