Κόστα Ρίκα, 24 Οκτώβρη-9 Νοέμβρη: Μέρες άμεσης δράσης για την απελευθέρωση των ζώων

Αυτό είναι ένα κάλεσμα για να διαρρήξουμε την τόση παθητικότητα, μια πρόσκληση προς όλους τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, χορτοφάγους, βεγκάνους, αντισπισιστές κι αναρχικούς που δεν ανέχονται πια την εκμετάλλευση των ζώων, ανεξαρτήτως της περιοχής που κατοικούν.

Τα ζώα δεν είμαστε πρώτες ύλες στην υπηρεσία των σπισιστικών και καπιταλιστικών συμφερόντων ή του κράτους. Γι’ αυτό και παροτρύνουμε στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Θέλουμε να δείξουμε πως η απελευθέρωση των ζώων δεν κερδίζεται αν συνεχίσουμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια· είναι πολύ εύκολο να φλυαρούμε δίχως να πράττουμε τίποτα όσο δεν είναι ο δικός μας λαιμός που πάει για κόψιμο.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως ο σπισισμός δεν πρόκειται να πάψει να υφίσταται με την απλή υιοθέτηση του βεγκανισμού· προφανώς το να μη συνεργεί κανείς στην εκμετάλλευση των ζώων είναι το πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό. Αποτελεί χίμαιρα να πιστεύουμε πως, μόνον απέχοντας από ένα δεινό, αυτό θα σταματήσει να υφίσταται δίχως να εμπλακούμε σε μια σοβαρή και οργανωμένη διαδικασία αντίστασης.

Έχουμε επίγνωση πως ο βεγκανισμός έχει μετατραπεί σε μία ακόμα μόδα, μία ακόμα καταναλωτική επιλογή ανάμεσα στο σωρό, χάνοντας κάθε πολιτικό περιεχόμενο που θα επέτρεπε μια πραγματική χειραφέτησή μας ως ζώων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις καταλήγει ν’ αναπαράγει το πρόβλημα το οποίο υποτίθεται πως καταπολεμά, αφήνοντας στο απυρόβλητο της κριτικής και υποστηρίζοντας τον καπιταλισμό.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι πλέον ώρα να ριζοσπαστικοποιηθεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των ζώων, καταλαβαίνοντας ως ριζοσπαστικοποίηση την επίθεση στη ρίζα του προβλήματος αντίθετα με την αρνητική χροιά που έχει για πολλούς αυτή η λέξη.

Γι’ αυτούς του λόγους καλούμε τα συντρόφια μας στον αγώνα να επιτεθούν στ’ αλήθεια ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης ημών των ζώων, με όποιον τρόπο τους φαίνεται καλύτερος κι είναι εντός των δυνατοτήτων τους. Παρακάτω προτείνουμε κάποιες ιδέες για δράσεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος να περιοριστεί κανείς στα γραφόμενα αυτού του κειμένου. Κάλλιο ν’ αφήσουμε τη φαντασία και την όρεξή μας για συνολική απελευθέρωση αχαλίνωτη, χρησιμοποιώντας την τόση αδυναμία, απόγνωση κι οργή που νιώθουμε για την τόση εκμετάλλευση και σφαγή προκειμένου να κατορθώσουμε να τις καταπολεμήσουμε.

– Χαρτοπανό
– Αναγραφή συνθημάτων
– Πορείες
– Σαμποτάζ
– Ενέργειες απελευθέρωσης
– Προβολές ταινιών
– Κουβέντες/συζητήσεις
– Περφόρμανς/δραματοποιήσεις
– Εργαστήρια
– Κύκλους μελέτης
– Συναυλίες
– Γιορτές
– Ενημερωτικές ημερίδες
– Φεστιβαλικές εκδηλώσεις
– Παραγωγή έντυπου υλικού, αφισών, μουσικής ή οποιουδήποτε άλλου μέσου μπορεί να φανεί χρήσιμο για να διακινηθούν οι ιδέες της απελευθέρωσης των ζώων

Απελευθέρωση των ζώων, επανάσταση κοινωνική και ελευθεριακή!