Ουρουγουάη: Τρίτη γιορτή αναρχικού βιβλίου στο Μοντεβιδέο

Το δικό μας καθήκον είναι να ωθήσουμε το λαό να διεκδικήσει και να πάρει στα χέρια του όλες τις πιθανές ελευθερίες, καλύπτοντας μόνος του τις ανάγκες του, δίχως να περιμένει τις εντολές καμίας εξουσίας. Καθήκον μας είναι να καταδείξουμε την αχρηστία και τη βλαπτικότητα της κυβέρνησης, προκαλώντας και ενθαρρύνοντας, λόγω και έργω, όλες τις καλές ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες... (Μαλατέστα)

Οι καιροί τούτοι είναι καιροί όπου οι άνθρωποι συνεχίζουμε να ’μαστε κάτω από το ζυγό του κράτους και του Κεφαλαίου, καιροί στους οποίους πολλοί αποδέχονται αυτή την κατάσταση ως κάτι το φυσικό. Καιροί όπου μας έλαχε να πίνουμε το πικρό δηλητήριο της σκλαβιάς που μας επιβάλλει ένα κράτος, το οποίο γνωρίζουμε στα σίγουρα πως δεν είναι κάτι το φυσικό, και πως όποια κι αν είναι η μορφή ή μόστρα του κυριαρχεί επί της κοινωνίας όπου ζούμε και τείνει να την απορροφήσει και να την υποδουλώσει στην εξουσία του.

Αυτοί οι καιροί είναι όμως και καιροί ξεσηκωμού και εξέγερσης. Καιροί στους οποίους οι αναρχικές ιδέες καταλήγουν να έχουν μεγάλη σημασία, κάτι που αποτέλεσε το πρωταρχικό κίνητρο το οποίο μας ώθησε να πραγματοποιήσουμε την 3η γιορτή αναρχικού βιβλίου στο Μοντεβιδέο.

Οι αναρχικές ιδέες όπως αυτές εκφράζονται στα περιοδικά και στις εκδόσεις μας, όπως διακινούνται στους πάγκους βιβλίων και αντεξουσιαστικού υλικού, όπως κουβεντιάζονται σε συζητήσεις-εκδηλώσεις, αλλά και στις λοιπές και διαφορετικές μορφές και εκφάνσεις τους, δεν είναι μονάχα ιδέες, είναι συναίσθηση, συγκίνηση: ορμή για δράση.

Σε αυτήν τη γιορτή αναρχικού βιβλίου ελπίζουμε να συναντηθούμε με όλους εκείνους από μας που πιστεύουμε πως ένας άλλος κόσμος είναι πιθανός, που πιστεύουμε στη λευτεριά και στην αλληλεγγύη πέρα από τα λόγια.

Προσκαλούμε όλους αυτούς τους παράφορους εραστές της λευτεριάς, αυτούς τους αντεξουσιαστές, αυτούς που γράφουν με τις πράξεις τους το βιβλίο της ζωής τους, αυτούς που βασίζουν την προπαγάνδα τους στις καθημερινές τους ενέργειες.

Η τρίτη γιορτή αναρχικού βιβλίου του Μοντεβιδέο (30-31 Αυγούστου 2014) αποτελεί έναν ακόμη τόπο συνάντησης για να δημιουργήσουμε, να αναστοχαστούμε και να δράσουμε εύστοχα, μια γιορτή στην οποία πράττοντας μαζί με άλλους δυναμώνουμε την ιδέα του «εμείς» μέσα στις σκέψεις και ενέργειές μας. Ένας χώρος στον οποίο, αγαπώντας και μισώντας, με αγώνα και κάματο, ονειρευόμενοι και δρώντας, υφαίνουμε αυτόν τον όμορφο κόσμο για τον οποίο μιλάμε. Ένα σημείο όπου θα συναντηθούμε για να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με το πνεύμα και την καρδιά μας, πάνω απ’ όλα την καρδιά, γιατί όπως είπε και μια παλιά αναρχική συντρόφισσα: «αυτό που δεν το φτάνει ο λόγος, θα το μαντέψει η καρδιά».