Ιταλικές φυλακές: Γράμμα του συντρόφου Μικέλε Γκαράου, προφυλακισμένου από 3 Ιούνη

Ο Μικέλε Γκαράου είναι ένας εκ των συντρόφων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο κατασταλτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η ιταλική μπατσαρία εναντίον αντιστεκόμενων στις εξώσεις, στις 3 Ιούνη 2014 στο Τορίνο. Στα τέλη Σεπτέμβρη ο σύντροφος μεταφέρθηκε από τις φυλακές του Άστι σε αυτές της Πιατσέντσα. Ακολουθεί η μετάφραση ενός αποσπάσματος που δημοσιεύτηκε από πρόσφατο γράμμα του:

Πιατσέντσα, 20 Σεπτέμβρη 2014

Μετά τη μεταγωγή του Αντρέα [Βεντρέλλα], ποιος ξέρει για ποιο λόγο, τώρα ήρθε η σειρά μου με μια μέρα μόνο διαφορά. Δεν ξέρω αν οι τρεις πειθαρχικές αναφορές εναντίον μου, το θέμα των συγκεντρώσεων [αλληλέγγυων έξω απ’ τις φυλακές] και του ιστολογίου [κρατουμένων Quartoinferiore266] μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο, πάντως χτες μου ’παν να τα μαζεύω και μ’ έχωσαν σ’ ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταγωγών. Έφυγα από το Άστι κατά τις 3 τ’ απόγεμα και στις 5 ήμουνα στην Πιατσέντσα.

Από τα πράγματα που είχα στην κατοχή μου, μου επέτρεψαν να πάρω στο κελί μονάχα ένα μικρό μέρος: τρία ζευγάρια κάλτσες, τρεις μπλούζες, τρία βιβλία, και πάει λέγοντας. Οι τσαντισμένες διαμαρτυρίες μου κι η απαίτηση να μου δώσουν μια κόπια των εσωτερικών κανονισμών λάβανε την απάντηση ενός δεσμοφύλακα επιθεωρητή, που με πληροφόρησε πως δεν υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί!

Αιτιολόγησαν το όριο στα προσωπικά αντικείμενα που μπόρεσα να πάρω μαζί μου σαν απαραίτητο περιορισμό για το μοίρασμα μικρών χώρων, κι όμως στο κελί που με βάλανε είμαι μοναχός μου. Οι διαστάσεις είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των κελιών στο Άστι και στο Τορίνο, αλλά οι συνθήκες υγιεινής, η κατάσταση της υποδομής και το γενικότερο μπάχαλο σχεδόν ανταγωνίζονται την πτέρυγα νιόφερτων της Λε Βαλλέττε [φυλακής στο Τορίνο].

Δεν έχω ακόμη αποκτήσει συνολική εικόνα της πτέρυγας, αλλά σε μέσες άκρες μπορώ να την περιγράψω: Πρόκειται για έναν πενταβρόμικο διάδρομο 20 κελιών, με άλλα 5 κελιά σε αχρηστία, όλα τους βρίσκονται από τη μια πλευρά του διαδρόμου, και το καθένα προορίζεται για δύο άτομα. Η κατάσταση των επίπλων είναι ελεεινή, οι τουαλέτες έχουν για πόρτα ένα κομμάτι λαμαρίνα, ενώ λείπουν ακόμα και τα πιο βασικά για την καθαριότητα, πάει να πει κουβάδες, σφουγγαρόπανα ή σκούπες που να ’ναι χρησιμοποιήσιμες.

Από την άλλη πλευρά του διαδρόμου έχει ένα νιπτήρα που ζέχνει, ξεφλουδισμένο κι ολότελα καλυμμένο με μούχλα, ένα δωματιάκι με γυμνούς τοίχους όπου υπάρχει ένα παλιό ποδοσφαιράκι σπασμένο κι ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, όπως επίσης άλλο ένα δωμάτιο μ’ ένα ψυγείο και σάπια στρώματα απιθωμένα κατάχαμα.

Τέλος, στη μέση του διαδρόμου, από την πλευρά που ’ναι τα κελιά και σχεδόν μπροστά από το φυλάκιο, υπάρχουνε ντουζιέρες, μόνο που το νερό τρέχει σχεδόν πάντοτε κρύο. Σε αυτό το παλιό συγκρότημα υπάρχουν έξι πτέρυγες. Α, παραλίγο να το ξεχάσω: στα παράθυρα έχει διχτυωτά κάγκελα με τετραγωνάκια μικρότερα του ενός εκατοστού.

Εντάξει… από μια πτέρυγα καταδίκων, όπου οι συνθήκες ήτανε κομπλέ, πέρασα σε μια για υποδίκους που, αν και ανοιχτή, είναι χάλια μαύρα. Μου φαίνεται λες και ξεκινά η κράτησή μου φτου κι απ’ την αρχή.

Φυσικά σε μερικές μέρες θα συνηθίσω, δεν παίζει πρόβλημα… δεν παραπονεθήκαμε μέχρι στιγμής και δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε τώρα γιατί δεν έχουμε λόγους. Είμαι καλοδιάθετος, σε καλή κατάσταση υγείας, και προσπαθώ να παρατηρήσω τι παίζει γύρω μου ώστε να ξεπεράσω τον αρχικό αποπροσανατολισμό και να δω πώς θα οργανωθώ για την παραμονή μου εδώ.

Μικέλε

Για να γράψετε στο σύντροφο:

Michele Garau
C.C. strada delle Novate, 65
29122 Piacenza, Italia