Αθήνα: Ανοιχτή επιστολή συγγενών-φίλων κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών προς τον πρύτανη του ΕΚΠΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
κο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ

Κε Πρύτανη

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι μετά την κατάληψη της πρυτανείας, ζητήσατε από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να «πράξουν τα δέοντα», δηλ. να στείλουν τα ΜΑΤ και να πετάξουν έξω τους καταληψίες. Παράλληλα με ένα κείμενο γεμάτο συντεχνιακό φανατισμό, ζητήσατε από την πανεπιστημιακή κοινότητα να συγκεντρωθεί στα προπύλαια για να ανακτήσει την πρυτανεία, γιατί δίνει «αρνητική εικόνα»…

Επειδή φαίνεται ότι δεν παρακολουθείτε τι γίνεται αυτές τις μέρες στον τόπο μας, ίσως γιατί κι εσείς «διαβάζετε» όπως μια άλλη ψυχή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Από τις 2/3/2015, 22 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας με μια σειρά αιτήματα όπως:

• Την κατάργηση μιας σειράς κατασταλτικών νόμων (των «τρομονόμων»187 και 187Α) που αποτελούν τον ορισμό της πιο αυθαίρετης κρατικής καταστολής.

• Την κατάργηση ενός νόμου (κουκουλονόμου), που μετατρέπει τη στοιχειώδη προφύλαξη και προστασία από τα χημικά της αστυνομίας σε βαρύτατο ποινικό αδίκημα.

• Την κατάργηση των φυλακών Γ τύπου (ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο).

• Την κατάργηση της αντιεπιστημονικής και αυθαίρετης χρήσης του DNA για την καταδίκη απλά υπόπτων κατηγορουμένων (και σε αυτό σα γιατρός θα μπορούσατε να είχατε εκφράσει την επιστημονική σας άποψη).

• Την απελευθέρωση ενός πολυτραυματία, του Σάββα Ξηρού, που με 98% αναπηρία κρατιέται στις φυλακές για 13 χρόνια.

• Και τέλος την αποφυλάκιση της συζύγου ενός κρατούμενου και μιας 60χρονης μάνας, που έκανε ό,τι πιστεύουμε ότι θα έκανε και η δική σας μητέρα στη θέση της: προστάτεψε τα παιδιά της.

Εσείς κε Πρύτανη, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, είστε γιατρός, καθηγητής μάλιστα της ιατρικής σχολής. Με αυτή την ιδιότητα, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι οι απεργοί πείνας που διάγουν την 31η ημέρα απεργίας πείνας κινδυνεύουν όχι μόνο με μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας τους αλλά και με απώλεια της ίδιας τους της ζωής..

Θα περιμέναμε λοιπόν, παρακάμπτοντας για λίγο το πανεπιστημιακό σας οφίτσιο, να θυμηθείτε ότι πάνω απ’ όλα είστε ΓΙΑΤΡΟΣ, έχετε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, ταγμένος στην υπηρεσία των ασθενών συνανθρώπων σας. Αντί λοιπόν να προβαίνετε σε τέτοιες ηγεμονικές κινήσεις, να φορέσετε την άσπρη σας μπλούζα και να πάτε να επισκεφτείτε σεις ο ίδιος τους απεργούς πείνας, να τους δώσετε τις ιατρικές συμβουλές σας και μετά να καλέσετε την πολιτεία να δώσει άμεση λύση στα αιτήματά τους.

Γιατί όπως ξέρετε καλύτερα από τον καθένα, τα ντουβάρια της πρυτανείας, και η «αρνητική» εικόνα της ξαναφτιάχνονται.

Η ζωή του απεργού πείνας Μιχάλη Νικολόπουλου, που 2 φορές στο τελευταίο 24ωρο κινδύνεψε με ανακοπή, δεν ξαναγυρίζει αν χαθεί..

Υ.Γ. Η στάση της μητέρας Αθηνάς Τσάκαλου, που αρνήθηκε να αποφυλακιστεί, αφού δεν αποφυλακίζεται και η επίσης άσχετη με την υπόθεση που κατηγορείται νύφη της, αποτελεί ένα σπάνιο μάθημα ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, που οφείλει να εισπράξει ολόκληρη η κοινωνία.

«Συγγενείς-φίλοι κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών»
1/4/2015
sygeneis-filoi@espiv.net