Χιλή: Κείμενο του Ντιέγο Ρίος μετά τη λήξη της δικαστικής δίωξης εναντίον του

Γράφω αυτές τις αράδες πρώτα για να ευχαριστήσω όλες τις πράξεις και χειρονομίες αλληλεγγύης που εισέπραξα, αυτές που δρασκέλισαν τον κόσμο καθώς και τις ανώνυμες, όχι μονάχα τον τελευταίο καιρό, αλλά κι από τη στιγμή που σχεδόν 6 χρόνια πριν ξεκίνησε η συνθήκη μου ως φυγόδικου από τα χέρια της εξουσίας/κράτους/δικαιοσύνης, όπως και την αγκιτάτσια και την αλληλεγγύη που ενεργοποιήθηκε όταν η αστυνομία με συνέλαβε τον Φλεβάρη του παρόντος έτους.

Δεύτερον, θέλω να ενημερώσω για την αποφυλάκισή μου από τον τομέα υψίστης ασφαλείας της φυλακής υψηλής ασφαλείας (CAS) του Σαντιάγο, αφού κρατήθηκα εκεί μέσα περίπου 7 εβδομάδες, μια περίοδος προφυλάκισης που έληξε μετά από μια συντομευμένη δίκη στην οποία καταδικάστηκα σε 541 μέρες κάθειρξης με ανασταλτικό χαρακτήρα, δηλαδή με τον περιοριστικό όρο της μηνιαίας παρουσίας ενώπιον των Αρχών, για το αδίκημα της κατοχής εκρηκτικών υλών κι εξοπλισμού για την παρασκευή εκρηκτικών υλών.

Η επιλογή μιας συντομευμένης δίκης, όπως και της μη ανάληψης της πράξης, ούτε και προπαγάνδισης της υπόθεσης από μέρους μου κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού/δίκης αντιστοιχεί σε μια προσωπική απόφαση με την οποία αναλαμβάνω όλη τα ζητήματα που συνεπάγεται, μιας και για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας δίκης απαιτήθηκε μια δήλωση ενοχής μου, δηλαδή μια κατάθεση στην οποία παραδέχομαι την ευθύνη/αυτουργία του αδικήματος για το οποίο με παρέπεμψαν.

Σήμερα, με όλα τα προσωπικά μου ζητήματα, συνεχίζω να επιβεβαιώνω τις επιλογές ζωής, καθεμία από τις αποφάσεις και τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτές. Η επιλογή μιας συντομευμένης δίκης είναι το λιγότερο συζητήσιμη, ωστόσο την διάλεξα δεδομένου πως στην περίπτωσή μου δεν υπονοεί μεταμέλεια, ούτε συνεπάγεται κάποιου είδους ρουφιανιάς, που τα θεωρώ ως τα ελάχιστα κριτήρια/αξίες όταν είναι κανείς αντιμέτωπος με τη φυλακή.

Ευχαριστώ εκ νέου για τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνενοχή, αλλά γνωρίζουμε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως απομένουν τόσα που ‘ναι να κάνουμε. Ένα χαιρετισμό και μια αγκαλιά σε όσους κι όσες τραβάνε τον δικό τους δρόμο ενάντια στην εξουσία.

Ντιέγο Ρίος