Σαντιάγο, Χιλή: Ενημέρωση από δράση μνήμης στο σημείο όπου πέθανε ο Μαουρίσιο Μοράλες

Το βράδυ της 22ας Μάη μαζευτήκαμε και πάλι στη γωνία των οδών Βεντούρα Λαβάγιε και Σιέρα Μπέγια, όπου ο αδερφός και σύντροφός μας Μαουρίσιο Μοράλες «Πάνκης» βρήκε τον θάνατο την τραγική νύχτα της 22ας Μάη του 2009, κοντά στη Σχολή Δεσμοφυλάκων.

Πήγαμε στη γωνία όπου ο Μάουρι άφησε αυτόν τον κόσμο επειδή πιστεύουμε στην ανάγκη να σπάμε σε κάθε χώρο την κοινωνική κανονικότητα, για να υπερκεράσουμε και να εκμηδενίσουμε κάθε βλέψη αποσιώπησης και λήθης που επιτάσσει η εξουσία σε μέρη όπου συντρόφια πέσανε στη δράση, επιζητώντας τόσο οι ανθρωποφύλακες όσο και καθένας που διασχίζει αυτούς τους δρόμους να θυμάται πως εκεί ένας σύντροφος αποφάσισε για την ίδια του τη ζωή, εφορμώντας εναντίον τους ακόμα και με κόστος να την χάσει… πως εκεί η πεποίθηση και το θάρρος πυροδότησαν μία έκρηξη.

Μοιραστήκαμε τραγούδια και λόγια, και στους τοίχους της περιοχής μπήκανε αφίσες, κρεμάστηκαν πανό και γράφτηκαν συνθήματα στη μνήμη του συντρόφου. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί μαζί σε τεθωρακισμένες αύρες και περιπολικά, και με το που ξεκίνησε η βραδινή πορεία προς τη Σχολή Δεσμοφυλάκων οι μπάτσοι ετοιμάστηκαν να τη διαλύσουν και να συλλάβουν κόσμο. Τέσσερα συντρόφια συνελήφθησαν στην πορεία, κι ένα απ’ αυτά πέρασε αυτόφωρο την επόμενη μέρα με κατηγορίες πρόκλησης φθορών στο Κέντρο Δικαιοσύνης και αφέθηκε με περιοριστικούς όρους κι απαγόρευση προσέγγισης του σημείου για έναν χρόνο.

Όλη μας την αγάπη και στοργή σε όσους κι όσες παρευρέθηκαν παρά τις επιλεκτικές εξακριβώσεις, σε όσους κι όσες συνέβαλαν με δική τους πρωτοβουλία να παραμείνει ζωντανή η μνήμη στην περιοχή – ευχαριστούμε όλες κι όλους που συμμετείχαν στη δράση ενθύμησης του συντρόφου.

Μια αγκαλιά για τα συλληφθέντα συντρόφια.
Πάνκη Μάουρι, ζεις μες στην εξέγερση.
Η μνήμη μας είναι μαύρη, το ίδιο κι η καρδιά μας.

Μάης 2016

Πάνκη Μ., ζεις μες στην επίθεση
Όλοι/ες κουβαλάμε το σακίδιό σου
Νεολαία μαχητική, εξέγερση διαρκή