Θήβα: Εθνική φιέστα και παρεπόμενα

Την Τετάρτη 28 Οκτώβρη 2015 ναζήδες της συνοδείας του χρυσαυγίτη βουλευτή Βοιωτίας Καρακώστα επιτέθηκαν σε αντιφασίστα στο κέντρο της πόλης, έξω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο πλαίσιο των εμετικών εθνικιστικών εορτασμών της 28ης Οκτώβρη στην εκκλησία του Αη Γιώργη, όπου σταλινικοί του κουκουέ και άλλοι είχαν αποδοκιμάσει την παρουσία του Καρακώστα και της συνοδείας του (χωρίς όμως να αποδοκιμάζουν και την εθνικοφροσύνη εν γένει).

Οι χρυσαυγίτες είχαν σταμπάρει τον Σ. και όταν τον είδαν να κινείται μόνος του απέναντι από το καφενείο Αστόρια όπου είχαν μαζευτεί του επιτέθηκαν. Λίγη ώρα μετά, αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστόρια, ακολούθησαν αντεγκλήσεις με τα φασισταριά (εισαγόμενους και ντόπιους), με πλήθος μπάτσων (ασφάλειας και ένστολων) να βρίσκονται στη μέση. Το σκηνικό έληξε χωρίς να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ σήμερα το απόγευμα, 29/10, καλείται αντιναζιστική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Για μας, αναρχική μειοψηφία από τη Θήβα, το περιστατικό αυτό δεν είναι παρά λογική συνέπεια της ανοχής που επιδεικνύει η τοπική ρουφιανοκοινωνία όχι μονάχα στα φασισταριά, αλλά σε ένα σωρό μικρά και μεγάλα συμβάντα που συνθέτουν το παζλ της κατρακύλας που έχει πάρει αυτή η πόλη-φάντασμα εδώ και πολύ καιρό. Από τα παλιά πανό της δημαρχίας που κραύγαζαν «Ζήτω το έθνος – Ζήτω ο στρατός» και τη (θεσμική πλέον) παρουσία των χρυσαυγιτών, μέχρι την άτυπη απαγόρευση σερβιρίσματος εμιγκρέδων σε κάμποσα από τα κωλομάγαζα του κέντρου, από τους χουντικούς τσιφλικάδες που οργανώνουν ομάδες κρούσης των ναζήδων, μέχρι τον καρκίνο της βιομηχανικής ζώνης που έχει μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα όλου του θηβαϊκού κάμπου, από τα καλέσματα σε πογκρόμ κατά των τσιγγάνων, μέχρι την αφομοίωση της όποιας πηγαίας αντίστασης από τα κομματικά μαντριά.

Για μας, τα εθνικο«απελευθερωτικά» προτάγματα των νοσταλγών της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είναι εξίσου εχθρικά με τις σβάστικες και τους μαιάνδρους του κάθε εθνικοσοσιαλιστή, χιτλερικού ή και στρασσερικού. Ο αγώνας μας είναι αγώνας ενάντια σε όλο το εθνικιστικό φάσμα, από τους ναζήδες της Χρυσής Αυγής και των παραμάγαζών της, μέχρι το ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΕΠΑΜ και λοιπές πατριωτικές σπίθες της αριστεράς και της προόδου. Είναι αγώνας αντιδημοκρατικός κι αντιπατριωτικός, μέχρι το γκρέμισμα κάθε εθνικής αφήγησης και την πυρπόληση κάθε συνόρου.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ
ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Σκατά στο Έπος του Μεταξά