Επικοινωνία

Για συνεισφορά μεταφράσεων, επιμέλειας-διορθώσεων και/ή πρωτότυπου υλικού προς δημοσίευση, όπως ενημερώσεις από το δρόμο, ανταποκρίσεις από δράσεις, αναλήψεις ευθύνης, κείμενα φυλακισμένων ή διωκόμενων συντρόφων, καλέσματα, μπροσούρες, άρθρα γνώμης, κ.ά.: contrainfo(at)espiv.net

Θεσσαλονίκη: Σχετικά με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ

Λάβαμε το πρωί της 12ης Μάη. Σχετικά κείμενα/ενημερώσεις: 7 Μάη | 9 Μάη | 10 Μάη

Από τις 6 Μαϊου ως ομάδα προσβασιμότητας αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κτίριο διοίκησης, όπου στεγάζονται οι πρυτανικές αρχές. Στην απόφαση αυτή προχωρήσαμε λόγω της αδιαφορίας της πρυτανείας για τα αιτήματα που παραθέταμε εδώ και 6 χρόνια, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με αναπηρία.

Τα αιτήματα αυτά είναι:

ΆΜΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Η πρώτη δράση της ομάδας πριν 6 χρόνια ήταν η καταγραφή-μελέτη του campus και των σχολών του Α.Π.Θ. για να δει κατά πόσο είναι προσβάσιμο από τους φοιτητές με αναπηρία. Εδώ πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ομάδα δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύπτει τις αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών αρχών. Παρ’όλα αυτά, κι ενώ η συγκεκριμένη μελέτη έχει κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς εδώ και 6 χρόνια παράλληλα με δράσεις για την γνωστοποίηση του θέματος, προ 2μηνου αποφασίσαμε να επαναλάβουμε την ίδια καταγραφή για να διαπιστώσουμε την κατάσταση και την τυχόν πρόοδο εντός αυτού του διαστήματος. Μετά από τη νέα καταγραφή συμπεράναμε ότι η κατάσταση όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, σχολές όπως η Ιατρική και η Γεωπονία είναι μη προσβάσιμες. Άλλες όπως Κτηνιατρική, ΣΘΕ, Βιολογικό διαθέτουν υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες υποδομές, ενώ οι υπάρχουσες είναι μη λειτουργικές καθώς καλύπτουν μόνο επιφανειακά και για επικοινωνιακούς λόγους  το πρόβλημα (π.χ. ράμπες με απότομη κλίση). Επιπλέον, φαινομενικά προσβάσιμες σχολές (Θεολογική,Φιλισοφική) διαθέτουν ασανσέρ μικρής χωρητικότητας για τα αμαξίδια και χαλασμένα αναβατώρια σε ακατάλληλα σημεία .

Ακόμα και τα κεντρικά αμφιθέατρα σχολών (Παλαιά και Νέα Φιλοσοφική, Κτηνιατρική, Πολυτεχνείο, Γεωπονία) παραμένουν μη προσβάσιμα και οι φοιτητές με αναπηρία δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα επί ίσοις όροις με τους συμφοιτητές τους, βιώνοντας έτσι τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί το μόνο προσβάσιμο για αυτούς σημείο είναι δίπλα στον καθηγητή ή στο πάνω μέρος του αμφιθεάτρου, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται κυριολεκτικά αλλά και κοινωνικά. Επίσης, τα εργαστήρια σε σχολές που είναι υποχρεωτικά (Κτηνιατρική, Γεωλογία, Χημικό) είναι ακατάλληλα διαμορφωμένα.

ΕΥΡΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΝ: Μία από τις κατακτήσεις της ομάδας – μετά από πολλούς αγώνες – ήταν η λειτουργία 2 βαν με οδηγούς πλήρους ακαδημαικού ωραρίου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των φοιτητών με αναπηρία. Στο πλαίσιο των περικοπών του δημοσίου, λειτουργεί μόνο ένα βαν, καθώς απασχολείται μόνο ένας οδηγός μέχρι τις 14:00. Το άλλο βαν παραμένει χαλασμένο, εξαιτίας της ανευθυνότητας των πρυτανικών αρχών που καθυστέρησαν τη συντήρησή του, με αποτέλεσμανα αυξηθούν οι βλάβες του. Δεύτερος οδηγός δεν υπάρχει, διότι για την πρόσληψή του απαιτείται υπογραφή εβδομαδιαίας σύμβασης!

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δε γίνεται συστηματική ενημέρωση των φοιτητών με αναπηρία για τη λειτουργία του συγκεκριμένου βαν, καθώς κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πρυτανικών αρχών, που δε θέλουν να διαθέσουν χρήματα για «περιττές» υποδομές. Ούτως ή άλλως, ασχολούνται με το 99% των φοιτητών, κι όχι με το 1%, όπως έχουν ξαναπεί. Αλλά τι περιμένει κανείς από τους αρμόδιους που δεν ξέρουν καν τον αριθμό φοιτητών με αναπηρία στο πανεπιστήμιο;

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι φοιτητές δεν μπορούν να έρθουν στο πανεπιστήμιο, να έχουν πρόσβαση στις σχολές και να παρακολουθήσουν μαθήματα. Γι’αυτούς λοιπόν τους λόγους, δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο!

Με την έναρξη της κατάληψης, οι πρυτανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι εκμεταλλευόμαστε τους φοιτητές με αναπηρία, οι οποίοι – σύμφωνα με τον κ. Λαόπουλο, αντιπρύτανη του Α.Π.Θ. – δεν έχουν προσωπική βούληση και πολιτική συνείδηση. Επιπλέον, η πρυτανεία μας κατηγόρησε για την παρεμπόδιση της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ενώ απόφαση της ομάδας ήταν να συνεδριάσει η Σύγκλητος, με την παρουσία όσων φοιτητικών συλλόγων επιθυμούσαν. Όλα αυτά ενώ στο παρελθόν Σύγκλητοι έχουν πραγματοποιηθεί και σε χώρους εκτός πανεπιστημίου (Θέρμη) κι ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης!

Είναι επίσης αντιφατικό από τη μία να μας χαρακτηρίζουν εξω-πανεπιστημιακούς κι από την άλλη να μας συνδέουν με άλλα εσω-πανεπιστημιακά θέματα (π.χ. προγράμματα σπουδών).  Βέβαια, είναι γεγονός ότι μέρος της ομάδας αποτελείται κι από πρώην φοιτητές ή άτομα που γνώρισαν την ομάδα σε δράσεις της εκτός πανεπιστημίου, καθώς η ομάδα απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και θεωρεί κοινές τις επιδιώξεις της με αυτές άλλων αποκλεισμένων ομάδων, όπως των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων, των εξαρτημένων, των φυλακισμένων, των ανέργων.

Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, ο ρόλος τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και της εξουσίας. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από λασπολογία και χυδαιολογία. Τα στημένα δελτία τύπου, που έχουν ως στόχο την ενημέρωση από μια καθαρά κερδοσκοπική πλευρά, απευθυνόμενα στην κοινωνία του θεάματος, αναπαράγουν την τρομοκρατία ως μέσο πίεσης και καταστολής των όποιων αντιδράσεων από μειοψηφίες αντίστασης.

Παρ΄όλες τις πιέσεις, η κατάληψη στην πρυτανεία συνεχίζεται…

«Στο μυαλό είναι ο στόχος! Το νου σου ε;»

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ

1 comment to Θεσσαλονίκη: Σχετικά με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ

  • petik

    στις εστίες του πανεπιστημίου υπάρχουν δωμάτια τα οποία ενώ προορίζονται για άτομα με αναπηρία, είναι κλειδωμένα και ενίοτε ενοικιάζονται σε ερασμίτες, σύνενδρους κτλ

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>