Γερμανία: Αλληλεγγύη στον μαχόμενο κρατούμενο Rainer Loehnert

Ακολουθεί ενημέρωση που λάβαμε στ’ αγγλικά στις αρχές του Μάρτη (βλ. και γερμανικά) για την κατάσταση του Ράινερ, έγκλειστου σ’ ένα δικαστικό ψυχιατρικό ίδρυμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πέρυσι το καλοκαίρι, είχε συμμετάσχει στην απεργία πείνας που είχαν οργανώσει κρατούμενοι σε γερμανικές κι ελβετικές φυλακές σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Προσφάτως ο Ράινερ αποπειράθηκε ν’ αποδράσει απ’ το ψυχιατρείο, κι ως αντίποινα, μπήκε σε απομόνωση.

Τρέξε, άνθρωπε, τρέξε! — Απόπειρα απόδρασης από έναν τόπο εξόντωσης

Στα τέλη του Γενάρη 2015, ο Ράινερ Λαίνερτ επιχείρησε να αποδράσει από ένα δικαστικό ψυχιατρικό ίδρυμα. Δυστυχώς η απόπειρά του απέτυχε, κι έκτοτε κρατείται σε πτέρυγα απομόνωσης εντός κλειστού ψυχιατρικού καταστήματος κράτησης, δηλαδή σε μια φυλακή μέσα στη φυλακή.

Ο Ράινερ είναι 53 ετών κι είναι φυλακισμένος για περισσότερα από 28 χρόνια. Επί της παρούσης βρίσκεται σ’ ένα δικαστικό ψυχιατρικό ίδρυμα στο Μπέντμπουργκ-Χάου, μια κωμόπολη στα βορειοδυτικά της Γερμανίας, κοντά στα γερμανο-ολλανδικά σύνορα. Ωστόσο δεν εγκαταλείπει τη μάχη για τη λευτεριά (του)!

Πέρυσι ο Ράινερ είχε πάρει μέρος σε μια απεργία πείνας αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων στην Ελλάδα (βλ. σχετικά: ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά).

Τώρα ενήργησε πάλι σύμφωνα με το ίδιο του το μότο: «Η αναρχία και η συνολική απελευθέρωση δεν είναι τζάμπα!» (από επιστολή του Ράινερ στα τέλη του Γενάρη 2015). Έτσι, απάντησε στα ίσια στα «γουρούνια με λευκά» κι άδραξε τη ζωή στα χέρια του. Δεν ήθελε να περιμένει μέχρι την επόμενη εξευτελιστική ψυχολογική αξιολόγηση, η οποία επικυρώνει την «επικινδυνότητά» του και την «ψυχική του ασθένεια» ανά τακτά διαστήματα. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει είτε παίζει με τους κανόνες τους είτε εξεγείρεται ενάντια στην «αγωγή» που του επιβάλλεται σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Εν πολλοίς η διεστραμμένη αυτή γνωμάτευση αποφαίνεται πως το κράτος/κοινωνία θεωρεί δέον να κρατήσει τον Ράινερ έγκλειστο, ακόμα και ισοβίως: «Είστε ένας επικίνδυνος άνθρωπος, κύριε Λαίνερτ!». Επίσης, το μπούκωμα με ψυχοφάρμακα είναι υψίστης σημασίας για τους φασίζοντες ιθύνοντες που κινούν τα νήματα, αλλά και για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Οι επιβλαβείς παρενέργειες (των ψυχοφαρμάκων) επιχειρείται να ενσωματώνονται πλήρως στη «θεραπεία» ή ν’ αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση κι άλλων φαρμάκων. Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που ο Ράινερ αναφέρει συνεχώς στα γράμματά του πως δεν ξέρει πόσο ακόμη θ’ αντέξει – δηλαδή, αν θα επιβιώσει. Λίγο πριν την απόπειρα απόδρασής του τον Γενάρη, ένα ακόμη έγκλειστο άτομο σε αυτήν τη δικαστική ψυχιατρική κλινική έχασε τη ζωή του: «νοσηλεύτηκε μέχρι θανάτου»!

Για παραπάνω από ένα μήνα, ο Ράινερ κρατείται σε απομόνωση, πράγμα που σημαίνει πως:

– Είναι απομονωμένος απ’ τους υπόλοιπους κρατουμένους επί 24ώρου βάσεως (βλέπει μονάχα νοσηλευτές).

– Δεν του επιτρέπεται ο προαυλισμός (κι ακόμα κι αν του επιτραπεί, τον βγάζουν μονάχα δεμένο χειροπόδαρα).

– Τα προσωπικά του αντικείμενα κατασχέθηκαν, κι οι υπόλοιπες προμήθειες τροφής που είχε στο κελί πετάχτηκαν στα σκουπίδια.

– Του απαγορεύεται να φοράει δικά του ρούχα, επιτρέπεται να φέρει πάνω του μονάχα τη ρόμπα του νοσοκομείου (γνωστή και ως «ρόμπα του αγγέλου»).

– Μπορεί να καπνίζει το πολύ ένα τσιγάρο τρεις φορές τη μέρα.

– Του επιτρέπεται να έχει μονάχα ένα μαρκαδοράκι και χαρτί.

– Έχει περιορισμούς στο ταχυδρομείο (πρέπει να αιτηθεί στη διεύθυνση εκ των προτέρων ώστε να παραλάβει κάποιο δέμα).

– Επιτηρείται από 4 κάμερες παρακολούθησης, και το βράδυ με υπέρυθρες.

– Στο κελί της απομόνωσης υπάρχει μεγάφωνο οροφής.

– Στα μέσα του Φλεβάρη ενημέρωσε πως έλαβε τουλάχιστον ένα δυο βιβλία.

Τώρα ο Ράινερ θα κληθεί να περάσει κι άλλη δίκη, όμως κρατάει το κεφάλι ψηλά. Δεν τον γονατίζουν! Κάθε φορά με τα γράμματά του μας κάνει να χαμογελάμε και μας δίνει κουράγιο. Λέει παρακάτω στην τελευταία του επιστολή: «… είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να προκαλέσει μια ομάδα ταραχές ή εξέγερση· στη Γερμανία οι άνθρωποι έχουν καταπιεί για τα καλά το σύστημα και τις ψυχολογικές και οικονομικές αγκυλώσεις, χρειάζεται χρόνος, [μα] αυτό που ξέρω ’γώ είναι πως μπορεί να συμβεί!».

Δεν αφήνουμε λοιπόν τον Ράινερ μονάχο του. Θέλουμε ν’ αγωνιστούμε από κοινού ενάντια σε αυτήν τη γαμημένη και πραγματικά αρρωστημένη κοινωνία-φυλακή. Αν θέλετε να συνδράμετε κι εσείς σ’ αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να γράψετε στον Ράινερ, να τον ενισχύσετε οικονομικά, να ενοχλήσετε/επιτεθείτε σε ψυχιατρικούς θεσμούς και/ή σε άλλες μορφές φυλακής, ή να πράξετε ό,τι κρίνετε καλύτερο για να σαμποτάρετε αυτόν τον πολιτισμό που εχθρεύεται καθετί ζωντανό.

Η διεύθυνσή του:
Rainer Loehnert
Bahnstraße 6, 47551 Bedburg-Hau (Γερμανία)

Αλληλεγγύη κι όλη μας τη δύναμη στον Ράινερ!

Λευτεριά στον Ράινερ!
Λευτεριά σε όλες κι όλους!
Θάνατο σε κάθε εξουσιαστική κοινωνία!

– αντεξουσιαστές συνεργοί –