Φυλακές Κορυδαλλού: Κείμενο του Νίκου Μαζιώτη, μέλους του Επαναστατικού Αγώνα, σχετικά με την απόπειρα μεταγωγής του μετά τη διακοπή του εφετείου για τις 10 Ιουνίου

Στις 21 Μαΐου μεταφέρθηκα από τις φυλακές Δομοκού –πρώην τύπου Γ΄– στις φυλακές Κορυδαλλού εν όψει της έναρξης του εφετείου της πρώτης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα. Στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούμαι στο ειδικό παράρτημα πολιτικών κρατουμένων των γυναικείων φυλακών σε καθεστώς ημιαπομόνωσης και διαχωρισμού από τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατουμένους του ίδιου παραρτήματος.

Την πρώτη μέρα της δίκης μετά από αίτημα μου για ολιγοήμερη αναβολή με σκοπό τη προετοιμασία της υπεράσπισης μου με το συνήγορο μου, το δικαστήριο διέκοψε για τις 10 Ιουνίου. Σήμερα το πρωί πριν ακόμα ανοίξει η φυλακή ειδοποιήθηκα από το δεσμοφύλακα της πρωινής βάρδιας ότι μετάγομαι πίσω στο Δομοκό μέχρι την ερχόμενη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου. Αμέσως δήλωσα ότι αρνούμαι να μεταχθώ και ζήτησα να μιλήσω με τον εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού Ποιμενίδη ή τη διευθύντρια Κουτσομιχάλη. Ο υπαρχιφύλακας της βάρδιας δήλωσε ότι η εντολή της μεταγωγής δόθηκε από τον εισαγγελέα Λαμίας.

Μετά από αρκετή ώρα κι ενώ αρνιόντουσαν να ανοίξουν τα κελιά των υπολοίπων κρατουμένων, όπως των συντρόφων της Σ.Π.Φ. οι οποίοι και αυτοί αντέδρασαν για την απόπειρα μεταγωγής μας και ζήτησαν να ανοίξουν τα κελιά τους, ο ίδιος υπαρχιφύλακας μας δήλωσε ότι η μεταγωγή ανακλήθηκε και άνοιξαν και τα κελιά των συντρόφων. Κατόπιν προσήλθε ο αρχιφυλακεύων Λαμπράκης ο οποίος μας επέδειξε έγγραφο εντολής μεταγωγής που εκδόθηκε από την εισαγγελία Πειραιά, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η εντολή ήρθε κατευθείαν από το υπουργείο δικαιοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα καταργήθηκαν οι φυλακές τύπου Γ΄ μετά από πολυήμερη απεργία πείνας, η συνέχιση του καθεστώτος απομόνωσης συνεχίζεται και η απόπειρα μεταγωγής εντάσσεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια. Επειδή τίποτα δεν αποκλείει την επανάληψη της απόπειρας αυτής κατά τη διάρκεια της δίκης, όπου θα υπάρχουν και άλλες διακοπές της διαδικασίας, αρνούμαι να μπαίνω στο κελί στο μεσημεριανό κλείσιμο της φυλακής, διεκδικώντας και την άρση του διαχωρισμού από τους υπόλοιπους κρατουμένους του ειδικού παραρτήματος.

Στην πραγματικότητα ένα άτυπο καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄ συνεχίζεται, επιδίωξη των αρχών συνεχίζει να είναι η πολιτική απομόνωση και ο διασκορπισμός των πολιτικών κρατούμενων σε διάφορες φυλακές. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης μου τον περασμένο Ιούλιο, μετά από ένοπλη συμπλοκή στο Μοναστηράκι με αστυνομικούς, υφίσταμαι ένα τέτοιου είδους καθεστώς. Απομόνωση στο νοσοκομείο κρατουμένων με εγκλεισμό στο κελί 20 ώρες και απαγόρευση προαυλισμού. Μεταγωγή στις φυλακές Διαβατών για να μη μπορώ να έχω επαφή με άλλους πολιτικούς κρατούμενους, απαγόρευση τηλεφωνικής επικοινωνίας σε εκδήλωση. Ήμουν ο πρώτος κρατούμενος που μετήχθη στις φυλακές τύπου Γ΄ του Δομοκού.

Ο πόλεμος και η αντίσταση ενάντια στην εξουσία συνεχίζεται ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Νίκος Μαζιώτης, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα
φυλακές Κορυδαλλού

_

βλ. και προηγούμενες ενημερώσεις από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές: 1, 2