Γενεύη: Πορεία ενάντια στο αστυνομικό κράτος και στην προπαγάνδα του

Θέλουν να παρελάσουν με τιμές, μα έλα που θα ξεφτιλιστούνε.

Στις 4 Οκτώβρη 2014 οι Αρχές του καντονιού της Γενεύης προγραμματίζουν να στήσουν μια παρέλαση ιστορικού χαρακτήρα για τον «εορτασμό» της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ίδρυση της αστυνομίας της Γενεύης. Μια 500άρα συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και 200 ελβετοί και γάλλοι μπάτσοι, θα διασχίσουν το κέντρο της πόλης φορώντας κοστούμια εποχής. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να παρελάσουν χωρίς να δείξουμε την ξεκάθαρη αντίθεσή μας σ’ αυτήν τη τρισάθλια προπαγάνδα.

Προπαγάνδα:
Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις, οι Αρχές εργαλειοποιούν την Ιστορία ώστε να εξυπηρετεί τους ιδεολογικούς τους σκοπούς και να δικαιολογεί την τρέχουσα πολιτική. Μια πολιτική καθ’ όλα κατασταλτική, οι συνέπειες της οποίας είναι δραματικές για όσους την αντιμετωπίζουν. Η φυλακή του Σαμπ-Ντολλόν είναι υπερπλήρης (300%), ενώ έχουν σημειωθεί και 2 «αυτοκτονίες» κρατουμένων κατά τη διάρκεια του 2014. Στην ίδια φυλακή έχουν κατασκευαστεί επίσης κελιά για οικογένειες μεταναστών χωρίς χαρτιά. Οι αστυνομικές παραβιάσεις είναι το τρέχον νόμισμα, οδηγώντας πολλές φορές στο θάνατο, όπως συνέβη τον Οκτώβρη του 2013 στο Μεϋράν [όπου ένας άνδρας πέθανε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου]. Δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για μεμονωμένα περιστατικά, δεδομένης της συχνότητας με την οποία συμβαίνουν αλλά και της απουσίας οποιασδήποτε καταδίκης τους από πλευράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, του Τύπου και της τάξης των πολιτικών.

Αστυνομική Δημοκρατία:
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του καντονιού για το 2014 προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 1/3 για τα σώματα ασφαλείας αλλά περικοπές χρηματοδότησης για σχεδόν όλους τους άλλους τομείς. Το κόμμα του MCG (Κίνημα Πολιτών Γενεύης), δεύτερη δύναμη στο καντόνι, είναι ένα πραγματικό κόμμα μπάτσων, με το 1/3 των εκλεγμένων μελών του να είναι νυν ή πρώην αστυνομικοί. Δεν είναι ν’ απορεί λοιπόν κανείς με την ψήφιση τέτοιων αβανταδόρικων για την αστυνομία προϋπολογισμών. Η αριστερά, απ’ την άλλη, δεν έχει βρει κανέναν καλύτερο τρόπο για να ψαρέψει ψήφους από το να υιοθετεί την ατζέντα της δεξιάς περί ασφαλείας.

Αντίδραση:
Ξέρουμε πως δεν πρόκειται να διασκεδάσουν όλοι με αυτό το θέαμα: όλοι όσοι υπόκεινται σε εγκλεισμό, όλοι όσοι έχουν ξυλοκοπηθεί, όσοι έχουν υποστεί το ρατσισμό των μπάτσων, ή απλά όσοι δεν βλέπουν τίποτα το σόι σε μια επίδειξη ισχύος του κατασταλτικού κράτους. Για να μη μείνουμε παθητικοί θεατές αυτής της παρέλασης, απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε όσους κι όσες αηδιάζουν με αυτό το θέμα να συμμετάσχουν σε μια γιορταστική πορεία. Ας είμαστε περισσότεροι απ’ αυτούς και ας τους δείξουμε πως, ακόμα κι αν είναι πολλοί στο κοινοβούλιο, ο δρόμος δεν τους ανήκει.

Γιορτή δρόμου ενάντια στην παρέλαση για τα 200 χρόνια της αστυνομίας της Γενεύης: 4 Οκτώβρη 2014, στις 13.30, στο Πεδίο του Πλαινπαλαί στη Γενεύη.

Πηγή: Dance Against Police μέσω RAGE