Ιταλία – NO TAV: Έναρξη δίκης εις βάρος των αναρχικών κρατουμένων Λούτσιο Αλμπέρτι, Φραντσέσκο Σάλα και Γκρατσιάνο Ματσαρέλλι

Σύμφωνα με ενημέρωση του Macerie, στις 23 Απρίλη 2015 ξεκίνησε η δίκη εις βάρος των τριών αναρχικών Γκρατσιάνο Ματσαρέλλι, Φραντσέσκο Σάλα και Λούτσιο Αλμπέρτι, συλληφθέντων την 11η Ιούλη 2014 για εμπλοκή στο σαμποτάζ εναντίον του εργοταξίου της υπερταχείας TAV στο Κιομόντε τον Μάη του 2013. Ήδη στα τέλη Δεκέμβρη του 2014, είχε καταπέσει η κατηγορία της «επίθεσης με σκοπό την τρομοκρατία», με την οποία η εισαγγελία του Τορίνο είχε επιχειρήσει ν’ αναβαθμίσει το κατηγορητήριο, ωστόσο οι τρεις σύντροφοι συνέχισαν να τελούν υπό προφυλάκιση, διωκόμενοι για κατοχή και μεταφορά πολεμικών όπλων, πρόκληση φθορών μέσω εμπρησμού και μερικά πλημμελήματα.

Πριν από κάμποσες μέρες, οι Λούτσιο, Φραντσέσκο και Γκρατσιάνο μεταφέρθηκαν για τους σκοπούς της δίκης από την πτέρυγα υψηλής ασφαλείας (AS2) της φυλακής της Φερράρα στη φυλακή Βαλλέττε του Τορίνο, όπου κρατούνται απομονωμένοι απ’ τους άλλους φυλακισμένους (π.χ. προαυλίζονται μονάχα μεταξύ τους).

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν κράτησε πολύ. Ο δικαστής αποδέχτηκε την εταιρεία σιδηροδρόμων Λυόν-Τορίνο (Ltf) ως πολιτική αγωγή και ανήγγειλε τις προσεχείς συνεδριάσεις – δύο όλες κι όλες, δεδομένου ότι οι τρεις σύντροφοι επέλεξαν τη συντομευμένη διαδικασία. Έτσι, στις 12 Μαΐου 2015 αναμένεται η πρόταση των εισαγγελέων επί των ποινών, και στις 27 Μαΐου η ανάγνωση των τελικών ποινών.

Πριν τη λήξη της συνεδρίασης της 23ης Απρίλη, πήραν τον λόγο ο Λούτσιο και ο Φραντσέσκο, οι οποίοι δήλωσαν ότι εκείνη τη μαγιάτικη νύχτα ήταν κι αυτοί εκεί για να σαμποτάρουν το εργοτάξιο της υπερταχείας TAV.

Τα πανό γράφουν: «Σαμποτάζ σύντροφος όσων αγωνίζονται!» και «Λευτεριά στους Φραντσέσκο, Γκρατσιάνο, Λούτσιο – NO TAV»
Τα πανό γράφουν: «Σαμποτάζ σύντροφος όσων αγωνίζονται!» και «Λευτεριά στους Φραντσέσκο, Γκρατσιάνο, Λούτσιο – NO TAV»

Στο μεταξύ, αλληλέγγυοι είχαν συγκεντρωθεί έξω απ’ το δικαστήριο του Τορίνο και στη συνέχεια αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία ως την κοντινή γειτονιά του Σαν Πάολο, θέλοντας να επαναλάβουν τους λόγους που μαίνεται ο αγώνας ενάντια στην κατασκευή υπερταχείας γραμμής και να υπενθυμίσουν πως το σαμποτάζ συνοδεύει από πάντα τους εκμεταλλευόμενους που αγωνίζονται τόσο κατά μήκος ορεινών μονοπατιών όσο και σε δρόμους πόλεων.

Η νέα διεύθυνση για να γράψετε στους τρεις συντρόφους είναι:
Lucio Alberti, Graziano Mazzarelli, Francesco Sala
C.C. “Lorusso e Cotugno” via Maria Adelaide Aglietta, 35 – 10151 Torino (Ιταλία)