Ισπανία: Γράμμα του Φρανσίσκο Σολάρ από τη φυλακή της Βιγιαμπόνα

Πάει ένας χρόνος από τότε που η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας φωνάζοντας: «Έχετε τίποτα ζεστό;». Η φράση με ξάφνιασε, αλλά μου προκάλεσε και λιγάκι γέλιο. Μετά καταλάβαμε πως ρωτούσαν αν είχαμε παγιδεύσει το σπίτι με κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό, κάτι που μ’ έκανε να γελάσω πιο πολύ.

Πάει ένας χρόνος από τότε που με χώρισαν από τη συντρόφισσά μου μ’ εκατοντάδες χιλιόμετρα, και μόλις πριν από μερικούς μήνες κατάφερα να την ακούσω, έχοντας 5 λεπτά συνομιλίας κάθε 15 μέρες.

Ένα χρόνο έγκλειστος σε καθεστώς απομόνωσης σε 3 διαφορετικές φυλακές του ισπανικού βασιλείου. Φυλακές που βασίζουν τη σωφρονιστική πολιτική τους στην ψυχιατρική, μπουκώνοντας με φάρμακα τους κρατουμένους, προκειμένου να τους εκμηδενίσουν. Επιβάλλοντας έναν έλεγχο απόλυτο επί των επικοινωνιών και της επαφής με τον έξω κόσμο. Σε αυτές τις φυλακές του Πρώτου Κόσμου η απρόσωπη επαφή με τον έξω κόσμο αποτελεί προτεραιότητα, ό,τι έχει να κάνει με φυσική επαφή είναι συνολικά περιορισμένο, κάτι που διαφέρει από την εμπειρία μου στις χιλιάνικες φυλακές. Η πιθανότητα να βρεθείς με τους δικούς σου είναι αδιανόητη σε μέρη σαν αυτό.

Ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου η αλληλεγγύη δεν έπαψε να γίνεται αισθητή κάθε στιγμή, ειδικά από μέρους των αναρχικών της Βαρκελώνης, που με τη θέληση και πρωτοβουλία τους κατέστρεψαν την πολιτική της διασποράς και της απομόνωσης. Απέδειξαν πως η αλληλεγγύη δεν είναι κενά λόγια, πως είναι ένα περιεχόμενο αδιάσπαστο όλων των πρακτικών μας και του αγώνα μας για τη συνολική απελευθέρωση. Με αυτό η εξουσία μένει ακόμα μία φορά εκτεθειμένη, ούτε στο ελάχιστο δεν κατανοεί πού βασίζονται οι σχέσεις μας. Τα εμπόδια που μας βάζουν μας κάνουν πιο δυνατούς, μπροστά στις αντιξοότητες μαθαίνουμε καλύτερα ποιοι είμαστε, κι όσο περισσότερα μαθαίνουμε και γνωρίζουμε για τον εαυτό μας, τόσο πιο πολύ γελάμε με αυτό που θεωρούσαμε ανυπέρβλητο. Αν αποφασίσαμε να συγκρουστούμε με το κράτος είναι γιατί εδώ και πολύ καιρό έχουμε αποφασίσει να πάψουμε να ζούμε γονατισμένοι.

Φρανσίσκο Σολάρ
Σωφρονιστικό Κατάστημα της Βιγιαμπόνα, 13 Νοέμβρη 2014

Για να γράψετε στα συντρόφια:

Mónica Caballero Sepúlveda
Centro Penitenciario Ávila
Ctra. de Vicolozano-Brieva, s/n
05194 Brieva
Ávila (España)

Francisco Solar Domínguez
Centro Penitenciario Villabona
Finca Tabladiello
33480 Villabona-Llanera
Asturias (España)