Πειραιάς: Ιατρική γνωμάτευση για Εύη Στατήρη, νοσηλευόμενη στο ΓΝ Νίκαιας

λάβαμε από Συγγενείς-Φίλους κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών:

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ
Νίκαια, 1/10/2015

Οι υπογράφοντες ιατροί Σπύρος Σακκάς και Όλγα Κοσμοπούλου, που από την έναρξη της απεργίας πείνας της παρακολουθούμε κατόπιν αιτήματός της την κ. Στατήρη Ευαγγελία, 26 ετών, επανεκτιμήσαμε σήμερα συνολικά την κατάστασή της, στον θάλαμο νοσηλείας κρατουμένων του ΓΝ Νικαίας, και με την άδεια των θεραπόντων ιατρών.

Η κ. Στατήρη, εξαρχής εύθραυστη ως ιδιοσυγκρασία (λιποβαρής, με σιδηροπενική αναιμία), διανύει την 18η ημέρα αποχής από την σίτιση. Από την 27η 9ου νοσηλεύεται στο Β΄ Παθολογικό Τμήμα, λόγω υπογλυκαιμικών επεισοδίων και ορθοστατικής υποτάσεως. Κατά τη νοσηλεία της εμφάνισε επίμονη ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται σοβαρά με την απλή έγερση από την καθιστή στην όρθια θέση, χαμηλές τιμές σακχάρου ορού, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μικρή παράταση χρόνων πήξεως, και διαταραχές επαναπολώσεως στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, χωρίς αντίστοιχη ενζυμική κίνηση.

Η κατάστασή της έχει επιπλέον επιβαρυνθεί, διότι εδώ και δύο ημέρες έχει εμφανίσει εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων υπότασης και αφυδάτωσης που εμφανίζει. Σημειώνουμε ότι η κ. Στατήρη αρνείται χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών ενδοφλεβίως.

Κατά την σημερινή μας επίσκεψη διαπιστώσαμε ότι η απεργός πείνας, που είναι πλέον εμφανώς καταβεβλημένη, έχει απολέσει συνολικά το 12.2 % του αρχικού σωματικού της βάρους. Έχει ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται με την έγερση, και αναφέρει αίσθημα παλμών και σκοτοδίνη κατά την έγερση. Η συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συνεχίζεται, ενώ επίσης αναφέρει αιμωδίες άκρων, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης.

Είναι προφανές ότι η συνολική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ίδιας της ζωής της. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η κ. Στατήρη διανύει το διάστημα εκείνο κατά το οποίο είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των αιφνίδιων καρδιακών αρρυθμιών που είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να εμφανίσουν οι απεργοί πείνας.

ΟΛΓΑ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΑΚΚΑΣ
ΙΑΤΡΟΙ Ε.Σ.Υ.